Από τα παράθυρα που έβλεπε ο θρυλικός Πάντι

Από τα παράθυρα που έβλεπε ο θρυλικός Πάντι

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσοι περνούσαν κάποτε από την Καρδαμύλη της Μάνης είχαν την επιθυμία να επισκεφτούν τον θρυλικό Πάντι στο υπέροχο σπίτι του. Κάποιοι μάλιστα κατέβαιναν έως την Καρδαμύλη μόνο και μόνο για να βρουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον σερ Πάτρικ Λι Φέρμορ. Οδοιπόρο του 20ού ευρωπαϊκού αιώνα που είχε αράξει στην αγαπημένη του Μάνη, που ενίσχυσε την ανά την υφήλιο διασημότητά της με το ομώνυμο βιβλίο του. Ένα βιβλίο που μετέφρασε σε αριστοτεχνικά ελληνικά ο πρώην πρωθυπουργός και άγνωστος στους πολλούς μεταπολεμικός ποιητής Τζαννής Τζαννετάκης, όταν η δικτατορία τον είχε εκτοπίσει. Διαβάζουμε σε ένα σημείωμα: «Ο σερ Πάτρικ Λι Φέρμορ, διεθνώς γνωστός ως Πάντι, ήταν μία από τις πιο χαρισματικές, γοητευτικές και περιπετειώδεις προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Συγγραφέας, λόγιος, στρατιώτης και παρασημοφορημένος ήρωας πολέμου, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς ταξιδιωτικούς συγγραφείς της γενιάς του. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Αντίσταση της Κρήτης ως μέλος της βρετανικής αποστολής. Θαύμαζε και αγαπούσε την Ελλάδα και με τη σύζυγό του Τζόαν αποφάσισαν να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στην Καρδαμύλη της Μάνης».

Τώρα το σπίτι του θα λειτουργήσει από το πρωτοπόρο Μουσείο Μπενάκη ως χώρος φιλοξενίας συγγραφέων. Οι προκαταρκτικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Κοιτάξτε τη φωτογραφία. Τα παράθυρα ανοιχτά στη θάλασσα. Αν δεν έρθει η έμπνευση, υπάρχει πρόβλημα… ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή