ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Το success story της Χρυσοπηγής

dji_0068
476-am1-img_0835
427-am1-img_0958
papas

«Γνωριστήκαμε στη Σίφνο, σε ένα πανηγύρι, και είπε τότε σε έναν παππού ότι θα με παντρευτεί. Έτσι κι έγινε, τέσσερα χρόνια μετά», λέει η Εύη Καλογήρου, οικονομολόγος, που επισκέπτεται τη Σίφνο από το 2012. Με τον σύζυγό της, Δημήτρη Κλέττα, καρδιολόγο στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Ιπποκράτειου, γνωρίστηκαν το 2014: «Για εμάς είχε ιδιαίτερη σημασία να παντρευτούμε στη Χρυσοπηγή. Το εκκλησάκι από μόνο του είναι εκπληκτικό και η θέση του ξεχωριστή. Τόσο η δική μας εμπειρία όσο και των καλεσμένων μας ήταν εξαιρετική».

Στη Χρυσοπηγή έγιναν φέτος το καλοκαίρι 57 θρησκευτικοί γάμοι. Συγκριτικά, στον Άγιο Δημήτριο Λουμπαρδιάρη στου Φιλοπάππου, μία από τις πιο δημοφιλείς εκκλησίες για γάμους στην Αθήνα, τελέστηκαν 100 από την αρχή του χρόνου. Η Σοφία Κουρτέση, λογίστρια, και ο Παναγιώτης Μπάκας, ιδιωτικός υπάλληλος, μπορεί να μη γνωρίστηκαν στη Σίφνο, όμως μια κοινή επίσκεψη στο νησί για διακοπές πριν από χρόνια τούς οδήγησε φέτος στα σκαλιά της Χρυσοπηγής για τον γάμο τους. «Έχουμε επισκεφτεί αρκετές φορές το νησί. Από την αρχή είχαμε πει για πλάκα ότι, αν παντρευτούμε, θα παντρευτούμε εκεί». Η Σοφία λέει ότι η επιλογή της Σίφνου τούς βοήθησε να αποφύγουν έναν μεγάλο γάμο στην Αθήνα: «Θέλαμε ένα πιο παρεΐστικο κλίμα, ήμασταν τελικά 65 άτομα». Και τα δύο ζευγάρια παντρεύτηκαν παραδοσιακά σιφναίικα, με τις νύφες να φτάνουν στην εκκλησία με καΐκι και βιολιά και να παντρεύονται στο ειδυλλιακό τοπίο της Παναγιάς της Χρυσοπηγής. Και, όπως φαίνεται, δεν είναι τα μόνα. 

to-success-story-tis-chrysopigis0
Η Εύη και ο Δημήτρης έξω από την Παναγιά της Χρυσοπηγής στη Σίφνο, όπου γνωρίστηκαν.

Ουρές για τους γάμους – Ένεση για τους επιχειρηματίες 

Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Λαμπρινός είναι αυτός που τελεί τα μυστήρια στη Χρυσοπηγή: «Οι γάμοι εδώ ξεκίνησαν τη δεκαετία του ‘80 και γίνονταν περίπου δέκα όλη τη χρονιά. Τώρα, κάθε Σαββατοκύριακο έχουμε μυστήρια. Και μπορεί να γίνουν και τρεις τέσσερις γάμοι την ημέρα». Το περίεργο είναι ότι τη Χρυσοπηγή το καλοκαίρι δεν την επιλέγουν οι ντόπιοι, αλλά ζευγάρια εκτός νησιού. «Έχουμε κόσμο από όλα τα μέρη της Ελλάδας και από το εξωτερικό. Οι Σιφνιοί παντρεύονται τον χειμώνα, συνήθως στην ενορία τους, γιατί το καλοκαίρι δουλεύουν». 

Ο ίδιος εξηγεί ότι όλοι θέλουν να παντρευτούν Σάββατο, την ώρα του ηλιοβασιλέματος, κι έτσι γίνεται μάχη: «Όπως τους λέω, δεν γίνεται να γίνουν 60 γάμοι μέσα σε ένα Σάββατο την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Οι περισσότεροι θέλουν να έρθουν Παρασκευή, να κάνουν τον γάμο το Σάββατο και να φύγουν την Κυριακή. Δεν γίνεται αυτό. Έτσι πλέον έχουμε γάμους και μέσα στην εβδομάδα, και Ιούνιο και Σεπτέμβριο, κάτι που βοηθάει και τους επαγγελματίες του νησιού. Με έχουν ήδη πάρει τηλέφωνα για να κλείσω γάμους για του χρόνου. Προκειμένου να μην υπάρχει λίστα αναμονής, όμω,ς τους λέω ότι θα με καλέσουν ξανά από την 1η Ιανουαρίου και όποιος προλάβει». 

Drone και social media

Ο Γιάννης Κοντός είναι φωτογράφος και κατά μέσο όρο τα καλοκαίρια καλύπτει 12 έως 14 γάμους στη Χρυσοπηγή. «Τα ζευγάρια δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις. Δεν τους αρέσει πάντως το στημένο, γιατί έρχονται στο νησί για έναν πιο χαλαρό γάμο. Αυτό που ζητούν πολύ είναι να έχουν drone, επειδή είναι ωραίος ο χώρος από ψηλά, και ειδικά αν έρθει η νύφη με καΐκι», σημειώνει ο Γιάννης και παραδέχεται πως οι γάμοι έχουν βοηθήσει τη δουλειά του: «Επίσης, ο κόσμος εξοικειώνεται με τα social media και μου επιτρέπουν να ανεβάζω φωτογραφίες στο διαδίκτυο, που είναι επίσης καλή διαφήμιση». 

Η μητέρα του, Κατερίνα Ραφελέτου-Κοντού, είναι wedding planer και λέει: «Η Χρυσοπηγή είναι από μόνη της ένα στολίδι, κι έτσι κάνουμε ελάχιστα πράγματα στη διακόσμηση. Ο κόσμος έχει κάνει στροφή στην παράδοση και ζητούν έναν τυπικό σιφναίικο γάμο, που περιλαμβάνει όργανα, σιφναίικα κεράσματα και μπομπονιέρα πήλινη Σίφνου». 

Όμως τίποτα δεν είναι τέλειο. Όπως παρατηρεί η κ. Ραφελέτου-Κοντού, «το μόνο μελανό σημείο είναι ότι ο ένας γάμος πέφτει πάνω στον άλλο, στην προσπάθεια να εξυπηρετηθούν όλοι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βγει ο στολισμός του πρώτου γάμου για να ακολουθήσει ο δεύτερος, άρα το ζευγάρι ανεβαίνει με δικό του στολισμό και κατεβαίνει με άλλον. Πολλές νύφες στενοχωριούνται και είναι άσχημο, γιατί ο άλλος έρχεται από πολύ μακριά, έχει κάνει έξοδα και πρέπει να το απολαύσει». 

Ο Ανδρέας Μπαμπούνης, δήμαρχος Σίφνου, λέει ότι οι γάμοι «αυξάνονται σε ετήσια βάση. Ως δήμος προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε κάποιες μορφές τουρισμού που βοηθούν την επέκταση της τουριστικής περιόδου και ανάμεσά τους είναι και ο θρησκευτικός τουρισμός. Τα τελευταία χρόνια, ο Μάιος, ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος είχε πάρα πολλούς γάμους. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί βοηθάει την οικονομία του νησιού. Πέρα από το ζευγάρι, θα έρθουν οι καλεσμένοι, οι οποίοι κάπου θα μείνουν, κάπου θα φάνε, θα δουν κάποιες από τις ομορφιές του νησιού, θα ψωνίσουν κεραμικά φεύγοντας και πιθανόν θα επιστρέψουν για
διακοπές». 

Το τοπίο της Χρυσοπηγής είναι τόσο μοναδικό, που ακόμα και ζευγάρια που δεν θέλουν να κάνουν θρησκευτικό γάμο παντρεύονται πολιτικά με φόντο την εκκλησία. «Έχω τελέσει πάρα πολλούς πολιτικούς γάμους που θέλουν να έχουν φόντο τη Χρυσοπηγή, κυρίως με ζευγάρια από το εξωτερικό. Μου ζητούν να πάμε στην παραλία της Φασολούς, που έχει πίσω την εκκλησία, ή στην παραλία του Αποκοφτού, που την έχει στο πλάι». 

Ένα από αυτά τα ζευγάρια ήταν η Άλις και ο Ματ Ρόουλαντ, που παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο στην παραλία της Φασολούς. Όπως λέει η Άλις, «αγαπάμε τα ελληνικά νησιά, έχουμε ταξιδέψει στη Σαντορίνη, στη Μύκονο και στην Κω, αλλά θέλαμε να παντρευτούμε πραγματικά κάπου ιδιαίτερα και διαφορετικά. Σημειώσαμε τη Σίφνο στον χάρτη ως μέρος που μπορεί κανείς να προσεγγίσει από τον Πειραιά και πήγαμε στο νησί τον Σεπτέμβριο, ακριβώς πριν από τον γάμο, για ένα διερευνητικό ταξίδι». Με το που έφτασαν στο λιμάνι ένιωσαν ότι αυτό ήταν το κατάλληλο μέρος και ήλπιζαν ότι θα είχαν τον ίδιο ενθουσιασμό και οι καλεσμένοι τους.

 «Για τους φίλους μας που ταξίδεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο με αμάξι, λεωφορείο, αεροπλάνο, ξανά λεωφορείο, πλοίο και ταξί ήταν ταλαιπωρία, όμως όλοι συμφώνησαν στο τέλος ότι ήταν ο τέλειος γάμος». Η Άλις δεν μπορεί να ξεχάσει τη Χρυσοπηγή στο φόντο: «Ήταν το ειδυλλιακό σκηνικό, φαινόταν υπέροχη καθώς ο ήλιος έδυε και καθώς ανέτελλε κι εμείς χορεύαμε στην παραλία μέχρι το επόμενο πρωί. Είμαι σίγουρη ότι αρκετοί από τους καλεσμένους θα επιστρέψουν στο νησί, όπως άλλωστε και εμείς». ■