Πόσο ακριβό είναι το φθηνό;

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο παππούς μου έλεγε πάντοτε: «Δεν είμαι αρκετά πλούσιος ώστε να αγοράζω φθηνά». Έζησε σε μια εποχή όπου το ακριβό ήταν ακριβό και αθάνατο και το φθηνό ήταν ευτελές και εξαιρετικά βραχύβιο. Ήταν η εποχή που το νιόπαντρο ζευγάρι χρεωνόταν για μια κρεβατοκάμαρα, με γραμμάτια και δόσεις, αλλά την κρατούσε για πάντα. Μια εποχή που δεν υπήρχε η έννοια του vintage, γιατί οι τρεις και τέσσερις δεκαετίες ήταν μια λογική χρονική περίοδος όπου η κάθε αγορά σου έπρεπε «να βγάλει τα λεφτά της».

Σήμερα, ακόμα και τα αυτοκίνητα, τα –κάποτε– ισόβια καμάρια των παππούδων μας, είναι αναλώσιμα προϊόντα. Το φθηνό είναι πλέον η νόρμα. Το ακριβό, η εξαίρεση. Και αυτή την εξαίρεση θα πρέπει να εφαρμόσετε, αν πρόκειται για την τροφή του σκύλου σας.

Δεν υπάρχει φθηνή τροφή. Υπάρχει ακριβή και ακριβότερη, υπό την έννοια ότι, αν υπολογίσεις το κόστος παρασκευής και διαφημιστικής προώθησης ενός προϊόντος, η ξηρά τροφή που ταΐζεις το φιλαράκι σου θα σου φαίνεται πάντα ακριβή σε σχέση με ένα πιάτο μαγειρεμένο φαΐ. 

Η λεγόμενη «οικονομική» ξηρά τροφή, αυτή που φτιάχνεται σε αφανή και γκρίζα παρασκευαστήρια χωρίς προδιαγραφές, αυτή που αναφέρει ξεδιάντροπα (γιατί είναι υποχρεωμένη από τον νόμο) ότι περιέχει υποπροϊόντα κρέατος, υποπροϊόντα ζυθοποιίας, πίτουρα και σιτηρά, αυτή που κάνει «20 ευρώ τα 15 κιλά» (!) είναι απλώς ένα σκουπίδι. Ένα άλλοθι για να μην αισθάνεσαι ότι αφήνεις τον σκύλο σου νηστικό. Και ταυτόχρονα (μη γελιέσαι καθόλου, τα σκυλιά είναι γερά στομάχια, αλλά όχι για πάντα…) ένα εισιτήριο διαρκείας για τον κτηνίατρο και τις δαπανηρές θεραπείες που θα ακολουθήσουν. 

Στον αντίποδα στέκει η «ακριβή» τροφή. Αυτή που κοστίζει τα τριπλά – και βάλε. Και είναι φτιαγμένη από κρέας, φρούτα και λαχανικά. Αυτή που νομίζεις ότι δεν μπορείς να αγοράσεις, επειδή πιθανότατα:

α. Μπουκώνεις το ζωντανό σου με πολύ περισσότερο φαγητό απ’ όσο χρειάζεται, για να είναι λυγερόκορμο και υγιές (ξέρεις ποια είσαι…)

β. Όταν αποκτούσες σκύλο, δεν υπολόγισες ότι το βασικότερο καθημερινό έξοδο, αυτό που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό είναι η τροφή. 

γ. Δεν υπολογίζεις ότι αυτά που εξοικονομείς σήμερα θα τα πληρώσεις αύριο, όταν το σκυλί σου θα καταρρεύσει υπό το βάρος μιας ακατάλληλης διατροφής.

Θέλεις έναν δείκτη ποιότητας; Δες τα κόπρανά του. Είναι σφιχτά και λίγα; Είσαι σε καλό δρόμο. Είναι μονίμως μαλακά και μπόλικα; Κάτι κάνεις λάθος.

Αν μου ζητούσαν να επιβάλω μόνο μία από τις συμβουλές που έχω προσφέρει κατά καιρούς στους νέους ιδιοκτήτες σκύλων, θα ήταν αυτή: Κόψε από τα παιχνίδια. Κόψε από τα κρεβατάκια, τις λιχουδιές και ό,τι σου γυαλίζει στο pet shop. Και επένδυσέ τα σε μια super premium τροφή. Τον ίδιο λογαριασμό θα κάνεις. Και ο σκύλος σου θα σε ευγνωμονεί. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή