ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Αντίο, Colette

antio-colette-2223685

Η φημισμένη concept μπουτίκ Colette κλείνει τις πόρτες της στις 20 Δεκεμβρίου και τη θέση της παίρνει ένας από τους πιο λαμπερούς οίκους της γαλλικής πρωτεύουσας, o Saint Laurent. 

Το κατάστημα της οδού St Honoré υπήρξε το κέντρο της μόδας από τότε που άνοιξε, τον Μάρτιο του 1997. Ιδρύθηκε από την Κολέτ Ρουσσώ, ενώ το διηύθυνε η κόρη της, Σάρα Άντελμαν. Το Forbes το είχε χαρακτηρίσει ως «ένα από τα πιο τρέντι στον κόσμο», ενώ ο Guardian το περιέγραψε ως «τόπο προσκυνήματος για τον κόσμο της μόδας», το οποίο πλημμύριζε με δημοσιογράφους, στυλίστες και fashionistas την περίοδο των ντεφιλέ. Όπως όμως δήλωσε και η ίδια η Κολέτ, «έπειτα από 20 υπέροχα χρόνια και όπως συμβαίνει με όλα τα όμορφα πράγματα, κάποια στιγμή φτάνει το τέλος».

 Τρεις όροφοι, 740 τ.μ., γεμάτοι κυρίως με πανάκριβα προϊόντα. Αντικείμενα ντιζάιν, ρούχα, αξεσουάρ, περιοδικά, παιχνίδια, φαγητό, μουσική και ό,τι άλλο θα μπορούσε να αποτελέσει μια «δήλωση» μόδας. Υπήρχε μέχρι και μπαρ ύδατος, που πρόσφερε 73
διαφορετικά είδη εμφιαλωμένου νερού! Ο Καρλ Λάγκερφελντ το επισκεπτόταν συχνά: «Είναι το μοναδικό μαγαζί όπου πηγαίνω γιατί έχει πράγματα που κανείς άλλος δεν διαθέτει. Αγοράζω από εκεί ρολόγια, τηλέφωνα, κοσμήματα – σχεδόν τα πάντα. Η Κολέτ και η Σάρα είχαν επινοήσει μια φόρμουλα που δύσκολα αντιγράφεται», είχε πει σε συνέντευξή του. 

Πάντως, οτιδήποτε έμπαινε στα ράφια τoυ ανέβαινε απότομα στο χρηματιστήριο της μόδας. Πολλοί σχεδιαστές -από τον Raf Simons μέχρι την Ελληνίδα Μαίρη Κατράντζου- έγιναν διάσημοι μόνο και μόνο επειδή η Collete παρουσίασε δείγματα από την πρώτη τους κολεξιόν. 

H είδηση του κλεισίματος αντιμετωπίστηκε στα σόσιαλ μίντια με πολλά σχόλια έκπληξης και λύπης. Από το νέο έτος το τριώροφο κτίριο θα μετατραπεί σε κατάστημα-ναυαρχίδα του Saint Laurent. Η διεύθυνση της Collete δήλωσε σχετικά: «Είμαστε περήφανοι που μια εταιρεία πολυτελείας με τόσο μεγάλη ιστορία, με την οποία έχουμε συνεργαστεί τόσο στενά στο παρελθόν, θα πάρει τον χώρο μας».