Όταν ο Θεός έσωσε τη βασίλισσα

Όταν ο Θεός έσωσε τη βασίλισσα

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Οκτώβριο του 1981 η Ελισάβετ προσγειώθηκε στο Ουέλινγκτον, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Φίλιππο – η Νέα Ζηλανδία έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τη Μεγάλη Βρετανία από το 1947, αλλά η βασίλισσα της Αγγλίας θεωρείται μέχρι σήμερα η αρχηγός του κράτους και οι επισκέψεις της εκεί αποτελούν μέρος των τυπικών καθηκόντων της. Η περιοδεία της στη χώρα ξεκίνησε από τα νοτιοανατολικά, στην πόλη Ντούνεντιν, όπου παρήλασε με ανοιχτό αυτοκίνητο ανάμεσα στον κόσμο. Ξαφνικά ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος. Προκλήθηκε πανικός, αλλά η αστυνομία καθησύχασε τον κόσμο λέγοντας ότι επρόκειτο για την ανάφλεξη της εξάτμισης ενός αυτοκινήτου ή για την πρόσκρουση μιας μεγάλης πινακίδας στο έδαφος. Έπρεπε να περάσουν 27 χρόνια μέχρι να γίνει γνωστό ότι επρόκειτο για πυροβολισμό. Η αποκάλυψη αυτού του καλά κρυμμένου μυστικού επιβεβαιώθηκε σήμερα από τις μυστικές υπηρεσίες της Νέας Ζηλανδίας· όπως φαίνεται, ένας 17χρονος ονόματι Κρίστοφερ Τζον Λιούις αποπειράθηκε να δολοφονήσει την Ελισάβετ πυροβολώντας την από το παράθυρο ενός γειτονικού κτιρίου. Αστόχησε. 

Παραδόξως ο νεαρός δεν αντιμετώπισε κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας και αφέθηκε ελεύθερος. Μετά 16 χρόνια, ο Λιούις συνελήφθη για τη δολοφονία μιας γυναίκας και την απαγωγή του παιδιού της. Αυτοκτόνησε στη φυλακή σε ηλικία 33 ετών. Η Ελισάβετ οδεύει προς τη συμπλήρωση των 92 χρόνων της. Έχει επισκεφθεί τη Νέα Ζηλανδία δέκα φορές, με πιο πρόσφατη το 2002. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή