Η κλασική συνταγή

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβαίνει συχνά: η σόλο καριέρα ενός μουσικού που διέπρεψε ως μέλος μιας επιτυχημένης μπάντας να είναι κάπως αδιάφορη. Συμβαίνει και το αντίθετο. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα μουσικών που διέγραψαν αξιοπρόσεκτες πορείες, καταφέρνοντας να απεγκλωβιστούν από το παρελθόν τους: Νιλ Γιανγκ, Πίτερ Γκάμπριελ, Μπράιαν Ίνο, Έρικ Κλάπτον, Morrissey κ.ά. Ο Πολ Μακάρτνεϊ; Η δική του περίπτωση είναι ειδική. Αν έχεις υπάρξει μέλος των Beatles, δεν είναι δυνατόν να υπάρξεις ποτέ τίποτα πιο σημαντικό, γεγονός που είναι κάπως άδικο για τον σερ Πολ, ο οποίος έχει να παρουσιάσει μια αξιοπρόσεκτη προσωπική καριέρα σχεδόν μισού αιώνα· από τα πρώτα άλμπουμ στις αρχές της δεκαετίας του ’70 («McCartney», «Ram») και τις δουλειές που έκανε ως μέλος των Wings («Band on the Run») μέχρι τις μετέπειτα δημιουργίες του («Flaming Pie», «Chaos and Creation in the Backyard» κ.ά.).

Συνολικά έχει παρουσιάσει 25 δίσκους στη μετά Beatles καριέρα του, συμπεριλαμβανομένου και του «Egypt Station», που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες και είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχει παρουσιάσει εδώ και δέκα χρόνια. Το μυστικό του είναι ότι μοιάζει να εμπιστεύεται απόλυτα το ένστικτό του στη δημιουργία μελωδικών ποπ κομματιών, μιας μουσικής που ηχεί ευχάριστα και οικεία. Είναι η παλιά επιτυχημένη συνταγή του Μακάρτνεϊ, ο οποίος, στα 76 του, εμφανίζεται απόλυτα συνειδητοποιημένος, ώστε να μην επιχειρήσει τίποτα εξεζητημένο ή μεγαλεπήβολο, τίποτα πολύ πειραματικό. Με το «Egypt Station» δεν προσπαθεί να αλλάξει την ιστορία της μουσικής, επειδή ασφαλώς καταλαβαίνει ότι αυτό σπάνια συμβαίνει δύο φορές στη ζωή ενός ανθρώπου. 

Εν πολλοίς για προωθητικούς λόγους, τον Ιούνιο συμμετείχε στην εκπομπή του Τζέιμς Κόρντεν, τριγυρνώντας μαζί του στους δρόμους του Λίβερπουλ, κουβεντιάζοντας και τραγουδώντας. Το βίντεο υπάρχει στο YouTube και αποτελεί ένα από τα πιο διασκεδαστικά εικοσάλεπτα που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας. Δυστυχώς για τον Μακάρτνεϊ, αυτό που θέλεις να κάνεις μόλις τελειώσει δεν είναι να ακούσεις το «Egypt Station», αλλά τα παλιά και αγαπημένα τραγούδια των Beatles.  ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή