Η Θεσσαλονίκη δείχνει το μέλλον

Η Θεσσαλονίκη δείχνει το μέλλον

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιακή τεχνολογία αλλάζει την καθημερινή ζωή είχαν την ευκαιρία να δουν οι 283.853 επισκέπτες που πέρασαν από τα περίπτερα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η φετινή διοργάνωση η οποία χαρακτηρίστηκε «η μεγαλύτερη της τελευταίας εικοσαετίας» συγκέντρωσε στον εκθεσιακό της χώρο τεχνολογικά επιτεύγματα αμερικανικών επιχειρήσεων, καινοτομίες και βραβευμένα πρότζεκτ Ελλήνων φοιτητών, καθώς και δεκάδες εφαρμογές φιλόδοξων start-uppers. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, την παράσταση έκλεψαν οι ΗΠΑ, η φετινή τιμώμενη χώρα, η οποία, μετά δέκα χρόνια απουσίας από τη διοργάνωση, επέστρεψε δυναμικά στη ΔΕΘ, φέρνοντας μαζί της δεκάδες εταιρείες-κολοσσούς. Μεγάλα ονόματα, όπως η Google, η Microsoft ή η IBM, προσγειώθηκαν στο περίπτερο 13, έξω από το οποίο σχηματίζονταν ουρές από κόσμο, που έσπευδε να δει από κοντά τα εργαλεία που πρόκειται να μεταβάλουν τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζει, παραγγέλνει, παίζει και ζωγραφίζει.

 

Η Θεσσαλονίκη δείχνει το μέλλον-1

Για ειδικές αποστολές

Ένα μη επανδρωμένο αερόχημα, το οποίο έχει ως αποστολή να σώζει ανθρώπινες ζωές, ήταν το κεντρικό έκθεμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσμα ερευνητικού προγράμματος του ΑΠΘ σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες, το Delaer RX-3 κατασκευάστηκε προκειμένου να εκτελεί ανθρωπιστικές αποστολές. Το μυστικό του, και παράλληλα η καινοτομία του, είναι το σχήμα του, το οποίο του επιτρέπει να πετάει με μεγάλη ταχύτητα υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και να μπορεί να προσεγγίζει δυσπρόσιτες περιοχές, ώστε να παραδίδει από αέρος υλικό, όπως σωσίβια, φάρμακα και τροφή. Το αερόχημα, με βασικό υλικό κατασκευής του το ανθρακόνημα, μπορεί να μεταφέρει μέχρι 50 κιλά ωφέλιμου φορτίου και η ταχύτητά του μπορεί να φτάσει τα 250 χλμ./ώρα. Το Delaer RX-3 θα τελειοποιηθεί τους επόμενους μήνες και το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα πραγματοποιήσει πιλοτικές πτήσεις με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. 

 

Η Θεσσαλονίκη δείχνει το μέλλον-2

Κρεμάστρες και βιτρίνες νέας γενιάς 

Θέλοντας να κάνει την εμπειρία των πελατών σε ένα κατάστημα ρούχων πιο εύκολη και ευχάριστη, η ελληνική εταιρεία Atcom λάνσαρε τη «διαδραστική κρεμάστρα», χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της Microsoft. 

Με την καινοτομία αυτή, ο πελάτης αρκεί να σηκώσει μπροστά από την ειδική διαδραστική οθόνη το ρούχο για το οποίο επιθυμεί να μάθει περισσότερες πληροφορίες, και η οθόνη εμφανίζει αμέσως τα χρώματα και τα μεγέθη στα οποία αυτό είναι διαθέσιμο, ενώ παράλληλα ενημερώνει και για την τιμή του προϊόντος. Παράλληλα με την κρεμάστρα, στο περίπτερο της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας παρουσιάστηκε και η διαδραστική βιτρίνα. Η έξυπνη αυτή βιτρίνα δεν είναι τίποτε άλλο από μια διαδραστική οθόνη, στην οποία τα πόδια ενός μοντέλου κινούνται ακολουθώντας τον βηματισμό του πελάτη. Όσο προχωράει ο πελάτης, περπατούν και τα πόδια, τα οποία ανά διαστήματα αλλάζουν τα παπούτσια που φορούν. Ο πελάτης μπορεί έτσι να καταλάβει πώς είναι το παπούτσι φορεμένο, και μάλιστα ψηφίζει το παπούτσι που του αρέσει περισσότερο, σηκώνοντας απλώς το χέρι του. Η βιτρίνα έχει ήδη εγκατασταθεί σε κατάστημα υποδημάτων στην Αθήνα. 

 

Η Θεσσαλονίκη δείχνει το μέλλον-3

Τρισδιάστατα παγκάκια

Εκατοντάδες ζευγάρια μάτια κόλλησαν στο booth της Coca-Cola για να παρακολουθήσουν μέσα σε μια προθήκη έναν ρομποτικό τρισδιάστατο εκτυπωτή να κατασκευάζει μικροσκοπικά κόκκινα παγκάκια από ανακυκλωμένο πλαστικό. Πίσω από την τζαμαρία, το κοινό παρακολουθούσε την ακίδα του εκτυπωτή να κινείται ρυθμικά μέχρι να φτιάξει από το μηδέν το λιλιπούτειο παγκάκι, την ίδια ώρα που το προσωπικό εξηγούσε το νόημα της δράσης. Η παραπάνω επίδειξη αποτέλεσε προσομοίωση αυτού που συνέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου πράγματι εκτυπώθηκαν παγκάκια από υλικό που προήλθε από την ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων. Τα μοντέρνα καθίσματα, που μάλιστα φέρουν και ειδική θέση ώστε να φυτευτεί και να μεγαλώσει ένα δέντρο, τοποθετήθηκαν στη Νέα Παραλία στη διάρκεια της ΔΕΘ. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Waste, το οποίο ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, με στόχο να τη μετατρέψει σε πόλη μηδενικών απορριμμάτων. 

 

Η Θεσσαλονίκη δείχνει το μέλλον-4

Ο εκτυπωτής που μεταφράζει

Έναν έξυπνο εκτυπωτή, που μπορεί να «διαβάζει» κείμενα και έπειτα να τα εκτυπώνει μεταφρασμένα σε 45 διαφορετικές γλώσσες μέσα σε 1 λεπτό, παρουσίασε η εταιρεία Xerox στη ΔΕΘ. Η εκτύπωση διατηρεί τις μορφοποιήσεις του πρωτότυπου εγγράφου, όπως τη γραμματοσειρά και τη δομή, και σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας η ακρίβεια της μετάφρασης κινείται στο 95%. Πριν εκτυπώσει, το μηχάνημα αποθηκεύει πρώτα το μεταφρασμένο κείμενο στον υπολογιστή, δίνοντας έτσι στον χρήστη τη δυνατότητα να το τροποποιήσει ανά πάσα στιγμή. Μάλιστα, το σύστημα βελτιώνει με την πάροδο του χρόνου τις μεταφράσεις του, αφουγκραζόμενο τις αλλαγές που κάνει ο χρήστης. Το νέο μοντέλο εκτυπωτή κυκλοφόρησε στην αγορά φέτος και σηματοδοτεί τη νέα εποχή στα μηχανήματα εκτυπωτών. 

 

Ζωγραφίζοντας στην εποχή της AR

Λίγοι επισκέπτες του περιπτέρου των ΗΠΑ αντιστάθηκαν στη μαγεία του Tilt Brush, της καινοτόμου εφαρμογής στο stand της Google, η οποία επιτρέπει στον χρήστη να ζωγραφίζει σε ένα περιβάλλον επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Την τρισδιάστατη αυτή εμπειρία δοκίμασαν μικροί και μεγάλοι, που με περισσή χαρά φόρεσαν την ειδική 3D μάσκα, άρπαξαν στα χέρια τα χειριστήρια που λειτουργούν σαν πινέλα και ξεκίνησαν να χρωματίζουν τον ψηφιακό κόσμο γύρω τους. Μέσω του ειδικού μενού, ο ζωγράφος έχει τη δυνατότητα να αλλάξει χρώματα και πινέλα, τα οποία μπορούν να πάρουν διάφορα σχήματα, όπως το σχήμα του χιονιού, του ουράνιου τόξου και της φλόγας. Έτσι, ο χρήστης μπορεί να σχεδιάσει από μια απλή καρδιά μέχρι μια βροχή από αστέρια. Τελειώνοντας το έργο του, ο καλλιτέχνης μπορεί να μπει και να περπατήσει μέσα στη ζωγραφιά του και να την τροποποιήσει όπως επιθυμεί. Το νέο εργαλείο έχει χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό σε δημιουργικά πρότζεκτ, όπως στην παραγωγή βιντεοκλίπ και σε διαφημίσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή