ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφιέρωμα: Τοπική κουζίνα

Φιλόξενοι και καλοσυνάτοι Ναπολιτάνοι μας περίμεναν στα σπίτια τους πανέτοιμοι, με τις συνταγές γραμμένες σε κόλλες χαρτί, με τα υλικά σε απαρτία, καλοντυμένοι και περιποιημένοι. Μας έδειξαν τα πατροπαράδοτα φαγητά τους, πόζαραν χαμογελαστοί στον φακό, και ύστερα μας κέρασαν κρασί και μας τάισαν, μη μείνουμε νηστικοί.


ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ-1

Μozzarella en carrozza: Το τοστάκι της νόνας

Τούτο εδώ το κολατσιό είναι έξοχο μες στην απλότητά του. Δύο φέτες μαλακό ψωμί και ενδιάμεσα μία παχιά φέτα μοτσαρέλας: το τοστάκι πανάρεται και τηγανίζεται.


ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ-2

Τα μυστικά της Caprese

Η διάσημη σαλάτα της περιοχής έχει μόνο ντομάτες, μοτσαρέλα και βασιλικό. Νοστιμίζουμε με λίγο θαλασσινό αλάτι και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.


ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ-3

Βέρα πίτσα Ναπολιτάνα

Είτε στο τηγάνι είτε στο φούρνο, με σάλτσα ντομάτας ή γεμισμένο με τυρί και αλλαντικά, το ζυμάρι είναι το θεμέλιο της πίτσας. Μαθαίνουμε πως να ανοίγουμε ζύμη για την πιο νόστιμη πίτσα της ζωής μας.


ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ-4

Αφράτες Polpette al sugo

Οικογενειακή συνταγή για πεντανόστιμους κεφτέδες με σάλτσα από γινωμένες καλοκαιρινές ντομάτες.


ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ-5

Pasta e patate con provola

Κάποιοι τα γκραντινάρουν, κάποιοι άλλοι όχι. Εμείς σκεπάσαμε τα ζυμαρικά με γενναίες χούφτες τριμμένης παρμεζάνας και τα ψήσαμε στον φούρνο.


ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ-6

Το άγνωστο σ’ εμάς Salsiccia e friarielli

Λουκάνικα με χόρτα. Στη Νάπολη το φαγητό φτιάχνεται με φριαριέλι ή ραπίνι ή άλλα πικρά χόρτα με γεύση που θυμίζει μπρόκολοκαι βρούβα.


ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ-7

Μια καλοχυλωμένη Pasta fagioli e cozze

Στο συγκεκριμένο φαγητό οι Ναπολιτάνοι συνδυάζουν ζυμαρικά με όσπρια και θαλασσινά. Η σάλτσα δένει και το φαγητό μας αποκτά μια βελουδένια, πηχτή υφή.


ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ-8

Η θρυλική Pastiera Napoletana

Με κρέμα από ρικότα και στάρι γίνεται το εμβληματικό γλυκό της Νάπολης. Την καλύτερη εκδοχή που δοκιμάσαμε, τη φυλάξαμε για εσάς.


ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ-9

Γλυκιά Νάπολη

Ονειρεμένα αμυγδαλοκέικ με γεύση λεμονιού ή σοκολάτας, ψητά αμυγδαλωτά, λικέρ λιμοντσέλο και μπαμπάδες με ρούμι. Τέτοια είναι τα γλυκά της Νάπολης και της γύρω περιοχής: φίνα, ντελικάτα, με αρώματα εσπεριδοειδών.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή