Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

* Είμαστε αισιόδοξοι θέλουμε μεταρρυθμίσεις. Δεκαεννέα κορυφαίοι επιχειρηματίες μιλούν στην «Κ» για το 2020 και ζητούν εθνικό σχέδιο για βιώσιμη ανάπτυξη.

* Ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού για μικρότερα πλεονάσματα. Στόχος: μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματα γύρω στο 2% έως τον Απρίλιο.

* Το μεγάλο «παζάρι» στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κινήσεις παικτών της περιοχής και μεγάλων δυνάμεων μετά την απόπειρα της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα.

* Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις τη νέα χρονιά λόγω μείωσης φορολογίας. Μεγαλύτεροι κερδισμένοι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

* Στις 10 Ιανουαρίου ξεκινά η μεγάλη δίκη για τα αναδρομικά. Στο ΣτΕ θα κριθεί η τύχη των διεκδικήσεων 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

*Χρονιά αλλαγών στα σχολεία το 2020. Ζητούμενο να φύγουμε από την αντίληψη «μαθαίνω το βιβλίο απ’ έξω» και να πάμε στο “μαθαίνω το μάθημα”. Τρεις καθηγητές κρίνουν το ελληνικό σχολείο.

* Συνεχίζεται η «αιμορραγία» των Ελλήνων. Πάνω από 1.000 γιατροί έφυγαν από τη χώρα το 2019.

* Ανοίγει ο δρόμος των επιστροφών προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία με τη νέα νομοθεσία για το άσυλο.

* Με κάμερες και «ταυτότητα» στα κράνη. Πρωτοβουλίες – απάντηση στις καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας από τα ΜΑΤ .

* Νυχτερινή βάρδια στην «αρένα» του Facebook. H αγωγή ενός διαχειριστή περιεχομένου.

*Η δύσκολη εξίσωση της νέας χρονιάς για τον Τσίπρα. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Το διπλό στοίχημα του ΚΙΝΑΛ.

*Το 2020 χρονιά-σταθμός για το εθνικό κτηματολόγιο με νέα δομή και ψηφιακό μετασχηματισμό.

*Έμφραγμα στην ανακύκλωση υλικών. Η μεγάλη πτώση των τιμών μεταπώλησης των ανακυκλώσιμων απειλεί τη βιωσιμότητα των κέντρων διαλογής.

* Εγκλωβισμένοι στην ανεργία οι νέοι. Ένας στους τρεις 25-29 ετών βρίσκεται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

*Το σίριαλ του Brexit θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 11 μήνες. Κρίσιμη ημερομηνία η 31 Δεκεμβρίου 2010 όταν θα πρέπει να είναι έτοιμη η εμπορική συμφωνία.

* Πολύ σκληρός για να αποσυρθεί ο Νετανιάχου. Παρά την αμφισβήτηση, επανεξελέγη με 72,5% στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματός του.

* Δεν αποκλείεται να επεκταθούν περαιτέρω οι νόμιμες παρακολουθήσεις μετά την πρόσφατη ψήφιση διάταξης για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Στο γεύμα με την «Κ» ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος.

*ΙΣΤΟΡΙΑ: Από το πραξικόπημα στην εισβολή του Αττίλα. Οι χουντικοί στην Αθήνα φρόντισαν να επιτύχει η επιχείρηση κατά του Μακαρίου, αγνοώντας την άμυνα της Κύπρου.