Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιο ωραίες Κυριακές

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ-1

Οι πιο ωραίες Κυριακές είναι αυτές που τις μοιραζόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τους αγαπημένους μας. Η Κυριακή δεν έχει τις περαστικές μυρωδιές του φαγητού που με βιάση θα ετοιμάσουμε για να προλάβουμε όλα τα υπόλοιπα της κάθε μέρας. Όχι, η Κυριακή είναι η μέρα που την ευωδιά του φαγητού θα τη χορτάσουμε όταν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου να δούμε πώς πάει το ψήσιμο, και το καπάκι της κατσαρόλας, μην θέλει λίγο ακόμη νεράκι η σάλτσα. Σήμερα αναθυμόμαστε τι ήταν αυτό που έκανε γιορτινές τις παιδικές μας Κυριακές και λαχταράμε να το χαρίσουμε τώρα στους δικούς μας αγαπημένους. Να χαρούμε μαζί τους τη σπιτική φροντίδα που λείπει όλες τις άλλες μέρες της εβδομάδας. Να μοιραστούμε μαζί τους φαγητό που μας φέρνει κοντά, μας καθησυχάζει, μας ηρεμεί.

Ποιο comfortfood, όταν υπάρχει το γιουβέτσι; Το ευωδιαστό και μελωμένο γιουβετσάκι με χοντρό κριθαράκι, με φρέσκια ντομάτα, με μυριστικά του μπαλκονιού και της αυλής, με τα καλοδιαλεγμένα του υλικά και τη συναρπαστική του ετοιμασία -πρώτα κατσαρόλα, μετά φούρνος. Το γιουβέτσι που μόλις έβγαινε από τον φούρνο γέμιζε ευωδιές το σπίτι όσο κόχλαζε ακόμη η σάλτσα και τσιμπολογούσαμε το αρπαγμένο κριθαράκι στα τοιχώματα του αλουμινένιου ταψιού.

Γιουβέτσι, το φαγητό της Κυριακής, της γιορτής, των καλεσμένων. Το γιουβέτσι που οικειοποιηθήκαμε την ανατολίτικη καταγωγή του και το κάναμε δικό μας, το κάναμε γιουβετσάκι κι έγινε το οικογενειακό μας φαγητό, απλό μέσα στη νοστιμιά του, σύνθετο μέσα στη σύλληψή του.

Με μοσχαράκι το μάθαμε και εκτιμήσαμε τη σπιτική του νοστιμιά αλλά στο σύγχρονο κυριακάτικο τραπέζι μας θα τους κάνουμε την έκπληξη: θα το ετοιμάσουμε με κιμά ή με φρέσκες σκορπίνες ή με αρνάκι και ψητές κόκκινες πιπεριές. Θα τους ξαφνιάσουμε με γιουβέτσι της κατσαρόλας με κοτόπουλο και χούφτες βασιλικό ή γιουβέτσι ψημένο με μελιτζάνες. Μία τεχνική, αμέτρητες ιδέες που εμπνέονται οι σεφ του Γαστρονόμου και ανοίγουν νέους δρόμους για ένα από τα κλασικότερα πιάτα της κουζίνας μας.

Δεν ξεχνάμε όμως χίλιες δυο ακόμη αφορμές για να καλοδεχτούμε την επάνοδό μας στην πόλη με ένα πιάτο καλοφτιαγμένο φαγητό.

Τις ιδέες μάς τις δίνουν καραβομαραγκοί και εργάτες του συριανού ταρσανά και μοιράζονται μαζί μας τις συνταγές που τους συντρόφευαν στο δύσκολο μεροκάματό τους, ανανεωμένες από τους πιο μερακλήδες νέους μάγειρες του νησιού.

Ο Σεπτέμβριος είναι γεμάτος ιδέες και τεχνικές από τους σεφ του Γαστρονόμου για να να ανανεώσουμε τα συνταγολόγιά μας: από τα τσάτνεϊ ντομάτας, την κέτσαπ και τις αυθάδικες ντοματοσάλτσες που θα γεμίσουμε τα βαζάκια μας, μέχρι τα μυστικά του Χριστόφορου Πέσκια για το κοκκινιστό αμοργιανόπατατάτο. Από τις απίθανες συλλήψεις των σεφ του FunkyGourmet που μεταμορφώνουν την κακαβιά σε έδεσμα αξιώσεων μέχρι τις σπανιόλες παγωμένες σούπες του Δημήτρη Κοντόπουλου.

Και για το τέλος, γλυκά και επιδόρπια με μήλα, μελωμένα και ζουμερά, με την υπογραφή του Στέλιου Παρλιάρου, ένας χαιρετισμός στο φθινόπωρο με το φρούτο που σηματοδοτεί το πέρασμά μας από το καυτό ελληνικό καλοκαίρι στη μεστή φθινοπωρινή γλύκα.

*Ο Γαστρονόμος Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί την Κυριακή 13/09 μαζί με την Καθημερινή.

Η Μόνικα Μπελούτσι στο νέο «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ-2

Λίγες ημέρες πριν από τις τρεις εμφανίσεις της στο Ηρώδειο όπου θα υποδυθεί την Μαρία Κάλλας η διάσημη σταρ μιλάει στο νέο τεύχος του περιοδικού «Κ»: για την στενή της σχέση με την Ελλάδα, για τα γενέθλιά της που θα γιορτάσει μαζί με όλη την οικογένειά της στην Αθήνα, για την θρυλική λυρική φωνή του 20ου αιώνα αλλά και τον ρόλο της ως μητέρας.

Κάθε Σεπτέμβριο, όσοι έχουμε μικρασιατική καταγωγή θυμόμαστε τη Σμύρνη και όσα τραγικά συνέβησαν πριν από 98 χρόνια. Μια άγνωστη στην Ελλάδα ιστορία είναι η επιβίωση στη Σμύρνη, μέχρι σήμερα, μιας μικρής κοινότητας καθολικών. Τα γηραιότερα μέλη της είναι οι τελευταίοι ελληνόφωνοι της πόλης και οι τελευταίοι ομιλητές της σμυρναίικης διαλέκτου.

Και γνωρίστε τους πρωταγωνιστές της πιο πολυσυζητημένης σειράς της χρονιάς, του «Normal People» οι οποίοι μιλούν αποκλειστικά στο «Κ» για τις σχέσεις, την έννοια της κανονικότητας, πώς γυρίζεις γυμνές σκηνές μπροστά σε συνεργείο και την ξαφνική δημοφιλία σε καιρό πανδημίας.

 

Covid-free καλοκαιρινές αποδράσεις στα βουνά

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ-3

Γνωρίζουμε το παρθένο Δάσος Φρακτού στη Ροδόπη, ανεβαίνουμε στον Σμόλικα στη Βόρεια Πίνδο και στη Δρακόλιμνη της Βερλίγκας στην Ήπειρο, οδηγούμε στα Τζουμέρκα, κάνουμε πεζοπορία στον Ερύμανθο στην Αχαϊα και στο Μαίναλο στην Αρκαδία και αναρρίχηση στον Ταϋγετο στην Αρκαδία. 
Στα πανέμορφα βουνά της Ελλάδας, η φύση είναι μεγαλειώδης και η απομόνωση κανόνας.

Κυκλοφορούν την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, με την Καθημερινή της Κυριακής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή