Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΕΠΙΜΕΤΡΟ, ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΦΙΑ, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΕΠΙΜΕΤΡΟ, ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΦΙΑ, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τάκης Λαζαρίδης: ΕΠΙΜΕΤΡΟ στο «Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι…»

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΕΠΙΜΕΤΡΟ, ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΦΙΑ, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ-1

Σε επανέκδοση του Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι…, που ματαιώθηκε λόγω πανδημίας.

«Συχνά πυκνά, σοβαροί και αξιόλογοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, άνθρωποι του πνεύματος», γράφει ο Τάκης Λαζαρίδης, «εκφράζουν τη δυσφορία τους γιατί ορισμένοι ιστορικοί και ερευνητές εξακολουθούν να ασχολούνται με τις εμφύλιες συγκρούσεις στη διάρκεια της Κατοχής, με τον Δεκέμβρη, τη Βάρκιζα και τον Εμφύλιο. Τι νόημα έχει, λένε, να προσπαθούμε τώρα, ύστερα από εβδομήντα και πλέον χρόνια, να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη τότε, ποιοι και πόσο ευθύνονται, ποια η ιστορική αλήθεια. Γιατί να ξύνουμε πληγές όταν η χώρα μας έχει ζωτική ανάγκη για εθνική ενότητα και ομοψυχία;»

Η δική του απάντηση είναι η εξής: «Εμείς μπορεί να μην ασχολούμαστε με το παρελθόν, όμως το παρελθόν δεν παύει ούτε στιγμή να ασχολείται μαζί μας. Και είναι ακριβώς το παρελθόν που σφραγίζει το παρόν και προδιαγράφει το μέλλον. Τη ζωτική ανάγκη να μελετάμε και να διδασκόμαστε από το ιστορικό παρελθόν υπογραμμίζει μία σοφή ρήση: “Όσοι δεν διδάσκονται από τα λάθη τους είναι καταδικασμένοι να τα επαναλάβουν”. […] Ως επιστέγασμα θα ήθελα να παραθέσω το απόφθεγμα κορυφαίου Αμερικανού ιστορικού: “Μελετάμε την ιστορία, όχι για να μάθουμε τι έγινε κάποια στιγμή στο παρελθόν, αλλά για να κατανοήσουμε το παρόν και να ανιχνεύσουμε το μέλλον”».

Υπό αυτό το πρίσμα, επιστρέφει στο Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι…, το οποίο έγραψε με «πλήρη επίγνωση για το βαρύτατο πολιτικό και κοινωνικό κόστος» αλλά και με «αίσθηση του χρέους», η οποία υπερίσχυσε. «Ήθελα», σημειώνει, «να βοηθήσω τους συμπατριώτες μου να απαλλαγούν από τα ασφυκτικά ιδεολογικά πλοκάμια της αριστερόστροφης προπαγάνδας, να γνωρίσουν την ιστορική αλήθεια, να προσγειωθούν στο σκληρό έδαφος της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας». Στο πλαίσιο αυτό, αποτιμά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο βιβλίο, που πραγματοποίησε επτά εκδόσεις (η πρώτη το 1988), επανέρχεται στα γεγονότα του Εμφυλίου, διαπραγματεύεται τον ρόλο του Στάλιν και του Λένιν και γενικότερα της σοβιετικής νομενκλατούρας – τελευταίο εκπρόσωπο της οποίας θεωρεί τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Παράλληλα, τοποθετείται για το διεθνές και ελλαδικό παρόν. Γράφει για την πανδημία και τη ζωτικότητα του καπιταλισμού, για τις ελπίδες που γεννά η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και διεργασίες.

Υπό το πρίσμα του βιβλίου, κρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι αποτελεί «κλαδί από το μεγάλο δέντρο της κομμουνιστικής αριστεράς» και ότι «οδηγείται στη δράση του από την “αθάνατη” διδασκαλία των Μαρξ, Λένιν, Στάλιν και Μάο». Τοποθετείται, επίσης, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την ιδέα μιας κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

Αυτή την Κυριακή μαζί με την Καθημερινή

 

Ένας πρακτικός οδηγός για τον ΕΝΦΙΑ

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΕΠΙΜΕΤΡΟ, ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΦΙΑ, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ-2

Ένας πρακτικός οδηγός για τον ΕΝΦΙΑ με παραδείγματα για να αποφύγετε λάθη και παγίδες, αλλά και «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν πληρώσετε τον φόρο.

Αυτή την Κυριακή μαζί με την Καθημερινή

 

Το «Κ» στην πόλη με τις μάσκες

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΕΠΙΜΕΤΡΟ, ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΦΙΑ, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ-3

Στο νέο μας τεύχος ταξιδεύουμε στο Τόκιο, στην πρωτεύουσα της χώρας που δεν περίμενε την πανδημία για να πείσει τους πολίτες της να φορέσουν μάσκες ή να φροντίζουν σχολαστικά την προσωπική τους υγιεινή.

Διαβάστε, επίσης, για τη ζωή μας μετά το εμβόλιο: τι μας περιμένει τους επόμενους μήνες εφόσον όλα πάνε κατ’ ευχήν και υπάρξει εμβόλιο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ακούστε την ιστορία της Μαριλένας Καραμολέγκου, συνιδρύτριας του μικρού αλλά δυναμικού εκδοτικού οίκου «Δώμα» και περιηγηθείτε στο αλλόκοτο σύμπαν των αθλητικών διοργανώσεων σε συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

Στο νέο τεύχος του περιοδικού «Κ» που κυκλοφορεί στις 4 Οκτωβρίου μαζί με την Καθημερινή της Κυριακής.

 

Τα ΤΑΞΙΔΙΑ κάνουν…Οινοτουρισμό!

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: ΕΠΙΜΕΤΡΟ, ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΦΙΑ, ΚΑΠΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ-4

Aυτή την εβδομάδα τα Ταξίδια κάνουν… Οινοτουρισμό! Ένα πλούσιο αφιέρωμα σε έναν κλάδο του τουρισμού μας που αναδεικνύει τον οινικό πλούτο της χώρας μας και προσελκύει επισκέπτες υψηλού επιπέδου. Εξετάζουμε τις προκλήσεις της μετά-Covid 19 εποχής, κάνουμε ένα απολαυστικό road-trip σε οινοποιεία της Πελοποννήσου, συγκεντρώνουμε ξεχωριστές οινικές εμπειρίες απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και δοκιμάζουμε εκλεκτές γηγενείς ποικιλίες που μπορούμε να βρούμε σε κάθε καλά ενημερωμένη κάβα!


Κυκλοφορούν την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, με την Καθημερινή της Κυριακής

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή