Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Τζορτζ Όργουελ «1984», περιοδικό «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Τζορτζ Όργουελ «1984», περιοδικό «Κ»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τζορτζ Όργουελ, 1984

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Τζορτζ Όργουελ «1984»,  περιοδικό «Κ»-1

Ένα βιβλίο-σταθμός για την παγκόσμια λογοτεχνία, το οποίο γράφτηκε το 1948, κυκλοφόρησε το 1949, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κι έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα (30 εκατ. στις ΗΠΑ έως το 2017).

Ένα έργο προφητικό και δυστοπικό, με κεντρικό θέμα μια ολοκληρωτικού χαρακτήρα κοινωνία,όλοι οι πολίτες της οποίας παρακολουθούνται από τον Μεγάλο Αδελφό κι ελέγχονται ασφυκτικά – ακόμη και οι σκέψεις τους∙ μια κοινωνία στην οποία δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης και κριτική σκέψη, όπου οι άνθρωποι επιτηρούνται διαρκώς και κινούνται με βάση τις νόρμες του καταπιεστικού καθεστώτος.

Ένα βιβλίο επίκαιρο, σε μια εποχή του η εξέλιξη της πληροφορικής τεχνολογίας φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα: «Μήπως μας παρακολουθούν, μας ελέγχουν και μας χειραγωγούν;». «Μήπως η Ωκεανία και ο Γουίνστον Σμιθ –η χώρα και η κεντρικός ήρωας του Όργουελ– δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα την οποίο ζουν σήμερα εκατομμύρια πολίτες;»

΄Ένα μυθιστόρημα κλασικό, που «διαβάζουν οι άνθρωποι όταν είναι νέοι και στη συνέχεια το ξαναδιαβάζουν όταν μεγαλώνουν, φθάνοντας σε μια διαφορετική κατανόηση των πραγμάτων» που το διαβάζουν «αναζητώντας ενδείξεις για εκείνα που πρέπει να θορυβήσουν σήμερα» (Τζιν Σίτον, καθηγήτρια Ιστορίας των ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Ουεστμίνστερ και διευθύντρια του ιδρύματος Τζορτζ Όργουελ).

Αυτή την Κυριακή μαζί με την Καθημερινή

 

Περιοδικό «Κ»: Η Ελλάδα και ο κόσμος το 2021

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Τζορτζ Όργουελ «1984»,  περιοδικό «Κ»-2

Το πρώτο «Κ» της νέας χρονιάς είναι το πιο πλούσιο «Κ» των τελευταίων ετών. Με 160 σελίδες, αναγνωρίσιμες υπογραφές από την Ελλάδα και τον κόσμο, έρχεται την πρώτη Κυριακή του νέου έτους και επιχειρεί να φανταστεί το 2021 σε μια στιγμή του χρόνου που μετεωρίζεται ανάμεσα στην αγωνία και στην ελπίδα. Με σημείο εκκίνησης την επόμενη ημέρα της πανδημίας ζητήσαμε από ανθρώπους τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, προσωπικότητες που έχουν το κύρος (αλλά κυρίως τις γνώσεις) να περπατήσουν μαζί μας στον κόσμο του αύριο. Εκτός από τα αυτονόητα ερωτήματα για την πολιτική, επιστημονική, οικονομική, ψυχολογική διάσταση της πανδημίας εστιάζουμε στις λιγότερο εμφανείς αναταράξεις που πυροδοτεί αυτό το μοναδικό γεγονός στην καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ταυτόχρονα επιστρέφουμε σε ζητήματα πρώτης γραμμής που η υγειονομική κρίση επισκίασε με τρόπο φρέσκο και ευρηματικό, ελπίζουμε. Αλλά το 2021 δεν φέρνει μαζί του μόνο τις προσδοκίες για την λήξη της περιπέτειας του κορωνοϊού. Αφιερώσαμε ένα σημαντικό μέρος της ύλης μας στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση καθώς είναι μια σπάνια ευκαιρία επανεκτίμησης της πορείας δύο αιώνων και αναστοχασμού με το βλέμμα στο μέλλον που δεν περιμένει. 

Η ειδική έκδοση του περιοδικού της Καθημερινής «Η Ελλάδα και ο κόσμος το 2021» έχει την φιλοδοξία να προσφέρει στους αναγνώστες μας ένα προϊόν αισθητικά άρτιο συντονισμένο με τις πιο υψηλές απαιτήσεις των ανθρώπων που παίρνουν πολύ σοβαρά την ενημέρωσή τους. 

Κυκλοφορούν την Κυριακή 3 Ιανουαρίου με την Καθημερινή της Κυριακής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή