Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μιλάει στο «Κ» με αφορμή τον πρώτο της χρόνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μιλάει στο «Κ» με αφορμή τον πρώτο της χρόνο στο Προεδρικό Μέγαρο

1' 6" χρόνος ανάγνωσης

Στην αίθουσα αναμονής του Προεδρικού Μεγάρου, έργα Ελλήνων ζωγράφων συνυπάρχουν με Τάγματα Αριστείας που βρίσκονται σε ειδικές προθήκες. Η ολιγόλεπτη αναμονή στην αίθουσα δίνει την ευκαιρία για μια μικρή εξοικείωση με το ιστορικό κτίριο που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλλερ και προσφέρει την κατάλληλη ατμόσφαιρα εν είδει «προετοιμασίας» για μια συνέντευξη με τη σημερινή Πρώτη ένοικο του.

Ο πρώτος χρόνος της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο ανώτατο αξίωμα της χώρας καθορίστηκε από τις ειδικές συνθήκες που επέβαλε η έλευση της πανδημίας, η οποία ανέτρεψε αρκετά από τα σχέδια μιας Προέδρου της Δημοκρατίας που επιθυμεί να γνωρίσει και να βρίσκεται δίπλα στους συμπατριώτες της. Παράλληλα, όμως, η πρώτη αυτή χρονιά ανέδειξε πολλά από τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν την εισφορά της 13ης Προέδρου της χώρας από το 1924, στον Προεδρικό θεσμό. Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 30 Μαΐου του 1956 και μαζί με την οικογένεια της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1964. Πριν λάβει τη θετική ψήφο 261 βουλευτών στην εκλογή Προέδρου τον Ιανουάριο του 2020, διετέλεσε ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας.

Όταν οι πόρτες του Προεδρικού γραφείου ανοίγουν, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μας υποδέχεται χαμογελώντας. Στους τοίχους δεσπόζουν δρύινες βιβλιοθήκες γεμάτες βιβλία, ενώ το βλέμμα στρέφεται στον τοίχο που φιλοξενεί τη «Δόξα» του Νικολάου Γύζη, μια πρόσφατη δωρεά προς την Προεδρία. Η Πρόεδρος μας καλεί να καθίσουμε στον χώρο όπου υποδέχεται επίσημους και απλούς πολίτες και η συζήτηση αρχίζει. 

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί στις 7 Μαρτίου μαζί με την Καθημερινή της Κυριακής.