Τι τρώγαμε στην Ελλάδα λίγο πριν από το 1821;

Τι τρώγαμε στην Ελλάδα λίγο πριν από το 1821;

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά έρχεται στο φως ο παλαιότερος Οδηγός Μαγειρικής γραμμένος στα τέλη του 18ου αιώνα σε ελληνικό έδαφος! Ένας γαστρονομικός θησαυρός με περισσότερες από 600 χειρόγραφες συνταγές με εκπληκτικούς συνδυασμούς, αναπάντεχα υλικά, αξιοθαύμαστα μυστικά και μαγειρικές τεχνικές που έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα χάρη στον καθηγητή Παλαιογραφίας Αγαμέμνονα Τσελίκα που τις κατέγραψε και τις παραδίδει αποκλειστικά στον Γαστρονόμο και όλους τους αναγνώστες του.

Διαλέξαμε προσεκτικά 60 εκπληκτικά πιάτα της εποχής και τις αναθέσαμε στους καλύτερους Ελληνες σεφ που τις ετοίμασαν με ενθουσιασμό και έκπληξη για την άφθαστη νοστιμιά τους: πίτες, φρικασέ, στουφάτα κρεατικά, κυνήγι και ψάρια όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί, λαχανικά σε πλούσιους ζωμούς και θαλασσινά σε καταπληκτικές μαγειρικές τεχνικές! Πιάτα νηστίσιμα που θα αναζωογονήσουν για πάντα το σαρακοστιανό μας τραπέζι, πιάτα με υλικά της φύσης, μαγειρεμένα μέσα στο δάσος, ένα ολόκληρο κάλεσμα σε ένα αρχοντικό χωριάτικο τραπέζι, μια σπάνια συλλογή με αυγομαγειρέματα που ξαφνιάζουν με την πρωτοτυπία τους, σπέσιαλ συνταγές που δεν περιμέναμε ποτέ ότι έχουν γραφτεί σε ελληνικό έδαφος, γλυκίσματα με χαρακτήρα ευρωπαϊκό αλλά και ανατολίτικο.

Και μαζί 10 μοναδικές συνταγές, κλασικές και διαχρονικές, που συνεχίζουμε να φτιάχνουμε και σήμερα αλλά που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη τεχνική τους και αποδεικνύουν την αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης.

Ένας οδηγός μαγειρικής που πατά με το ένα πόδι στη Δύση και το άλλο στην Ανατολή και θα αλλάξει για πάντα την εικόνα της ελληνικής μαγειρικής.

Έκπληξη! Ετοιμαστείτε για μια ελληνική κουζίνα χωρίς ντομάτες και κοκκινιστά και χωρίς πατάτες, αφού αυτά τα προϊόντα δεν ήταν καν γνωστά στην Ελλάδα!

Ο Γαστρονόμος Μαρτίου είναι ένα τεύχος ιστορικό! 

Εκτάκτως το Σάββατο 13 Μαρτίου μαζί με την «Καθημερινή»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή