Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: Δώρο μια μάσκα έργο τέχνης, «Γλυκές Αλχημείες», Κλασσικά Εικονογραφημένα «Κανάρης», περιοδικό «Κ», «Ταξίδια»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: Δώρο μια μάσκα έργο τέχνης, «Γλυκές Αλχημείες», Κλασσικά Εικονογραφημένα «Κανάρης», περιοδικό «Κ», «Ταξίδια»

5' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μάσκα έργο τέχνης, ΔΩΡΟ με την Καθημερινή, την Κυριακή 11/4

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: Δώρο μια μάσκα έργο τέχνης,  «Γλυκές Αλχημείες», Κλασσικά Εικονογραφημένα «Κανάρης», περιοδικό «Κ», «Ταξίδια»-1

Τέχνη εν σμικρώ για καλό σκοπό  

Η «Καθημερινή» αγαπά και στηρίζει τους ακρίτες. Σε συνεργασία με την γκαλερί Ζουμπουλάκη αλλά και με την startup Watermasks που επικεντρώνει την δράση της στην νησιωτική Ελλάδα, η εφημερίδα προσφέρει ένα ιδιαίτερο δώρο στους αναγνώστες της. Ως αντιστάθμισμα για κάθε κομψή μάσκα που θα βρείτε την Κυριακή 11/4 με την «Καθημερινή», θα γίνει αντίστοιχα δωρεά χιλιάδων μασκών ατομικής προστασίας προς το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αλλά και τους κατοίκους σε δέκα μικρά νησιά της πατρίδας μας.

Ο δημιουργός της Watermasks, Στέφανος Νόλλας, στέκεται στο πλευρό των νησιωτών από το 2007 μέσα από την μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Άγονη Γραμμή Γόνιμη». Μαζί με την Δάφνη Ζουμπουλάκη επέλεξαν επτά εικαστικούς – Μαρία Φιλοπούλου, Νίκος Λαγός, Διαμαντής Αϊδίνης, Ιωάννα Ράλλη, Αντώνης Κυριακούλης, Φίλιππος Θεοδωρίδης και Στέφανος Ρόκκος – τα έργα των οποίων θα κοσμήσουν τις μάσκες που θα βρείτε την Κυριακή 11/4 στην «Καθημερινή». Είναι τέχνη εν σμικρώ για καλό σκοπό.  

Αυτή την Κυριακή 11 Απριλίου μαζί με την «Καθημερινή»

 

Κυριακή 11/4 με την «Καθημερινή»: Στις «Γλυκές Αλχημείες» κάνουμε Πάσχα στην Ισπανία!

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: Δώρο μια μάσκα έργο τέχνης,  «Γλυκές Αλχημείες», Κλασσικά Εικονογραφημένα «Κανάρης», περιοδικό «Κ», «Ταξίδια»-2

Στο ανοιξιάτικο τεύχος των «Γλυκών Αλχημειών» που κυκλοφορεί στις 11 Απριλίου με την Καθημερινή της Κυριακής, ο Στέλιος Παρλιάρος και η ομάδα του μας ταξιδεύουν στην άλλη άκρη της Μεσογείου, την Ισπανία, μέσα από 36 απίθανες συνταγές.

Ένα γλυκό ταξίδι στις πασχαλινές γεύσεις που αγαπούν οι Ισπανοί και στη σπουδαία και κατά βάση άγνωστη σε εμάς ισπανική ζαχαροπλαστική που μοσχοβολάει κανέλα και λεμόνι και βρίσκεται στον αντίποδα της γαλλικής. Τα γλυκά των Ισπανών δεν έχουν τίποτα πομπώδες, είναι απλά και ανεπιτήδευτα, οικεία και εύκολα, φίνα και πεντανόστιμα.

Μαθαίνουμε τι γλυκά ψωμιά τρώνε το Πάσχα οι Ισπανοί και τι τσουρέκια προσφέρουν οι γιαγιάδες στα εγγόνια τους. Πώς φτιάχνουν τους λουκουμάδες και ποια είναι η τέλεια συνταγή για τσούρος. Δοκιμάζουμε πέντε διαφορετικές σπανιόλικες κρέμες όπως την περίφημη κρέμα καταλάνα με την καραμελένια κρούστα.

Ερχόμαστε σε επαφή με την πλούσια παράδοση των μοναστηριακών γλυκών τους, τα απίθανα μπισκότα και κέικ που παρασκευάζουν στα μοναστήρια όλης της χώρας και που όμοιά τους δεν βρίσκουμε πουθενά στον κόσμο.

Και φυσικά, δοκιμάζουμε τα παραδοσιακά σοκολατένια γλυκά της Ισπανίαςτης χώρας που έφερε τη σοκολάτα στην Ευρώπη και που πρώτη σκέφτηκε να την παντρέψει με τη ζάχαρη, χρίζοντάς την, έτσι, βασίλισσα της γλυκιάς κουζίνας! Κι άλλα γνωστά και άγνωστα γλυκά της Ισπανίας περνούν από τις σελίδες μας, όπως το περίφημο καμένο τσίζκεϊκ των Βάσκων

Μέσα από την ιστορία της ισπανικής ζαχαροπλαστικής μαθαίνουμε την ιστορία όλης της χώρας και διατρέχουμε τους αιώνες αναζητώντας τα γευστικά ίχνη που άφησαν πίσω τους οι Κέλτες, οι Ρωμαίοι, οι Άραβες, οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι.

Αυτή την Κυριακή 11 Απριλίου μαζί με την «Καθημερινή»

 

Κυριακή 11/4 με την «Καθημερινή»: Κανάρης ο πυρπολητής από τα Κλασικά Εικονογραφημένα

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: Δώρο μια μάσκα έργο τέχνης,  «Γλυκές Αλχημείες», Κλασσικά Εικονογραφημένα «Κανάρης», περιοδικό «Κ», «Ταξίδια»-3

Μάρτιος 1822. Η Χίος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης. Στο νησί φτάνουν αγωνιστές και από τη Σάμο.

Η αντίδραση του σουλτάνου άμεση. Σχεδόν όλος ο τουρκικός στόλος φτάνει στη Χίο, στην οποία αποβιβάζονται 7.000 στρατιώτες. Ανυπεράσπιστοι –καθώς εν τω μεταξύ οι Σαμιώτες είχαν αποχωρήσει– οι περίπου 100.000 κάτοικοι του νησιού θα πέσουν θύματα αγριοτήτων που θα συγκλονίσουν το πανελλήνιο και την Ευρώπη.

Λίγες ημέρες αργότερα, τη νύχτα της 6ης Ιουνίου, ένας τολμηρός Ψαριανός, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, θα εκδικηθεί την καταστροφή της Χίου, μέσα στο λιμάνι της: το πυρπολικό του θα κολλήσει στη ναυαρχίδα του σφαγέα της Χίου, Καρά Αλή, στην οποία βρίσκονταν εκατοντάδες αξιωματικοί και άνδρες του οθωμανικού στόλου για να εορτάσουν το Μπαϊράμι. Η ναυαρχίδα θα ανατιναχτεί και περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι θα βρουν τον θάνατο – μαζί και ο ναύαρχος του οθωμανικού στόλου, Καρά Αλής.

Τα δύο αυτά γεγονότα –από τα πλέον εμβληματικά της Ελληνικής Επανάστασης– παρουσιάζονται από το τέταρτο τεύχος «Κλασικών Εικονογραφημένων» που κυκλοφορεί με την «Καθημερινή», σε πιστή αναπαραγωγή από το πρωτότυπο.

Το τεύχος έντυσε με λόγο ο Βασίλης Ρώτας.

Αυτή την Κυριακή 11 Απριλίου μαζί με την «Καθημερινή»

 

Κυριακή 11/4 στο περιοδικό «Κ»: Τι σημαίνει να είσαι single στην εποχή της πανδημίας

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: Δώρο μια μάσκα έργο τέχνης,  «Γλυκές Αλχημείες», Κλασσικά Εικονογραφημένα «Κανάρης», περιοδικό «Κ», «Ταξίδια»-4

Έχουμε μιλήσει για τα παιδιά. Έχουμε μιλήσει για τους μαθητές. Έχουμε μιλήσει για τους ηλικιωμένους. Πώς βιώνουν όμως την συνθήκη της καραντίνας οι άνθρωποι που δεν είναι ούτε ακριβώς νέοι ούτε και αρκετά μεγάλοι και η πανδημία τους βρήκε μόνους στη ζωή και στο σπίτι; Δύο γυναίκες και δύο άνδρες που ζουν χωρίς σύντροφο και παιδιά περιγράφουν τη δική τους εμπειρία των διαδοχικών lockdown και μοιράζονται χρήσιμα μαθήματα ζωής.

Στις 11 Μαρτίου, ο καλλιτέχνης ψηφιακών έργων Μάικ Βίνκελμαν, γνωστός ως Beeple, πουλάει σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις ένα NFT έργο του στην αστρονομική τιμή των 69 εκατομμυρίων δολαρίων. Η τιμή αυτή είναι η τρίτη μεγαλύτερη που επιτυγχάνεται για έναν εν ζωή καλλιτέχνη. Τι κατα[ληκτικό είχε αυτό το έργο; Ένα κολάζ φωτογραφιών που τράβηξε ο Βίνκελμαν -ο οποίος ανήκει εδώ και χρόνια στην κοινότητα των κρυπτοκαλλιτεχνών- μέσα στο διάστημα 13 χρόνων, το οποίο ονόμασε «Everydays: The first 5.000 days» («Τα καθημερινά: Οι πρώτες 5.000 ημέρες»). Με αφορμή αυτό τον μικρό σεισμό αποσυναρμολογούμε τον κώδικα της νέας επενδυτικής κούρσας ψηφιακών αγαθών.

Στο νέο «Κ» μη χάσετε δύο μεγάλες συνεντεύξεις: με την Κέιτ Γουίνσλετ που μας μιλάει με αφορμή τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη νέα σειρά του ΗΒΟ «Mare of Easttown» και του Βρετανού νομπελίστα Καζούο Ισιγκούρο ο οποίος περιγράφει στο «Κ» πώς φαντάζεται το μέλλον της ανθρωπότητας, εξηγεί γιατί κάποιος μπορεί να επιλέγει τη μοναξιά και πώς δημιούργησε την Κλάρα, το ρομπότ-ηρωίδα του καινούργιου μυθιστορήματός του.

Μη χάσετε το νέο τεύχος του περιοδικού «Κ» που κυκλοφορεί στις 11 Απριλίου μαζί με την Καθημερινή της Κυριακής.

 

Κυριακή 11/4 στο περιοδικό «Ταξίδια»: «Κυνήγι» αρχαίων θησαυρών στην Αττική φύση

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: Δώρο μια μάσκα έργο τέχνης,  «Γλυκές Αλχημείες», Κλασσικά Εικονογραφημένα «Κανάρης», περιοδικό «Κ», «Ταξίδια»-5

Τα «Ταξίδια» της Καθημερινής αυτή την Κυριακή μας προτείνουν απολαυστικές εξορμήσεις σε υπέροχους αρχαιολογικούς χώρους

Σε ποιο λόφο της Αττικής βρίσκεται το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο της Ελλάδας; Τι δουλειά είχαν η Ίσιδα και ο Όσιρις στη Νέα Μάκρη; Ποιος γνωρίζει ότι στον Ωρωπό μπορεί να δει από κοντά μια αυθεντική κλεψύδρα, το αρχαίο μνημειακό υδραυλικό ρολόι που λειτουργούσε όπως το αντίστοιχο της αρχαίας Αγοράς των Αθηνών; Τι σχέση έχει το μεταβυζαντινό εκκλησάκι της Μεσοσπορίτισσας με τους Ελευσίνιους μύθους; 

Τα «Ταξίδια» της Καθημερινής παρουσιάζουν επτά διαφορετικές βόλτες πολιτισμού στην άγνωστη Αττική που αγαπάμε: επισκέψεις σε οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, εμπλουτισμένες με φυσιολατρικές και άλλες εμπειρίες,  αλλά και περιπετειώδεις εξορμήσεις που αφουγκράζονται την ιστορία, δημιουργώντας τα δικά τους νέα αφηγήματα. Αναζητούμε το σημείο από το οποίο ο Ξέρξης παρακολούθησε τον περσικό στόλο να κατατροπώνεται στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, συνδυάζουμε την παρατήρηση μεταναστευτικών πουλιών με την περιήγηση στο εκπληκτικό ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, φτάνουμε ως το Πλουτώνειο σπήλαιο από όπου η Περσεφόνη επέστρεψε στη γη μετά την παραμονή της στον Κάτω Κόσμο. Φωτογραφίζουμε άγριες ορχιδέες, ανεμώνες και ελίχρυσα, απολαμβάνουμε κυριακάτικους περιπάτους σε πυκνά πευκοδάση, εντοπίζουμε διαδρομές που οδηγούν σε παραλίες για λίγους. 

Υποδεχόμαστε την άνοιξη, ανακαλύπτοντας την Αττική ξανά μέσα από επτά πλήρεις ημερήσιες εκδρομές, που ανοίγουν παράθυρα στη γνώση και την ιστορία. 

 

Κυκλοφορούν την Κυριακή 11 Απριλίου με την Καθημερινή της Κυριακής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή