Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Mancode», Κλασσικά Εικονογραφημένα «Ρήγας Φεραίος», περιοδικό «Κ», «Ταξίδια»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Mancode», Κλασσικά Εικονογραφημένα «Ρήγας Φεραίος», περιοδικό «Κ», «Ταξίδια»

5' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυριακή 18/4 με την «Καθημερινή»: Ο «Γαστρονόμος» κάνει Πάσχα στον Μοριά

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Mancode», Κλασσικά Εικονογραφημένα «Ρήγας Φεραίος», περιοδικό «Κ», «Ταξίδια»-1

Στο τεύχος Απριλίου του «Γαστρονόμου», που κυκλοφορεί στις 18/4 με την «Καθημερινή», περνάμε «το αυλάκι» και διανύουμε την Πελοπόννησο απ’ άκρη σ’ άκρη για να καταγράψουμε την πλούσια ανοιξιάτικη και πασχαλινή κουζίνα της.

Σε ένα πυκνό οδοιπορικό 10 ημερών ανεβήκαμε σε βουνά κι αγναντέψαμε 4 θάλασσες, μπήκαμε σε καστροπολιτείες, σε χωριατόσπιτα κι αυλές και μάθαμε τον Μοριά από πρώτο χέρι. Τι παράγει, τι μαγειρεύει και πώς το μαγειρεύει. Συλλέξαμε συνταγές σπαρταριστές, ανθεκτικές στον χρόνο, που σιγοβράζουν ακόμα στις κατσαρόλες των ντόπιων, κειμήλια που πρέπει να διασωθούν.

Στα 6 ψηλότερα βουνά της Πελοποννήσου μαγειρέψαμε με δεκάδες φιλόξενους ανθρώπους και ανακαλύψαμε ότι σε αυτόν τον τόπο επιβιώνει ζώσα και σπαραριστή η γεύση της παλιάς Ελλάδας. Για πρώτη φορά δοκιμάσαμε γαλατόπιτα αρμυρή, μάθαμε πώς φτιάχνονται οι κουλούρες με τη βαρελίσια φέτα και τα γιαπράκια με κατσικάκι τσαπαριστό, και γευτήκαμε μέλι «ελάτης βανίλια Μαινάλου» κατευθείαν από την πηγή.  

Στον βράχο της Μονεμβασιάς συναντήσαμε 4 καταξιωμένους, περήφανους Πελοποννήσιους σεφ, τσουγκρίσαμε αυγά και ήπιαμε γλυκό Μαλβαζία οίνο στα σοκάκια της πανέμορφης καστροπολιτείας. Μας διηγήθηκαν την ιστορία της μπαζίνας με σφέλα και μαύρη σταφίδα, ετοίμασαν μεσσηνιακό χούμους με ροβίτσα, τύλιξαν γαρδουμπάκια λεμονοριγανάτα, κι ένα έξοχο κατσικίσιο μπούτι με αγκινάρες και φρέσκια ρίγανη με συνταγή από την Έξω Μάνη.

Εμπνευσμένος από την ιστορία της σταφίδας και του σταφιδίτη οίνου, ο Χριστόφορος Πέσκιας μαγείρεψε μέσα σε ένα από τα πρώτα τσιμεντένια οινοποιεία των αρχών του 20ου αιώνα, ένα σερί από δημιουργικές μπουκιές, μεζέδες για το κρασί μας που θα μπορούσαν να γίνουν η μαγιά για ένα ελληνικό μεζεδοπωλείο του μέλλοντος.

Για επιδόρπιο, ο Στέλιος Παρλιάρος εντρυφεί στο cheesecake, και μας γλυκαίνει μέσα από πέντε συνταγές του κόσμου.

Όλη η γεύση της παλιάς Ελλάδας. Ζουμερή και νόστιμη Πελοπόννησος!

Αυτή την Κυριακή, 18 Απριλίου με την «Καθημερινή»  

10 χρόνια MANCODE. Το ταξίδι συνεχίζεται με δημιουργία, αξίες και στιλ, αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Mancode», Κλασσικά Εικονογραφημένα «Ρήγας Φεραίος», περιοδικό «Κ», «Ταξίδια»-2

Το νέο τεύχος του MANCODE αναδεικνύει στο cover story, τον Πρίγκιπα Φίλιππο, Duke of Edinburgh (1921-2021) ως τον εκπρόσωπο μιας ολόκληρης εποχής.

Τον προηγούμενο  χρόνο ξεχώρισαν  άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι με το έργο και τις αξίες τους μας εμπνέουν. Είναι οι MANCODERS του 2020.

Την εκ των έσω  ιστορία του Maxim’s, του διασημότερου restaurant του Παρισιού, μας αφηγείται ως συμμετέχων και συνδημιουργός της, ο sir Taki Theodoracopulos.

Ο  Jeremy Clarkson οδηγεί το νέο Range Rover και μας εξηγεί γιατί: «Δεν είναι ντίβα αλλά πολύ ελβετικό για λασπωμένα χωράφια».

Την  αέναη γοητεία των Γαλλίδων εκπροσωπούν χωρίς αμφιβολία η Marine Vacth, Mélanie Laurent και η Louise Bourgoin.   

Buckingham we have a problem…  Ο Χρήστος Ζαμπούνης γράφει για τον απογαλακτισμό των Sussex.

O καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος συνομιλεί με τον Λάμπη Ταγματάρχη για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία και τη δυσεκτίμητη σημασία των πνευματικών δυνάμεων.

Ελληνικό #MeToo: Και τώρα που βρισκόμαστε; Τρεις δυναμικές γυναίκες από τον χώρο της υποκριτικής, η Κατερίνα Παπουτσάκη, Τόνια Σωτηροπούλου και Εριφύλη Κιτζόγλου, μοιράζονται τις σκέψεις τους.

Την ιδιαίτερη σχέση των σπορ με τον κινηματογράφο παρουσιάζει ο Julien Camy, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου “Sport et Cinéma”, στον Γιώργο Αρχιμανδρίτη.

10 χρόνια MANCODE . Το ταξίδι συνεχίζεται με δημιουργία και στυλ

Αυτή την Κυριακή 18 Απριλίου μαζί με την «Καθημερινή»

Κυριακή 18/4 με την «Καθημερινή»: Ρήγας Φεραίος από τα Κλασσικά Εικονογραφημένα

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Mancode», Κλασσικά Εικονογραφημένα «Ρήγας Φεραίος», περιοδικό «Κ», «Ταξίδια»-3

Γεννημένος το 1757 στο Βελεστίνο – τις αρχαίες Φερές – της Μαγνησίας αποτέλεσε προάγγελο του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1821, αλλά και πρωτομάρτυρά του.

Έχοντας στον νου και στην καρδιά του την ιδέα της απελευθέρωσης της Ελλάδας και το σχέδιο της σύσταση Βαλκανικής Ομοσπονδίας, θεώρησε κρίσιμη τη διαφώτιση των υπόδουλων Ελλήνων με κατάλληλα κείμενα, προσπάθησε να τους εμπνεύσει με ποιήματα γραμμένα σε ζωντανή γλώσσα και ανέπτυξε έντονη επαναστατική δράση, η επίδραση της οποίας απλωνόταν από τη Βουδαπέστη και την Τεργέστη έως το Ιάσιο και την Πάτρα, κι από τη Σμύρνη και το Βουκουρέστι έως τα Ιωάννινα και την Πρέβεζα.

Η εμβληματική του Χάρτα, βρήκε τη συνέχειά της στην επαναστατική προκήρυξη και τον καταστατικό χάρτη βάσει του οποίου θα κυβερνιόταν το νέο κράτος που θα προέκυπτε μετά την επανάσταση. Αντίτυπά του φορτωμένα σε 12 κιβώτια, είχε μαζί του όταν ξεκίνησε για να έρθει στην Ελλάδα μέσω Τεργέστης, για την έναρξη του αγώνα

Εκεί συνέβησαν όσα θα παρακολουθήσει ο αναγνώστης στο τεύχος των «Κλασικών Εικονογραφημένων» που κυκλοφορεί με την «Καθημερινή», σε πιστή αναπαραγωγή από το πρωτότυπο.

Το τεύχος εικονογράφησε ο Βασίλης Ζήσης και έντυσε με λόγο ο Βασίλης Ρώτας.

Αυτή την Κυριακή 18 Απριλίου μαζί με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή στο περιοδικό «Κ Deco»:  Η νέα γενιά του ελληνικού ντιζάιν

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Mancode», Κλασσικά Εικονογραφημένα «Ρήγας Φεραίος», περιοδικό «Κ», «Ταξίδια»-4

Το «Κ Deco» είναι ολόκληρο αφιερωμένο σε όσα μας κάνουν χαρούμενους στο σπίτι μας: στο ντιζάιν, στην ανανέωση των αγαπημένων μας χώρων, στα αντικείμενα που μας φτιάχνουν την διάθεση, στην αρχιτεκτονική. Επιλέξαμε για cover story τρεις ιστορίες έμπνευσης από την εμπροσθοφυλακή του ελληνικού ντιζάιν. Οι δημιουργοί πάντοτε αναζητούν τρόπους να διαφοροποιήσουν τη δουλειά τους, όμως τη νέα γενιά φαίνεται να την απασχολεί ουσιαστικά ο αντίκτυπος του έργου της στο περιβάλλον, ενώ εμπλέκει και τους τεχνίτες, διότι είναι αυτοί που κάνουν ένα προϊόν πιο «ανθρώπινο». Ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, τρία στούντιο φτιάχνουν έπιπλα και αντικείμενα που ισορροπούν ανάμεσα στην τέχνη, στην αρχιτεκτονική και στον βιομηχανικό σχεδιασμό, και οι σχεδιαστές τους μας μιλούν για τη φιλοσοφία τους, τις σύγχρονες τάσεις και τις πηγές της έμπνευσής τους. 

Επίσης, με αφορμή το νέο, φιλόδοξο βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων υψηλών προδιαγραφών που συνυπογράφουν στη λεωφόρο Συγγρού, ο Νικόλας Τραβασάρος από τους Divercity Architects και ο Edward Marchand των Bennetts Associates μοιράζονται σκέψεις για το αστικό τοπίο, τη βιώσιμη αρχιτεκτονική και, φυσικά, την Αθήνα.

Επισκεπτόμαστε ένα διαμέρισμα που κυριολεκτικά αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της φοβερής, φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Η απόφαση της ιδιοκτήτριας, η ανιδιοτελής προσφορά των αρχιτεκτόνων. Και ταξιδεύουμε στην Ισπανία για να δούμε μια εκκλησία του 16ου αιώνα που μετατράπηκε από τον multimedia designer Tas Careaga Irazabal σε ένα σπίτι με άποψη, γεμάτο συναίσθημα.

Και, φυσικά, ξεφυλλίζουμε σελίδες γεμάτες ιδέες και προτάσεις για το σπίτι μας τώρα που η άνοιξη και ο καλός καιρός μας επιτρέπουν να δούμε τα πράγματα με λίγο πιο ανάλαφρη διάθεση.

Μη χάσετε το νέο τεύχος του περιοδικού «Κ» που κυκλοφορεί στις 18 Απριλίου μαζί με την Καθημερινή της Κυριακής.

Αυτή την Κυριακή στο περιοδικό «Ταξίδια»: Design που «ανοίγει» το μυαλό

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Mancode», Κλασσικά Εικονογραφημένα «Ρήγας Φεραίος», περιοδικό «Κ», «Ταξίδια»-5

Τα κλειστά σύνορα της πανδημίας πάτησαν pause στα ταξίδια, δεν φρέναραν όμως τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Εκατοντάδες πρότζεκτ ξεκίνησαν ή ολοκληρώθηκαν εν μέσω lockdown, στρέφοντας το βλέμμα σε έναν καλύτερο, πιο λειτουργικό και πιο ανθρώπινο κόσμο. 

ayti-tin-kyriaki-sto-periodiko-taxidia-design-poy-anoigei-to-myalo0

Από μια πανεπιστημιούπολη στην Κίνα, που ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια τηλεδιασκέψεων και υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές της τον περασμένο Οκτώβριο, μέχρι την ενεργειακά αυτόνομη καλύβα-καταφύγιο που σχεδίασαν τελειόφοιτοι σπουδαστές αρχιτεκτονικής σε πάρκο της Βαρκελώνης. Από τη δράση «Ας παίξουμε» της Βηρυτού, μια πρωτοβουλία για τον σχεδιασμό νέων σχολικών προαυλίων στην πολύπαθη πόλη, ως τα χρηστικά αντικείμενα που εμπνέεται στο Λονδίνο ο Βρετανο-νιγηριανός καλλιτέχνης Yinka Ilori. 

ayti-tin-kyriaki-sto-periodiko-taxidia-design-poy-anoigei-to-myalo2

Δεκαέξι διαφορετικά case studies από τις πέντε ηπείρους δείχνουν το δρόμο για το ντιζάιν του μέλλοντός μας. 

Κυκλοφορούν την Κυριακή 18 Απριλίου με την Καθημερινή της Κυριακής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή