Εσείς, θέλετε να γίνετε αστροναύτης; Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Εσείς, θέλετε να γίνετε αστροναύτης; Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπομονή. Αυτό είναι το βασικό συστατικό για να ακολουθήσει κάποιος την καριέρα ενός αστροναύτη. Φυσικά, τα ερεθίσματα από τα παιδικά βιβλία, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια και τα κινούμενα σχέδια τα πρωινά του Σαββατοκύριακου, το ζωηρό ενδιαφέρον για το άπειρο του σύμπαντος και το διαρκές «πώς γίνεται αυτό;» για κάθε αξιοπερίεργο που μαθαίνει ένα παιδί είναι απαραίτητα εφόδια για το μέλλον, αλλά κυρίως χρειάζεται υπομονή. Στην Αμερική, οποιοσδήποτε θέλει και πληροί τις προϋποθέσεις μπορεί να απευθυνθεί στη NASA. Στη Ρωσία, αρμόδια για τους αστροναύτες του μέλλοντος είναι η Roscosmos (όπου космос στα ρωσικά σημαίνει διάστημα). Στην Ευρώπη υπάρχει o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), ο οποίος δημιουργήθηκε το 1975. Τριάντα χρόνια αργότερα, η Ελλάδα έγινε το 16ο μέλος μιας προσπάθειας για έναν πιο οργανωμένο συντονισμό των ευρωπαϊκών διαστημικών δραστηριοτήτων.

Ακόμα και η προετοιμασία των αστροναυτών δεν είναι μια διαδικασία που κρατάει λίγο καιρό, ή τουλάχιστον όσο μια γρήγορη συρραφή σκηνών στο σινεμά σαν να πρόκειται για την προετοιμασία του Ρόκι Μπαλμπόα. Ο ελάχιστος χρόνος που χρειάζεται για τη συνολική προετοιμασία είναι τρία χρόνια. Η βασική εκπαίδευση κρατάει δύο χρόνια και σε αυτήν περιλαμβάνονται η φυσική κατάσταση, τα πειράματα και η κατανόηση των διαστημικών συστημάτων, όπως για παράδειγμα αυτών που χρειάζονται για την προσγείωση και την απογείωση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ακολουθεί ένας χρόνος πιο εξειδικευμένης εκπαίδευσης, ανάλογα με την ειδικότητα και τις γνώσεις.

Με αφορμή την ανοιχτή πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος αναρωτιόμαστε: Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος αστροναύτης; Είναι τόσο απλό όσο φαίνεται ή ακόμη πιο δύσκολο; Μια γυναίκα αστροναύτης και ένας επιστήμονας αποκαλύπτουν τα μυστικά της επιλογής και της ζωής στο διάστημα στο «Κ».

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του περιοδικού «Κ» που κυκλοφορεί στις 25 Απριλίου μαζί με την Καθημερινή της Κυριακής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή