Κυριακή 23/5 με την «Καθημερνή»: Ο Αθανάσιος Διάκος από τα Κλασικά Εικονογραφημένα

Κυριακή 23/5 με την «Καθημερνή»: Ο Αθανάσιος Διάκος από τα Κλασικά Εικονογραφημένα

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννημένος στη Φωκίδα, ο Αθανάσιος ακολούθησε τη μοναστική ζωή σε ηλικία 17 ετών και γρήγορα έγινε διάκος. Μετά από μια φιλονικία με έναν Τούρκο πασά, τον σκότωσε, εγκατέλειψε τον μοναχισμό κι έγινε κλέφτης. Αργότερα βρέθηκε πλάι στον Αλή πασά, έγινε αρματολός και πρωτοπαλίκαρο του Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Η έναρξη της Επανάστασης τον βρίσκει επικεφαλή ομάδας κλεφτών και μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Τις πρώτες ημέρες του Απριλίου του 1821 ήταν παρών στην κατάληψη του κάστρου της Λιβαδειάς, αλλά είκοσι ημέρες αργότερα, αυτός και άλλοι οπλαρχηγοί της Ρούμελης αντιμετώπισαν στην περιοχή των Θερμοπυλών τις δυνάμεις του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ, οι οποίοι είχαν ως στόχο να καταστείλουν την επανάσταση στην περιοχή. Μαζί με τους συμπολεμιστές του, ο Διάκος θα αγωνιστεί με πείσμα απέναντι σε αριθμητικά υπέρτερες δυνάμεις στη γέφυρα της Αλαμάνας. Θα τραυματιστεί, θα συλληφθεί και, καθώς θα αρνηθεί κάθε πρόταση συνδιαλλαγής με τους Τούρκους, θα βρει μαρτυρικό θάνατο.

Τη διαδρομή του Αθανάσιου Διάκου από την έναρξη της επανάστασης έως τη μάχη της Αλαμάνας «αφηγείται» το τεύχος των «Κλασσικών Εικονογραφημένων» που κυκλοφορεί με την «Καθημερινή», σε πιστή αναπαραγωγή από το πρωτότυπο.

Αυτή την Κυριακή 23 Μαΐου μαζί με την «Καθημερινή»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή