ΜΕ ΤΗΝ «Κ»

Κυριακή 6/6 με την «Καθημερινή»: Αιγαίο – Νεότεροι χρόνοι. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο

Κυριακή 6/6 με την «Καθημερινή»: Αιγαίο – Νεότεροι χρόνοι. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο

Η ίδρυση του νεοελληνικού κράτους -στο οποίο δεν περιλήφθηκαν εξαρχής η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου- διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα στον αιγαιακό χώρο. Με αυτήν ασχολείται ο τέταρτος τόμος της εκδοτικής σειράς της «Καθημερινής».

Ο Θάνος Ντόκος γράφει για τη διαχρονική στρατηγική αξία του Αιγαίου, εστιάζοντας στον 20ό και 21ο αιώνα.

Η Λήδα Παπαστεφανάκη περιγράφει την οικονομική και κοινωνική ιστορία των Κυκλάδων από την Επανάσταση έως και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Νίκος Ανδριώτης καταγράφει τα τεκταινόμενα στην Κρήτη έως την ένταξη και αυτής στο Ελληνικό κράτος και, στη συνέχεια, έως και τη Μάχη της Κρήτης το 1941.

Ο Σπυρίδων Πλουμίδης αναφέρεται στην απελευθέρωση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (1912) και στην ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα (1947).

Η Τζελίνα Χαρλαύτη περιγράφει την πορεία της ναυτιλίας στη «διάσπαρτη» -όσο και ενοποιημένη- ναυτική πολιτεία του Αιγαίου πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Βασίλης Κολώνας διερευνά τον ρόλο της αρχιτεκτονικής ως συμβολή στην εικονογραφία του τουρισμού στο Αιγαίο.

Τέλος, ο Ευάγγελος Καραμανές μάς «ξεναγεί» στον λαϊκό πολιτισμό του Αιγαίου, ενώ ο Παντελής Μπουκάλας αναζητά τα ίχνη της θάλασσας στην ελληνική ποίηση.

ΑΙΓΑΙΟ – ΙΣΤΟΡΙΑ

Την Κυριακή 6 Ιουνίου με την «Καθημερινή» ο τέταρτος τόμος: Νεότεροι χρόνοι