Κυριακή 6/6 με την «Καθημερινή»: Αιγαίο – Νεότεροι χρόνοι. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο

Κυριακή 6/6 με την «Καθημερινή»: Αιγαίο – Νεότεροι χρόνοι. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ίδρυση του νεοελληνικού κράτους -στο οποίο δεν περιλήφθηκαν εξαρχής η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου- διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα στον αιγαιακό χώρο. Με αυτήν ασχολείται ο τέταρτος τόμος της εκδοτικής σειράς της «Καθημερινής».

Ο Θάνος Ντόκος γράφει για τη διαχρονική στρατηγική αξία του Αιγαίου, εστιάζοντας στον 20ό και 21ο αιώνα.

Η Λήδα Παπαστεφανάκη περιγράφει την οικονομική και κοινωνική ιστορία των Κυκλάδων από την Επανάσταση έως και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Νίκος Ανδριώτης καταγράφει τα τεκταινόμενα στην Κρήτη έως την ένταξη και αυτής στο Ελληνικό κράτος και, στη συνέχεια, έως και τη Μάχη της Κρήτης το 1941.

Ο Σπυρίδων Πλουμίδης αναφέρεται στην απελευθέρωση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (1912) και στην ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα (1947).

Η Τζελίνα Χαρλαύτη περιγράφει την πορεία της ναυτιλίας στη «διάσπαρτη» -όσο και ενοποιημένη- ναυτική πολιτεία του Αιγαίου πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Βασίλης Κολώνας διερευνά τον ρόλο της αρχιτεκτονικής ως συμβολή στην εικονογραφία του τουρισμού στο Αιγαίο.

Τέλος, ο Ευάγγελος Καραμανές μάς «ξεναγεί» στον λαϊκό πολιτισμό του Αιγαίου, ενώ ο Παντελής Μπουκάλας αναζητά τα ίχνη της θάλασσας στην ελληνική ποίηση.

ΑΙΓΑΙΟ – ΙΣΤΟΡΙΑ

Την Κυριακή 6 Ιουνίου με την «Καθημερινή» ο τέταρτος τόμος: Νεότεροι χρόνοι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή