Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να προχωράει, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στα ζητήματα της υποχρεωτικότητας, αλλά και των διευκολύνσεων που θα παρέχονται σε όσους έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελευθέρας για εμβολιασμένους – Σχέδιο για κίνητρα σε ιδιοκτήτες κλειστών χώρων ψυχαγωγίας και για «ποινές» σε υγειονομικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν: Με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να προχωράει, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στα ζητήματα της υποχρεωτικότητας, αλλά και των διευκολύνσεων που θα παρέχονται σε όσους έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν. Παρότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την παράδοση σχετικής εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, κάποιες πρώτες συζητήσεις έχουν πραγματοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η θέσπιση με νόμο της δυνατότητας σε ιδιοκτήτες κλειστών χώρων ψυχαγωγίας, όπως, μεταξύ άλλων, εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι, θέατρα, να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μάλιστα, προκειμένου να κινηθούν στη συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι πιθανόν να δοθούν και συγκεκριμένα κίνητρα. Επίσης, δεδομένη θα είναι η υποχρεωτικότητα των εμβολίων για υγειονομικούς και εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Οσοι αρνούνται θα μετακινούνται από την πρώτη γραμμή, ενώ εξετάζονται και άλλες «ποινές» σε θέματα όπως η μοριοδότηση και η επαγγελματική εξέλιξη, ακόμη και μισθολογικά. Υποχρεωτικότητα και διευκολύνσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από το φθινόπωρο και σε κάθε περίπτωση αφού τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για όλους. 

• Τι νέο φέρνει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αύριο στις Βρυξέλλες:

Δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τι θα φέρει το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν αύριο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Το κλίμα στο ελληνοτουρκικό ραντεβού είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί από την πρώτη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν που θα έχει προηγηθεί. Η Αθήνα πάντως επιδιώκει «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Γράφουν στην«Κ»: Ντόρα Μπακογιάννη, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Χρήστος Ροζάκης. Αρθρο του πρέσβη ε.τ., πρώην γεν. γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Γεωργίου Σαββαΐδη.

• Πιο εύκολα θέματα φέτος στις Πανελλαδικές λόγω της πανδημίας:

Η επίδραση της πολύμηνης καραντίνας στην προετοιμασία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που ξεκινούν αύριο, είναι ο λόγος που σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» δόθηκε άτυπη οδηγία για, σε γενικές γραμμές, πιο εύκολα σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές θέματα, με δεδομένη βεβαίως τη θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. 


• «Η επέτειος των 200 ετών, ευκαιρία να δούμε το μέλλον»:

Η αποτίμηση της εθνικής επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, οι ήρωες του Αγώνα, τα έθνη-κράτη και η πανδημία. Ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ μιλάει στην «Κ».

• Τα ηχητικά ντοκουμέντα για το Μάτι που αποκάλυψε η «Κ» στο δικαστήριο – Η εισήγηση του εισαγγελέα:

Ανοίγει ο δρόμος για ποινική αναβάθμιση της υπόθεσης με την εκατόμβη στο Μάτι, ύστερα από το νέο αίτημα του ανακριτή να χαρακτηριστούν πράξεις κατηγορουμένων ως κακουργηματικές. Επίσης, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών εισηγείται το ηχητικό ντοκουμέντο, που αποκάλυψε η «Κ», με τις απειλές του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Βασ. Ματθαιόπουλου κατά του πραγματογνώμονα Δημ. Λιότσιου να χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο. 

• Το «κρυφτό» των δήμων με το υπ. Οικονομικών για τις αντικειμενικές:

Αν και εντάχθηκαν 3.600 νέες περιοχές στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, 1.300 είναι ακόμη εκτός. Βασικός παράγοντας στην καθυστέρηση ένταξης πολλών περιοχών στο σύστημα και στην παράταση της υποφορολόγησης ακριβών ακινήτων είναι η απροθυμία των δήμων να συνδράμουν στη χάραξη ζωνών. Μόλις το 10% εξ αυτών ανταποκρίθηκε και έστειλε στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών. 

• Ιστορικός σταθμός στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ, ο Ελληνας πρόεδρος της Biogen Στέλιος Παπαδόπουλος μιλάει την «Κ».

• Πώς η Ελλάδα έφθασε στην κορυφή του τένις – Η μεγάλη ώρα του Στέφανου Τσιτσιπά στον τελικό του Ρολάν Γκαρός.

• «Σήμερα βγαίνουν όλοι σεφ». Οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου Abreuvoir τα αδέλφια Κλαίρη και Σπύρος Κότσης μιλούν για το μενού της διαχρονικής επιτυχίας: σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια.

• Φως για τη ζωή στην αρχαία Θεσσαλονίκη από την ανάλυση DNA 4.500 σκελετών – Πιο «ομιλητικός» ο «501».

• «Εγωϊστικό να πιστεύουμε ότι είμαστε μόνοι στο σύμπαν»- Ο Ισραηλινός αστρονόμος Αβι Λεμπ μιλάει στην «Κ».

• Κλιματικές «ανωμαλίες» που έγραψαν ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή