Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

*Μειώνεται στο μισό η φορολογία για εταιρείες που συγχωνεύονται

Πλέγμα ισχυρών κινήτρων προκειμένου να αυξηθεί το μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο των κινήτρων βρίσκεται η μείωση στο μισό της φορολογίας για πέντε χρόνια των επιχειρήσεων που θα προκύψουν από συγχώνευση. Η μεγέθυνση των επιχειρήσεων, εκτός από το ότι θα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά τους, κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, στοιχείο κρίσιμο για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου θα δοθούν 12,7 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

*Στο συρτάρι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για άλλες κατηγορίες εργαζομένων

Στο συρτάρι βάζει έως το τέλος Αυγούστου η κυβέρνηση την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε επαγγελματικές κατηγορίες -πέραν των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Στόχος της ,πριν προχωρήσει σε νέες αποφάσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, να έχει μία σαφέστερη εικόνα για τον ρυθμό εμβολιασμού στη χώρα αλλά και για την πορεία της πανδημίας.

*Ο Ερντογάν, η Αμμόχωστος και οι νέες ισορροπίες στο Αιγαίο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

Σε μια περίοδο ευαίσθητων ισορροπιών εισέρχεται η ελληνική διπλωματία τους επόμενους μήνες καθώς επανέρχεται στο προσκήνιο το Κυπριακό ενώ συνεχίζεται η προκλητική δραστηριότητα της Άγκυρας στην περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξαγγελία Ερντογάν ότι θα ανοίξει μέρος της Αμμοχώστου, προκαλώντας την καταδικαστική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια ΗΠΑ και ΕΕ για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με στόχο την υπογραφή συνυποσχετικού και προσφυγή στη Χάγη.

*Ιστορικό ντοκουμέντο για το Κυπριακό στην «Κ»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

Φως στο άγνωστο παρασκήνιο των διπλωματικών χειρισμών της Ουάσιγκτον για την εκτόνωση της ελληνοτουρκικής κρίσης τον Ιούνιο του 1964 ρίχνει η «Κ» με τη δημοσιοποίηση πρόσφατα αποχαρακτηρισμένης εξάλεπτης ηχογραφημένης συνομιλίας του Προέδρου Τζόνσον με τον υπουργό Εξωτερικών Ρασκ για την διαχείριση μιας εκρηκτικής συγκυρίας. Το ηχητικό ντοκουμέντο της συνομιλίας των δυο ανδρών μπορείτε να ακούσετε στο kathimerini.gr

*Τα θολά σημεία των ελαχίστων βάσεων για την είσοδο στα ΑΕΙ

Τα γκρίζα σημεία για τα εισιτήρια επιτυχίας στα ΑΕΙ και τις «καραμπόλες» που προκαλούν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής στις επιλογές των υποψηφίων όσον αφορά τα διάφορα τμήματα εξηγούν στην «Κ» ειδικοί ενόψει της ανακοίνωσης των βάσεων .Σε κάποιες σχολές που απαιτούνται ειδικά μαθήματα αναμένεται συνωστισμός ενώ σε άλλες θα υπάρξουν κενές θέσεις.

*Κυβερνοεπιθέσεις, η κανονικότητα της νέας εποχής

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

Η παγκόσμια κοινότητα συγκλονίζεται από τις διαδοχικές αποκαλύψεις για επιθέσεις χάκερ, υποκλοπές και ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις. Μια δημοσιογραφική κοινοπραξία αποκάλυψε ότι «κρατικοί παίκτες» χρησιμοποίησαν το κατασκοπευτικό λογισμικό «Pegasus» που εμπορεύεται η ισραηλινή εταιρεία NSO Group, για να παρακολουθούν δημοσιογράφους, μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και πολιτικούς μετακύ άλλων τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

*Θύτες στην πλειονότητα σύζυγοι και σύντροφοι

Οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα από το 2019 δεκάδες, πολλές φορές κατάληξη μιας σχέσης όπου επί μακρόν την κακοποίηση του θύματος έπνιγαν οι τέσσερις τοίχοι, τεκμηριώνουν διάσταση φαινομένου. Θύτες στην πλειονότητα σύζυγοι και σύντροφοι, πρώην και «νυν» με σύνηθες κίνητρο τη τυφλή κυριαρχία -«σε έχω υπό έλεγχό μου, σε κάνω ό,τι θέλω».

*Πολλά λέμε αλλά λίγα κάνουμε για το κλίμα

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-5

Ο πρωτοπόρος στον κόσμο στην παραγωγή υδρογόνου με τη χρήση βιομάζας, καθηγητής Ξενοφών Βερύκιος μιλάει στο «Γεύμα με την Κ» για τις νέες καθαρές τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας. Η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε τα εργοστάσια του λιγνίτη νωρίτερα από το προγραμματισμένο κι αυτή ήταν μια ενέργεια δραστική, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό.

*Με τις μεταμοσχεύσεις θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές

Ανθρώπινες ζωές χάνονται καθημερινά στην Ελλάδα επειδή η χώρα βρίσκεται πολύ πίσω στις μεταμοσχεύσεις, υπογραμμίζει στην «Κ» ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και διευθυντής του LSE Health Ηλίας Μόσιαλος. Συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Ελλάδα έχει ανάγκη για τουλάχιστον 100% περισσότερες μεταμοσχεύσεις και πραγματοποιεί 75% λιγότερες. Κι αυτό διότι δεν έχουν πολλούς ζώντες δότες σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Τουρκία που βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή