Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Προσωρινή εμπλοκή καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον για την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

*Μετ’ εμποδίων οι συνομιλίες για τις βάσεις με τις ΗΠΑ

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

Προσωρινή εμπλοκή καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον για την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), που αυτήν τη στιγμή πραγματοποιείται με σκοπό τη μετατροπή της από μονοετή σε πενταετή. Τα εμπόδια αφορούν τεχνικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας, αλλά και πολιτικές διαφωνίες. Πιθανή διαφωνία θα οδηγήσει σε ανανέωση για ένα έτος, πρακτικά αναβάλλοντας τις τρέχουσες συζητήσεις για την πενταετή διάρκεια της συμφωνίας στο μέλλον. Αυτήν τη στιγμή και τα δύο σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τον χρόνο να πιέζει, καθώς η τρέχουσα MDCA λήγει στις 6 Νοεμβρίου. Κομβική κρίνεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ουάσιγκτον στις 14 Οκτωβρίου.

*Το μεγάλο deal αλλάζει τον χάρτη της ενέργειας

Με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Πέμπτη το απόγευμα, η ΔΕΗ αποκτά πλέον την οικονομική ευρωστία για να διασφαλίσει τη θέση ενός ισχυρού πόλου στη μεταλιγνιτική ελληνική αγορά ενέργειας. Το σχέδιο πίσω από την αύξηση κεφαλαίου είναι να διπλασιάσει το μερίδιό της στις ΑΠΕ, φτάνοντας το 40% (μαζί με τα υδροηλεκτρικά) έως το 2026 και να εισέλθει ως παραγωγός στις αγορές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας. Ο σχεδιασμός της ΔΕΗ θα επιταχύνει τις εξελίξεις στον κλάδο της ενέργειας σε επιχειρηματικό επίπεδο, πυροδοτώντας εξαγορές των «μικρών» από τους «μεγάλους». Στην τελική του μορφή, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, ο κλάδος θα αποτελείται από τρεις-τέσσερις καθετοποιημένες εταιρείες ηλεκτρισμού.

*Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

Μετά τα σημαντικά βήματα που έγιναν τελευταία διετία στο μέτωπο της ψηφιοποίησης το κράτος είναι έτοιμο να “ανακαλύψει” και την τεχνηκή νοημοσύνη υιοθετώντας μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική η οποία δεν θα οδηγεί μόνο τη χώρα στην καρδιά του 21ου αιώνα αλλά θα μπορεί να δώσει απαντήσεις σε χρόνια προβλήματα όπως πχ η πάταξη της φοροδιαφυγής και η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη είσπραξη φόρων.

*Πως τα κοινωνικά δίκτυα στριμώχνουν εταιρείες

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

Η υπόθεση της efood κατέδειξε ότι τα κοινωνικά δίκτυα προσφέρουν μεν άμεση επαφή των επιχειρήσεων με τους πελάτες τους, αλλά ταυτόχρονα τιμωρούν άμεσα και σκληρά τα λάθη τους. Η ελληνική εταιρεία δεν είναι η μόνη που πλήρωσε ακριβά σε φήμη και έσοδα την «οργή» των χρηστών των social media.

* Βασίλης Κικίλιας στην “Κ”. Προτεραιότητα η ποιότητα του τουρισμού

H βελτίωση της ποιότητας του ελληνικού τουρισμού είναι σημαντικότερη από τον απόλυτο αριθμό των αφίξεων, λέει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. 

* Δορυφόροι τσέπης made in Greece.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-5

Το εργαστήριο βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας αλλά η επιστημονική του διεύθυνση έχει έδρα στο Διάστημα. Οι δορυφόροι τσέπης made in Greece προσομοιάζουν σε μέγεθος με τον γριφώδη κύβο του Ρούμπικ, ζυγίζουν 250 γραμμάρια, «εμφυτεύονται» σε πυραύλους, με αποστολή, όταν απελευθερωθούν, να γίνουν φωτογράφοι-ανταποκριτές, drones – πολύτιμοι πληροφοριοδότες για την ημερήσια κυκλοφορία, εκατοντάδες χλμ. πάνω από τα κεφάλια μας. Μιλούν στην «Κ» τα μέλη της ομάδας για το ελληνικό λιθαράκι στον αχαρτογράφητο, αχανή, διάπλου του μέλλοντος.

* Το κενό της Μέρκελ και η επόμενη μέρα

Μια νέα σελίδα για τη Γερμανία και την Ε.Ε. ανοίγει σήμερα, καθώς οι Γερμανοί πολίτες οδεύουν προς τις κάλπες για να αναδείξουν τον διάδοχο της Αγκελα Μέρκελ. Τα αποτελέσματα των exit polls αναμένεται να ανακοινωθούν στις 7 μ. μ. (ώρα Ελλάδας), πυροδοτώντας έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Η συρρίκνωση των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας και η οριακή δημοσκοπική τους διαφορά αφήνει ανοιχτά πολλά διαφορετικά ενδεχόμενα.

* Ζωντανή η κληρονομιά του 1821

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-6

Η σημερινή ταυτότητα του ελληνικού λαού,του σερβικού λαού, είναι διαμορφωμένη από εκείνη την εποχή της επανάστασης του 1821, λέει στο “Γεύμα με την Κ” ο πρέσβης της Σερβίας στην Ελλάδα Ντούσαν Σπάσογιεβιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή