Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής. Αναβολές, καθυστερήσεις, νομοθετική φρενίτιδα, έλλειψη υποδομών

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

•Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής. Αναβολές, καθυστερήσεις, νομοθετική φρενίτιδα, έλλειψη υποδομών:

Οι αλλεπάλληλες αναβολές, οι τεράστιες καθυστερήσεις, το «έμφραγμα» στα δικαστήρια, αλλά και η νομοθετική φρενίτιδα κυβερνώντων, είναι μερικά από τα λειτουργικά βαρίδια της Δικαιοσύνης, μεγάλου ασθενούς του ελληνικού Δημοσίου.

Δίκες που αναβάλλονται έως και 48 (!) φορές, υποθέσεις που εκδικάζονται για δεκαετίες, δικαστικές αίθουσες όπου ένορκοι, μέλη του δικαστηρίου, δικηγόροι, κατηγορούμενοι και πολίτες που ζητούν το δίκιο τους κάθονται σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους, συνθέτουν εικόνα πλημμελούς λειτουργίας της Θέμιδος και έχουν αποτέλεσμα έναν από τους βραδύτερους ρυθμούς απονομής δικαίου στην Ευρώπη, με πολλαπλές συνέπειες στην κρατική λειτουργία.

Ενδεικτικό είναι ότι σε διάστημα 15 χρόνων έχουν ψηφισθεί 43 νόμοι με μεταρρυθμιστική υπουργική σφραγίδα για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο απογοητευτικό.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

•Η μεταβλητή Παπανδρέου, η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ-Πώς επηρεάζεται το πολιτικό σκηνικό:

Νέα δεδομένα ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνει, ανεξαρτήτως της εκλογής του ή μη, η υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, καθώς έχει πυροδοτήσει ευρύτερη συζήτηση για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συμπράξεων του κόμματος είτε με τη Ν.Δ. ή με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

•Συνεργασίες ελληνικών ΑΕΙ με υπερδυνάμεις:

Οι συνεργασίες ελληνικών ΑΕΙ με ξένα πανεπιστήμια διευρύνονται και εκτός από γέφυρες με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Κίνα, συμπεριλαμβάνονται και οι επίσης υπερδυνάμεις της Ρωσίας και της Ινδίας. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ξένων φοιτητών εστιάζεται στις κλασικές σπουδές.

•Φυσικό αέριο – Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για κοιτάσματα:

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και η συνειδητοποίηση πως θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμη το μεταβατικό καύσιμο προς την πλήρη απανθρακοποίηση αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα.

•Το γκρίζο τοπίο των αμβλώσεων στην Ελλάδα – Γυναίκες μιλούν στην «Κ»:

«Είχα στο μυαλό μου εκείνη την ώρα ότι τα παιδιά πρέπει να θες να τα κάνεις, όχι να αναγκάζεσαι». «Μπα, γιατί θες τεστ εγκυμοσύνης;». «Είναι απάνθρωπο να σκοτώσεις μια ψυχούλα, θα σου το μεγαλώσουμε εμείς». Γυναίκες μιλούν στην «Κ» για το, όπως τονίζουν, μεγάλο ταμπού της κοινωνίας, τις εκτρώσεις, τις προκαταλήψεις, το ψυχολογικό κόστος, το γκρίζο ιατρικό τοπίο. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 150.000 αμβλώσεις κάθε χρόνο στη χώρα μας.

 

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

•300 εκατ. από την ένταξη νέων περιοχών στις αντικειμενικές:

Στα 300 εκατ θα φτάσει ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων των περιοχών 3.643 ζωνών που θα ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, όπως προκύπτει από τις προσομοιώσεις που διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών. Με αυτό το ποσό, θα χρηματοδοτηθεί η συγκράτηση του ΕΝΦΙΑ για όσους προκύπτουν μεγάλες αυξήσεις εξαιτίας των νέων αντικειμενικών αξιών.

•Η παράδοση δεν είναι μουσειακό είδος – Ο Σταύρος Ξαρχάκος στην «Κ»:

«H επιλογή 21 τραγουδιών μέσα από έναν πακτωλό μοναδικών δημοτικών τραγουδιών ήταν η σοβαρότερη δυσκολία που αντιμετώπισα». Ο Σταύρος Ξαρχάκος μιλάει στην «Κ» για το πρωτότυπο μουσικό εγχείρημά του με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία. Μαζί του μιλάει και η Βασιλική Αδαμίδου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας Lidl Ελλάς, που στήριξε αυτό το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

•Το ποδόσφαιρο θέλει νόμους – Ο Τζον Φαντ Σιπ στην «Κ»:

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σχετικά με την ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου εμφανίστηκε ο προπονητής της Εθνικής, Τζον Φαντ Σιπ, μιλώντας στην «Κ». Ο 57χρονος Ολλανδός τεχνικός τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό στην Ελλάδα να θεσπιστούν νόμοι και κανόνες, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι φορείς και οι σύλλογοι, και να δαπανηθούν χρήματα σε ακαδημίες».

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-5

 

•Εμβολιασμοί – Τείχος στις Κυκλάδες, δυσπιστία στη Β. Ελλάδα:

Το πανελλαδικό ανάγλυφο των εμβολιασμών παρουσιάζει η «Κ», με κύριο χαρακτηριστικό τέσσερις διαφορετικές ταχύτητες και μεγάλες αποκλίσεις ανά περιοχές· από 38% έως 78%. Στην καλύτερη θέση οι Κυκλάδες, τα χαμηλότερα ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα.

• Από αύριο ο δακτύλιος της Αθήνας δοκιμάζει και δοκιμάζεται

Oι εκτιμήσεις, οι «αντοχές» των πέριξ οδικών αρτηριών, τα «μονά», τα «ζυγά» και τα «πράσινα». 

•Νυρεμβέργη- «Εγγόνια» ρωτούν για τα εγκλήματα των «παππούδων» τους:

«Παιδιά» και «εγγόνια» ομονόησαν επί σκηνής, γιατί δεν πρόλαβαν να ρωτήσουν τον πατέρα ή τον παππού τους τι διέπραξαν, υπηρετώντας στην εμπροσθοφυλακή των ναζί, ειδικότερα στην Ελλάδα. Η θεατρική αναπαράσταση στη Νυρεμβέργη της δίκης του 20ού αιώνα δικαίωσε το «ποτέ ξανά». Η «Κ» παρουσιάζει ντοκουμέντα Ελληνίδας δακτυλογράφου Γάλλου ανακριτή – «έτρεμα όταν μπήκα στο κελί του Γκέρινγκ».

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-6

• Η παγκόσμια φρενίτιδα για το τηλεοπτικό «παιχνίδι του καλαμαριού».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή