Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

*Νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ- Οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων για κάθε τμήμα

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ θα ισχύσουν στις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις του 2022 με επίκεντρο, όπως παρουσιάζει η «Κ», τους συντελεστές βαρύτητας για τα τέσσερα μαθήματα οι οποίοι ορίζονται ξεχωριστά από τα 461 τμήματα των πανεπιστημίων. Χαρακτηριστικά, ομοειδή επιστημονικά τμήματα έχουν επιλέξει διαφορετικούς συντελεστές δημιουργώντας ένα νέο τοπίο, μία νέα προς επίλυση εξίσωση, στον υπολογισμό των μονάδων για την εισαγωγή των υποψηφίων. Παραδείγματα: Η Οδοντιατρική του ΕΚΠΑ δίνει 25% συντελεστή βαρύτητας για όλα τα μαθήματα ενώ η αντίστοιχη του ΑΠΘ όρισε 20% για τη Γλώσσα, 25% για τη Φυσική και τη Χημεία, με πιο απαιτητική τη Βιολογία στο 30%. Το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΟΠΑ όρισε 25% για τα Μαθηματικά ενώ το αντίστοιχο της Θράκης τo… αναβαθμίζει σε 28%. Η Νομική Αθηνών επίσης δίνει ένα… διπλωματικό 25% και στα τέσσερα μαθήματα αλλά η Νομική του ΑΠΘ ορίζει 30% σε Γλώσσα και Αρχαία και «μόλις» 20% σε Ιστορία και Λατινικά. Οι Ιατρικές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ ομονοούν. «Ναι» σε όλα από 25%. Στις σχολές του ΕΜΠ η εικόνα των συντελεστών καταγράφεται σαφώς πιο πλουραλιστική. Όπως εξηγούν στην«Κ» ειδικοί αναλυτές με τον νέο τρόπο υπολογισμού τα κομπιουτεράκια των υποψηφίων θα πάρουν φωτιά καθώς «ο υποψήφιος θα έχει διαφορετικό αριθμό μορίων εισαγωγής σε κάθε τμήμα του επιστημονικού του πεδίου».

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

*Απελευθερώνονται δασικές εκτάσεις για αξιοποίηση – Αποχαρακτηρίζονται 6,9 εκατομμύρια στρέμματα

Δασικές εκτάσεις, κυρίως πρώην αγροί που εγκαταλείφθηκαν και «δασώθηκαν» απελευθερώνονται νομοθετικά ανοίγοντας το δρόμο για αξιοποίησή τους μέσω γεωργικής χρήσης και «έξυπνων» καλλιεργειών, ή, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, και για δόμηση. Επί τούτου σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά σε αποχαρακτηρισμό 6, 9 εκατομμυρίων στρεμμάτων που ήταν κάποτε αγροτικά. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ η μεταβολή απαγορεύεται «εκτός εάν προέχει για την εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον».

* Το τείχος δυσπιστίας των ανεμβολίαστων

Οι πρώτες ρηγματώσεις στο τείχος των ανεμβολίαστων, και μερίδας αρνητών, διαφαίνονται με την σημαντική άνοδο εμβολιασμών «πρώτης δόσης», την ίδια ώρα που το ΕΣΥ υφίσταται ασφυκτική πίεση ενώ επίκειται «δανεισμός κλινών Covid» του ιδιωτικού τομέα. Έκκληση σε δραματικούς τόνους απευθύνουν οι επιστήμονες για μαζικούς εμβολιασμούς και κατά της γρίπης τονίζοντας ότι μία ενδεχόμενη «δίδυμη» επίθεση των ιών ίσως προκαλέσει μη αντιμετωπίσιμες καταστάσεις.

* Όχι στους εγχώριους «Ταλιμπάν»

Ο ηγούμενος της νέας μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, Βαρθολομαίος, βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τους εντός και εκτός Άθω αντιεμβολιαστές ρασοφόρους. «Ταλιμπάν με ράσο» τους αποκαλεί στο «Γεύμα με την Κ». Είναι η αιχμή του δόρατος της μερίδας εκείνης –όχι μικρής– της μοναστικής πολιτείας, που θεωρεί ότι από την πανδημία δεν κινδυνεύει η πίστη, αλλά οι πιστοί. Ήταν ο μοναχός που εμβολιάστηκε πρώτος στο Άγιον Όρος και μέσα από την ιστοσελίδα της μονής, τα κηρύγματά του, την επικοινωνία του με τους εκτός Όρους πιστούς, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, απευθύνει εκκλήσεις να αγνοήσουν οι άνθρωποι τις επικίνδυνες θεωρίες των αρνητών του εμβολίου, προτρέποντας πιστούς και μη να συνταχθούν με την επιστήμη την οποία χαρακτηρίζει δώρο του Θεού στον ανθρώπινο νου.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

*Επιστρέψτε τα γλυπτά του Παρθενώνα

Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα αναμένεται να ζητήσει την Τρίτη από τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ο Έλληνας ομόλογός του Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή τους στο Λονδίνο. Η ξεκάθαρη πρόθεση του κ. Μητσοτάκη φάνηκε την Παρασκευή κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της UNESCO στο Παρίσι, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως βάσει της πρόσφατης απόφασης από τη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης «που αναγνωρίζει ότι η υπόθεση δεν αφορά τη συνεννόηση μεταξύ Μουσείων, αλλά έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα», το θέμα αφορά πλέον τη βρετανική κυβέρνηση.

* Η κρίση του Ζάεφ και το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών

Σε «χείρα Βοηθείας» από την ΕΕ ελπίζει ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ με την χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου που θα κρατήσει ζωντανό τον κυβερνητικό συνασπισμό του. Η πτώση της κυβέρνησης αποσοβήθηκε την τελευταία στιγμή πριν από λίγες μέρες μετά την άρνηση ενός βουλευτή να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής που προωθούσε η αντιπολίτευση. Από την επιβίωση της κυβέρνησης Ζάεφ εξαρτάται – εν πολλοίς- και το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών.

*Νέο άλμα στις τιμές τροφίμων, καυσίμων

Αντιμέτωπα με νέο κύμα ακρίβειας θα βρεθούν τα νοικοκυριά, καθώς το σκηνικό για αυξήσεις τιμών σε τρόφιμα και καύσιμα έχει ήδη στηθεί. Μόλις εξαντληθούν τα αποθέματα των σούπερ μάρκετ, θα περάσουν στις τελικές τιμές οι ανατιμήσεις των προμηθευτών, προειδοποιούν εκπρόσωποι της αγοράς, ενώ ήδη έχουμε αυξήσεις έως 21,45% σε 44 από τα 60 τρόφιμα του δείκτη τιμών καταναλωτή.

* Τα ακραία μηνύματα των συμμοριών ανηλίκων

«Ολοι οπλισμένοι, αύριο σφαγείο». Ανατριχίλα προκαλούν τα μηνύματα- καλέσματα μελών συμμοριών ανηλίκων για βίαιες επιθέσεις-που βιντεοσκοπούσαν- εναντίον επίσης ανηλίκων που ονόμαζαν «πουθενάδες» ενώ έστηναν ενέδρες και σε διανομείς αρπάζοντάς τους χρήματα και φαγητό. Το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου σύμφωνα με τα επίσημα, πανελλαδικά, στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., 218 ανήλικοι ξυλοκοπήθηκαν και 211 ληστεύτηκαν από ομάδες εφήβων και νεαρών.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή