Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Τα παράδοξα κενά στην αγορά εργασίας- Ελλειψη ακόμη και σε μη εξειδικευμένο προσωπικό – Πώς άλλαξε ο χάρτης της απασχόλησης:

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

Τα παράδοξα κενά στην αγορά εργασίας- Ελλειψη ακόμη και σε μη εξειδικευμένο προσωπικό – Πώς άλλαξε ο χάρτης της απασχόλησης:

Το να αναζητούν οι επιχειρήσεις προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων και να μη βρίσκουν ήταν σύνηθες, αλλά το να καταγράφεται έλλειμμα εργαζομένων με χαμηλές δεξιότητες ή ακόμη και ανειδίκευτων σε πολλούς κλάδους, όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός, η εστίαση, η μεταποίηση και οι μεταφορές –σε μια οικονομία με ανεργία πάνω από 13%– φαίνεται παράδοξο. Κάποιοι εργαζόμενοι αναζήτησαν απασχόληση σε κλάδους που «άνθησαν» κατά την περίοδο της πανδημίας και δεν επιστρέφουν στις προηγούμενες δουλειές τους. Κάποιοι επέλεξαν να βιοποριστούν με τα χρήματα της κρατικής στήριξης, που δεν απείχε πολύ από τους χαμηλούς μισθούς που έπαιρναν. Αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Στη χώρα μας, ωστόσο, το φαινόμενο ενισχύεται από χρόνιες αδυναμίες, όπως η ανεπάρκεια της τεχνικής εκπαίδευσης, αλλά και ρυθμίσεις που λειτουργούν ως αντικίνητρα για δηλωμένη απασχόληση. 

Νέος εκλογικός νόμος-Τα μυστικά της διπλής κάλπης:

Ποσοστό άνω του 38%, προκειμένου να έχει οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 εδρών, θα χρειαστεί το πρώτο κόμμα με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η Ν.Δ., εάν, όπως αναμένεται, οι πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης. Η «Κ» παρουσιάζει αναλυτικούς πίνακες. 

Γλυπτά Παρθενώνα: Ο ομογενής που κράτησε ζωντανή την καμπάνια

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

Ενας Ελληνας ομογενής, ο Γιάννης Λέφας –βιομήχανος στο επάγγελμα– έχει βρεθεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια να ασχολείται ενεργά αλλά αθόρυβα με τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Αιχμή του δόρατος της προσπάθειας είναι ο διακεκριμένος δικηγόρος Τζέφρεϊ Ρόμπινσον – εκ των τριών δικηγόρων που είχαν διερευνήσει και συντάξει μια ολοκληρωμένη νομική πρόταση για την επιστροφή των Γλυπτών επί κυβερνήσεως Σαμαρά. •Συνέντευξη με την Ελένη Αρβελέρ.

«Το τρέξιμο ανοίγει την όρεξη για ζωή»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

Ανδρώθηκε από τα μικράτα του στον στίβο της επιβίωσης, η πιο βαριά αρρώστια του ήταν η λατρεία για το ποδόσφαιρο και στα νιάτα του, γύρω στα 60, όπως αναπολεί με θυμόσοφο σαρκασμό, άρχισε να καταπίνει άοκνα 42.195 μέτρα σε κάθε ευκαιρία. Ο 90χρονος κυρ Στέλιος Πρασσάς, που έκοψε το νήμα του θαυμασμού στο Καλλιμάρμαρο στον Μαραθώνιο της Αθήνας, μιλάει στην «Κ» από την οικιακή αίθουσα τροπαίων και αναμνήσεων, όπου επικρατεί αδιαχώρητο. Το τρέξιμο ανοίγει την όρεξη για ζωή, προτρέπει εκ πείρας.

Αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ – Συνέντευξη με τον Αλαν Μακόβσκι

Συγκλονιστικά χαρακτηρίζει τα όσα συμβαίνουν στη σχέση ασφαλείας Ελλάδας και ΗΠΑ ο βετεράνος αναλυτής και βαθύς γνώστης της Ανατολικής Μεσογείου Αλαν Μακόβσκι. Θεωρεί σημαντική την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, ενώ τονίζει ότι η Τουρκία με τη στάση της τα έχει τινάξει όλα στον αέρα.

«Τέτοιες ώρες σκέφτεσαι τους δασκάλους σου»- Ο Χρήστος Χωμενίδης μιλάει στην «Κ»:

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

«Το πήρα την κατάλληλη χρονική στιγμή: ούτε πολύ νέος για να την ψωνίσω ούτε πολύ μεγάλος για να είμαι τελειωμένος», τονίζει στο Γεύμα με την «Κ» ο Χρήστος Χωμενίδης για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μυθιστορήματος. «Οταν σου δίνεται τέτοια διάκριση, σκέφτεσαι όλη σου τη ζωή, τους δασκάλους σου», υπογραμμίζει. Τι θα έκανε όμως αν τα βιβλία του δεν είχαν απήχηση; «Θα γινόμουν μάχιμος ποινικολόγος», απαντά.

Αναγνώριση πτυχίων ξένων ΑΕΙ-Γέφυρες επιστροφής για Ελληνες επιστήμονες:

Αλλάζει άρδην το θεσμικό πλαίσιο αναγνώρισης ξένων τίτλων σπουδών, καθώς με το νέο σύστημα θα υπάρχει σχετική λίστα ΑΕΙ του εξωτερικού με άμεση ακαδημαϊκή αναγνώριση πτυχίων μέσω αυτής. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, στήνεται παράλληλα γέφυρα επιστροφής Ελλήνων επιστημόνων χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

Συμμορίες στα σχολικά θρανία-Απειλές, κλοπές και προπηλακισμοί:

Φόβος και τρόμος μαθητών είναι οι συμμαθητές νταήδες των σχολείων, οι οποίοι από τις απειλές –«ξέρουμε πού μένεις»– περνούν σε προπηλακισμούς, ξυλοδαρμούς και κλοπές, συχνά με τη βοήθεια εξωσχολικών νεαρών ατόμων. Συγκλονιστικές οι καταγγελίες γονέων, οι μαρτυρίες παιδιών, ενώ υποθέσεις έχουν φτάσει στην αστυνομία. Για πρωτόγνωρη ένταση του φαινομένου μιλούν οι καθηγητές. 

Γράφουν-μιλούν στην «Κ»:

Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Η γκρίζα ζώνη της ΕΛΣ.

Γιώργος Παπανδρέου, υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ: Οποιαδήποτε συζήτηση περί συνεργασιών εξυπηρετεί τον διπολισμό. Αντρεα Αμον, διευθύντρια του ECDC:Ετοιμη από καιρό για τη μάχη με τον ιό. Πίτερ Πιοτ,ειδικός σύμβουλος της προέδρου της Κομισιόν για την COVID-19:Πρέπει να εστιάσουμε στη διεύρυνση του εμβολιασμού ακόμη και σε ηλικίες κάτω των 5 ετών. Μαρία Δαμανάκη,πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:Πυρηνική ενέργεια: ολική επαναφορά;

Σωστή απογραφή, καλύτερο Ιντερνετ-ειδικοί μιλούν στην «Κ»:

Τι σχέση έχει η απογραφή πληθυσμού με το «πόσο καλά πιάνει» το σήμα του κινητού μας και με την ταχύτητα του Ιντερνετ στην περιοχή μας; Ειδικοί εξηγούν στην «Κ» γιατί η συμμετοχή μας κάνει καλό στο κοινωνικό σύνολο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή