* «Μπορεί να είναι αυτή η μετάλλαξη που φοβόμαστε»
Έφτασε η ώρα της τελικής αναμέτρησης με αυτό που φοβόμασταν; Είναι η παραλλαγή της Μποτσουάνα, η «Ομικρον», που θα κρίνει τον πόλεμο της ανθρωπότητας με τον παγκόσμιο ολετήρα της πανδημίας; Ο κορυφαίος ιολόγος Πίτερ Πιοτ, στρατηγικός σύμβουλος της Κομισιόν, δηλώνει στην «Κ»: «Προτιμώ να κατηγορηθούμε ότι υπερβάλλουμε παρά ότι αργοπορήσαμε ν’ αντιδράσουμε» καθώς «αν η παραλλαγή δεν ανταποκρίνεται στα εμβόλια τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα.. ». Η αφρικανική μετάλλαξη σήμανε νέο κόκκινο συναγερμό και στην Ευρώπη, με τους επιστήμονες να μιλούν για ένα μαραθώνιο διαρκείας, στον οποίο η σκυταλοδρομία των εμβολιασμών παραμένει η μόνη δοκιμασμένη ελπίδα νίκης. Στην Ελλάδα, πάντως, η κυβέρνηση ελπίζει στον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας μέσω των μέτρων και της αύξησης των εμβολιασμών ενώ έχει ως plan B τα τοπικά λοκντάουν σε ενδεχόμενες κόκκινες περιοχές της χώρες.
* Δεν ξέρουμε ποιοι νόμοι είναι εν ισχύ
Πάνω απο 20 χρόνια θα απαιτηθούν για να κωδικοποιηθούν οι χιλιάδες νόμοι που έχουν ψηφιστεί μετά από την μεταπολίτευση και οι οποίοι καταγράφονται τώρα από ειδική επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν ξέρει το σύνολο των νόμων που είναι σε ισχύ αυτή τη στιγμή σημειώνει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Στέλιος Κουτνατζής, ο οποίος έχει αναλάβει αυτό το ηράκλειο έργο. Την ίδια ώρα πάνω απο 23.700 φορολογικές υποθέσεις έχουν κολλήσει στα δικαστήρια. Δυστυχώς η πολυνομία, οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη αλλά και η γραφειοκρατία αποτελούν τροχοπέδη για τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και το κράτος δικαίου.
* «Πάγωμα» εξοπλισμών, δημοσίων επενδύσεων στην Τουρκία
Λιτότητα τύπου ΔΝΤ αναμένεται να εφαρμόσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «παγώνοντας» το 2022 και το 2023 μέρος των δημοσίων επενδύσεων και των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Τουρκίας. Στόχος του, 19 μήνες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές, να δώσει παροχές που να φτάνουν στις τσέπες των Τούρκων πολιτών, οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται συνεχώς καθώς ο πληθωρισμός στη χώρα είναι κοντά στο 20%.
*Αντιστάσεις για τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα ΑΕΙ
Τα έξι κριτήρια, βάσει των οποίων θα κληθούν τα ΑΕΙ –που έχουν δώσει ήδη δείγματα αντιδράσεων– να προχωρήσουν σε αναγκαίες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, παρουσιάζει η «Κ». Μεταξύ αυτών, ο ρυθμός αποφοίτησης, η «ζήτηση» από τους υποψηφίους, η ποιότητα, αλλά και η διεθνής αναγνώριση του παραγόμενου έργου.
* Το τελειωτικό χτύπημα στο Pegasus
Η Apple αποφάσισε αυτήν την εβδομάδα να μηνύσει την ισραηλινή εταιρεία NSO με την κατηγορία ότι παρακολουθεί και στοχοποιεί χρήστες της στις ΗΠΑ μέσα από το λογισμικό παρακολουθήσεών της, το διαβόητο Pegasus.
* Τα τρία εργα που θα αλλάξουν την Αττική
Τα βήματα ανάπλασης τριών εμβληματικών έργων, που θα δώσουν ανάσα στην Αθήνα και ευρύτερα στο λεκανοπέδιο, παρουσιάζει η «Κ»: η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου από τον Πειραιά έως το Σούνιο, συνολικής διαδρομής 70 χλμ., το «λίφτινγκ» στο ΟΑΚΑ με αξιοποίηση για το κοινό των εξωτερικών του χώρων και η «αναδημιουργία- φροντίδα» του κτήματος Τατοΐου, έργα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης, εισέρχονται στην τελική ευθεία.
*Δώστε ζωή μέσα από το πένθος σας…
«Η κατάσταση με τις μεταμοσχεύσεις είναι τραγική στην Ελλάδα. Με λίγους δότες, τι μπορεί να περιμένει κανείς. Πεθαίνει κόσμος γιατί δεν βρίσκεται μόσχευμα. Αν σε κάθε ΜΕΘ έχεις τον τοπικό συντονιστή, που θα αναφέρεται στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων συντάσσοντας καθημερινά έκθεση για τον αριθμό των εγκεφαλικά νεκρών, τότε θα αλλάξουν τα πράγματα». Στο Γεύμα με την “Κ” Ο Ιωάννης Μπολέτης, Πρόεδρος του Ωνασείου, διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής και της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου.
* Ψυχιατρική μεταρρύθμιση, τώρα, για νέους
Εστιασμένη στους νέους, με παρεμβάσεις κατά τη γένεση διαταραχών, προωθείται με βήματα γοργά μια νέα μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία με ζητούμενο ένα δίχτυ ασφαλείας, με ήπιες μεθόδους, μακριά από νοσοκομεία, μέσα στην κοινότητα των πασχόντων. Το όλο πλαίσιο εξηγεί στην «Κ» ο καθηγητής Ψυχιατρικής, πρωτεργάτης του εγχειρήματος, Νίκος Στεφανής. Ετησίως στην Ελλάδα περίπου 3.500 νέοι θα νοσήσουν από κάποια ψυχωσική διαταραχή.
* Γερμανία, πιο φιλική στην Ευρώπη
Πράσινη, κοινωνική και φιλελεύθερη: αυτό είναι το στίγμα της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία υπό τον διάδοχο της Αγκελα Μέρκελ, Ολαφ Σολτς.
Στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων, η λέξη «Ευρώπη» επαναλαμβάνεται πάνω από 250 φορές, γεγονός που απηχεί την αφοσίωση του Βερολίνου σε μια «ευρωπαϊκή Γερμανία» και όχι το αντίστροφο.
* Λιγότεροι τουρίστες αλλά, πιο πλούσιοι φέτος
Μπορεί και φέτος οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα να ήταν λιγότεροι σε σχέση με το 2019, αλλά ήταν πιο «ανοιχτοχέρηδες». Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας – παρόχου επιστροφής φόρου Global Blue, η μέση δαπάνη για αγορές tax free ήταν αυξημένη κατά 32%, των δε Αμερικανών τουριστών διαμορφώθηκε σε 1.221 ευρώ. Η ίδια τάση αναμένεται και το 2022.