Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή-1

*Διλήμματα και αντίδοτα με την «Ομικρον»

Σε ιδιαίτερη δύσκολη εξίσωση αναδεικνύεται η αντιμετώπιση της επερχόμενης μετάλλαξης «Ομικρον» με την κυβέρνηση να αναζητεί τη «χρυσή τομή» μεταξύ της διασφάλισης των απαιτούμενων αντοχών του ήδη δοκιμαζόμενου ΕΣΥ και της μεγαλύτερης δυνατής λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας. Η κυβέρνηση λαμβάνει τα πρώτα μέτρα και αποκλείει την υιοθέτηση ενός καθολικού lockdown όπως τα προηγούμενα, όμως οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί, ενώ προβληματισμό προκαλεί η εμπειρία των άλλων χωρών στις οποίες η πανδημία ήδη επελαύνει. 

  • Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος του ΕΟΔΥ: Η «Ομικρον» ίσως είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας. 
  • Αγκατα Γιάκονσιτς, Διευθύνουσα σύμβουλος της Merck – MSD μιλάει στην «Κ» . Το χάπι έρχεται τον Ιανουάριο του 2022. Αντιμετωπίζει και την «Ομικρον». 

*Η σκακιέρα των εκλογών για Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ

Η παράμετρος των πρόωρων εκλογών αποτελεί τη νέα σταθερά της πολιτικής σκηνής, μετά το σχετικό αίτημα που διατύπωσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας υπό την πίεση να συσπειρώσει την εκλογική του βάση, στον απόηχο και της δημοσκοπικής ανόδου του ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει, για μια σειρά από λόγους, κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης την Ανοιξη με τις κάλπες να τοποθετούνται το Φθινόπωρο του 2022 ή λίγο πριν το τέλος της τετραετίας. Παράλληλα νέα δεδομένα δημιουργεί η δυναμική του ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, υπό την έννοια ότι πολλοί εκτιμούν πως δεν θα αποδειχθεί πρόσκαιρη όπως το 2017.  

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή-2

* Αφιέρωμα της «Κ» στις γυναίκες που σφράγισαν 2021

Το «άλλο μισό του ουρανού», επί γης βάλλεται, θηρεύεται, υποβαθμίζεται και σε πολιτισμένες χώρες, αλλού βανδαλίζεται, το θεωρητικώς αυτονόητο της ισότητας των φύλων δηώνεται παντοιοτρόπως. Συντάκτριες της «Κ», σε αφιέρωμα, γράφουν για γυναίκες που εντός και εκτός συνόρων έγραψαν ιστορία το 2021 με το θάρρος, τα επιτεύγματα, τη δύναμη της ψυχής, μα και γι’ αυτές που έφυγαν αδόκητα από χέρι ανθρώπου δικού τους…

* Η ανατομία και τα μυστικά των λογαριασμών ρεύματος

Ποτέ στο παρελθόν τα τιμολόγια του ρεύματος δεν απασχόλησαν τόσο πολύ τόσο πολλά νοικοκυριά. Αν κάποτε υπήρχαν δύο οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ, σήμερα υπάρχουν 18 ενεργοί πάροχοι και περισσότερα από 75 διαφορετικά οικιακά τιμολόγια. Οι διαφορές τους κρύβονται σε ψιλά γράμματα πολυσέλιδων συμβάσεων, σε πολύπλοκους αλγορίθμους και ακατανόητα αρκτικόλεξα. Ολα αυτά, που μέχρι πρότινος περνούσαν απαρατήρητα, είναι πλέον οι δίαυλοι μέσω των οποίων η διεθνής ενεργειακή κρίση φτάνει στην τσέπη των καταναλωτών. Αυτά «εξηγούν» πώς η τιμή της κιλοβατώρας από τα 4-5 λεπτά της τηλεφωνικής προσφοράς, που μας δελέασε πριν από ένα χρόνο, έφτασε πλέον στα 24-25, για να συγκρατηθεί στα 12 ή στα 13 λεπτά με την κρατική επιδότηση.

* Ο πύργος ελέγχου απογείωσε τον ΕΦΚΑ

Η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των επιδόσεών τους, εκτόξευσε την έκδοση συντάξεων από τις αρμόδιες διευθύνσεις του ΕΦΚΑ. Τον Νοέμβριο, πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου μηχανισμού εποπτείας η έκδοση συντάξεων αυξήθηκε έως κατά 330% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να φτάσουν στον αριθμό ρεκόρ των 25.208 απονομών.

* Η Ελλάδα με έκανε καλύτερο άνθρωπο

Η Ελλάδα με έκανε καλύτερο άνθρωπο. Το εξομολογείται στο Γεύμα με την «Κ» ο Κέβιν Φέδερστοουν, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητήριου του LSE, μιλώντας για τους σταθμούς των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας μη παραλείποντας να σχολιάσει το «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα». 

* Τα διαβατηρια και οι υποψίες για τζιχάντ

Ενα βουνό από διαβατήρια βρέθηκε σε διαμέρισμα Ιρακινού στα Πατήσια, ο οποίος είχε χαρακτηρισθεί από τις ελληνικές αρχές ως «ανεπιθύμητος». Ο ίδιος, σύμφωνα με τις Αρχές, δραστηριοποιείται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών με τη μέθοδο του «σωσία», ενώ τέθηκε στο μικροσκόπιο για πιθανή διασύνδεσή του με υπόπτους για τζιχάντ.  

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή-3

* Τα βραβεία της ελληνικής γεύσης

Ο θαυμαστός, ευωδιαστός κόσμος της ελληνικής μαγειρικής, η ποιότητα των πρώτων υλών, το μεράκι σε κάθε λεπτομέρεια της διαδρομής κουζίνα – τραπέζι πελατών, τιμήθηκαν φέτος από τον «Γαστρονόμο» στο πρόσωπο εννέα ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης (ταβέρνες, ουζερί κ.λπ) από όλη την Ελλάδα.  

* Ενας 35χρονος αλλάζει σελίδα στη Χιλή

Ιστορική  θεωρείται η εκλογή του αριστερού υποψηφίου Γκάμπριελ Μπόριτς στην προεδρία της Χιλής, με τον 35χρονο να γίνεται ο νεότερος ένοικος του ανακτόρου Μονέδα. Ο Μπόριτς κατήγαγε αποφασιστική νίκη, με ποσοστό 56%, έναντι του θαυμαστή της δικτατορίας του Πινοσέτ αντιπάλου του, Αντόνιο Καστ, στον δεύτερο γύρο των εκλογών.  

* Πρώτη στις ναυλώσεις θαλαμηγών η Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής τον υψηλότερο αριθμό ναυλώσεων θαλαμηγών μήκους άνω των 20 μέτρων σε σύγκριση με όλους τους υπόλοιπους προορισμούς διεθνώς για το καλοκαίρι του 2022, με επιβεβαιωμένες κρατήσεις στο 57% του διαθέσιμου στόλου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή