Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Ελισάβετ 70 χρόνια βασίλισσα», «4 Τροχοί», «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Ελισάβετ 70 χρόνια βασίλισσα», «4 Τροχοί», «Κ»

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελισάβετ: 70 χρόνια βασίλισσα

Αυτή την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου μια επετειακή έκδοση της «Καθημερινής» για τη βιβλιοθήκη σας.

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Ελισάβετ 70 χρόνια βασίλισσα», «4 Τροχοί», «Κ»-1

Στις 6 Φεβρουαρίου η βασίλισσα Ελισάβετ συμπληρώνει 70 χρόνια στον θρόνο. Ένα μοναδικό επίτευγμα για Βρετανό μονάρχη. Το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, του οποίου οι επίσημοι εορτασμοί θα κορυφωθούν στην Μεγάλη Βρετανία το τετραήμερο 2-5 Ιουνίου, είναι η αφορμή για την επετειακή έκδοση της Καθημερινής «Ελισάβετ: 70 χρόνια Βασίλισσα».

H συλλεκτική αυτή έκδοση καλύπτει στις 230 σελίδες της μια ευρύτατη σειρά θεμάτων: οι σταθμοί της ζωής της, ο Φίλιππος, οι δοκιμασίες, η παρακαταθήκη της, οι περίπλοκες σχέσεις με την χώρα μας, το απαράμιλλο στιλ, η ρουτίνα στο Παλάτι, η διαχρονική της δημοφιλία, οι πρωθυπουργοί της, η επόμενη μέρα και το μέλλον της μοναρχίας. Πρόκειται για μια συλλογική εκδοτική προσπάθεια, που φιλοδοξεί πρωτίστως να διαβαστεί ευχάριστα και στη συνέχεια να βρει μια θέση στη βιβλιοθήκη σας.

Μια προσωπικότητα στην οποία έχουν αφιερωθεί εκατοντάδες βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες και σειρές, με τη σφραγίδα μερικών από τους κορυφαίους ιστορικούς στον κόσμο, είχε δείξει από τις πρώτες μέρες της βασιλείας της πως θα έσπαγε στεγανά και γυάλινες οροφές. Την 9η Σεπτεμβρίου του 2015, η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ έκλεινε 63 έτη και 216 ημέρες στην κορυφή της βρετανικής θεσμικής ιεραρχίας, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της προ-προγιαγιάς της Βικτωρίας. Ήταν μία από τις πολλές πρωτιές της βασιλείας της και ένας ακόμα σταθμός στον μακρύ -και όχι πάντα εύκολο- δρόμο προς μια κοσμοϊστορική πρωτιά, που πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί στο μέλλον. Εάν ο Θεός την αξιώσει, στις 27 Μαΐου του 2024 και σε ηλικία 98 ετών και 36 ημερών, θα ξεπεράσει τον Λουδοβίκο ΙΔ΄ της Γαλλίας, παραμένοντας στον θρόνο περισσότερο από κάθε άλλο μονάρχη στην ιστορία. 

Μη χάσετε την ειδική έκδοση της «Καθημερινής» για τα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ που κυκλοφορεί στις 6 Φεβρουαρίου μαζί με την «Καθημερινή» της Κυριακής.

Στους 4Τροχούς Φεβρουαρίου ανακαλύψτε τη νέα γενιά των γαλλικών hatchback – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Ελισάβετ 70 χρόνια βασίλισσα», «4 Τροχοί», «Κ»-2

Στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο χάρτη της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι γαλλικές φίρμες καταφέρνουν να κατασκευάζουν αυτοκίνητα τα οποία εξακολουθούν να διατηρούν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους. Έντονη προσωπικότητα και ανάρτηση με μια μοναδική ποιότητα κύλισης είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν επίσης τα νέα Peugeot 308 και Renault Megane E-Tech Electric. Όμως ένα ακόμα χαρακτηριστικό των δύο αυτοκινήτων έχει να κάνει με τον εξηλεκτρισμό τους. Έτσι, η γκάμα του πρώτου είναι εμπλουτισμένη με plug-in υβριδικές εκδόσεις, ενώ το δεύτερο διατίθεται αποκλειστικά ως ηλεκτρικό. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα λαμπρό παράδειγμα πως οι παραδοσιακές αξίες μπορούν να συνυπάρξουν στην επόμενη ημέρα της αυτοκίνησης.

Ανάλογο παράδειγμα είναι και εκείνο της ηλεκτρικής Mustang Mach-E, που στο τεύχος Φεβρουαρίου αντιπαρατίθεται με το EV6, το νέο ηλεκτρικό crossover της Kia.

Αν οι περισσότεροι διστάζουν να περάσουν στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης, τα υβριδικά μοντέλα αποτελούν μια ενδιάμεση λύση που εξασφαλίζει οικονομικότερες και συνάμα φιλικότερες προς το περιβάλλον μετακινήσεις. Ανάμεσα στις διαφορετικές εκδοχές των υβριδικών συστημάτων, εύλογα ο υποψήφιος καταναλωτής αναρωτιέται ποια τεχνολογία καλύπτει ιδανικά τις ανάγκες του. Οι 4ΤΡΟΧΟΙ, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, πραγματοποίησαν μια διεξοδική μέτρηση κατανάλωσης κάτω από διαφορετικές συνθήκες, συγκρίνοντας την κατανάλωση, το κόστος χρήσης και τις εκπομπές ενός υβριδικού Toyota RAV4 με τα αντίστοιχα της επαναφορτιζόμενης (plug-in) εκδοχής του.

Τέλος, στο ίδιο τεύχος θα βρείτε μια συγκριτική δοκιμή ανάμεσα στα οικογενειακά Nissan Qashqai και Hyundai Tucson, όπως επίσης έναν οδηγό έξι εμπορικών βενζινοκίνητων B-SUV.

Κυκλοφορεί στις 6 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή» της Κυριακής.

Το metaverse είναι ήδη εδώ – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Ελισάβετ 70 χρόνια βασίλισσα», «4 Τροχοί», «Κ»-3

Έχει αποτύχει η τεχνητή νοημοσύνη; Γιατί πιστεύουμε στα fake news; Και γιατί όλα θα ήταν καλύτερα αν το σχολείο λειτουργούσε αλλιώς; Μια κουβέντα με τον ερευνητή και διευθυντή πληροφορικής του ΜΙΤ Media Lab, Μιχάλη Μπλέτσα δίνει πάντα τροφή για σκέψεις.

H Chiara Aliotta κατάγεται από την Σικελία. Ο Jacob Moe μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Κι ο Δημήτρης Σταυρακόπουλος είναι βέρος Συριανός. Όλοι τους έχουν επιλέξει να ζουν στην Ερμούπολη κι εμείς αναρωτιόμαστε πώς η πρωτεύουσα των Κυκλάδων προσελκύει ξανά μέτοικους από την Αθήνα και όλο τον κόσμο, ποντάροντας στη δυνατότητα μιας γεμάτης ζωής χειμώνα καλοκαίρι.

Τα μπαρ επέστρεψαν στην προ Όμικρον κανονικότητα κι εμείς αναζητούμε κλασικές αλλά και πιο μοντέρνες αθηναϊκές μπάρες που συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου, δηλαδή ποτό και γευστικούς μεζέδες.

Η Έμιλυ Κολιανδρή μπαίνει φέτος στα παπούτσια της βασίλισσας Αμαλίας, η οποία στιγματίστηκε από τη δραματική ιστορία της ατεκνίας της και τελικά χάρισε στην Αθήνα τον Εθνικό Κήπο. Μια συνέντευξη λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα.

Κυκλοφορούν την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή» της Κυριακής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή