Στον Γαστρονόμο Μαρτίου: Σαρακοστή στη Μονή Σινά – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Στον Γαστρονόμο Μαρτίου: Σαρακοστή στη Μονή Σινά – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί στις 13 Μαρτίου, ταξιδεύουμε στον χώρο και στον χρόνο. Ένα συναρπαστικό οδοιπορικό από το Κάιρο ως την καρδιά της ερήμου του Σινά, με προορισμό την αρχαιότερη εν λειτουργία χριστιανική Μονή στον κόσμο.

Διασχίζουμε την έρημο της σιναΐτικης χερσονήσου με ένα σκονισμένο βαν, και οδηγούμαστε μέσα από το θεόξερο τοπίο, σε ένα παμπάλαιο σταυροδρόμι πολιτισμών, στις παρυφές του όρους Σινά. Εκεί όπου η ελληνική γλώσσα αντιλαλεί εις τους αιώνες των αιώνων.

Στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στην Αίγυπτο, κάτω από την επιβλητική Αγία Κορυφή, εκεί όπου ο προφήτης Μωυσής κατά την παράδοση παρέλαβε από τον Θεό τις Δέκα Εντολές, φιλοξενούμαστε από τους μοναχούς σε μια αληθινή κιβωτό πολιτισμού, που διασχίζει τον χρόνο φυλάσσοντας στα αμπάρια της έναν αμύθητο Βυζαντινό θησαυρό χιλιετιών.

Περιηγούμαστε με δέος μέσα στα ιουστινιάνεια τείχη του 6ουμ.Χ. αιώνα, ξεφυλλίζουμε παμπάλαια χειρόγραφα της Σιναΐτικης βιβλιοθήκης, δοκιμάζουμε ψωμί από έναν αρχαίο φούρνο και μοιραζόμαστε στην Τράπεζα, το νηστίσιμο φαγητό των Πατέρων.

Στις 7 ημέρες της παραμονής μας στο όρος Σινά μαγειρέψαμε παρέα με τους Βεδουίνους και τους μοναχούς, μια Σαρακοστιανή κουζίνα με ελληνικό πρόσημο και κοσμικές επιρροές. Σε αυτό το τεύχος καταρτίζουμε ένα νηστίσιμο συνταγολόγιο με σημαίνουσα πνευματική και πολιτισμική αξία. 

Στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί την Κυριακή 13 Μαρτίου με την «Καθημερινή» της Κυριακής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή