Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο-1

• Ο μαραθώνιος ανατιμήσεων και το σχέδιο για αναχώματα:

Διπλό σχέδιο θωράκισης της χώρας έναντι του σεναρίου τερματισμού των εισαγωγών ρωσικού αερίου, αλλά και στήριξης των πολιτών που δοκιμάζονται από τις υπέρογκες αυξήσεις των τιμών ενέργειας και τον πληθωρισμό εκπονεί η κυβέρνηση. Στο «κοινωνικό» πεδίο, μετά το επίδομα στους πλέον ευάλωτους και την αύξηση του κατώτατου μισθού, τον επόμενο μήνα  και εάν δεν έχει δοθεί ευρωπαϊκή λύση η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών που δοκιμάζονται από το ενεργειακό κόστος. Παράλληλα στο τραπέζι επανέρχεται η μείωση του ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα, ενώ εάν οι αντοχές της οικονομίας το επιτρέψουν θα αυξηθούν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, και κάποια επιδόματα, όπως το επίδομα αναπηρίας. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο οι πόροι που υπάρχουν είναι περίπου 800 εκατ. από τον προϋπολογισμό και 2,2 δισ. από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Προφανώς δεν αρκούν για να καλύψουν τις επιπτώσεις του κύματος ακρίβειας.

• Η αγωνία του κλιματιστικού:

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο να σταματήσουν οι ροές ρωσικού αερίου ακόμη και στο τέλος Μαΐου. Οι λιγνιτικές μονάδες θα έχουν μέχρι τότε πλήρη αποθέματα. Για τον Ιούνιο οπότε η κατανάλωση θα αυξηθεί λόγω και της χρήσης κλιματιστικών, έχουν προγραμματιστεί περισσότερα φορτία LNG.

• Τα «έξυπνα» όπλα αλλάζουν τον πόλεμο:

Η σύγκρουση στην Ουκρανία αλλάζει τη μορφή του πολέμου. Πώς φθηνά μέσα που μεταφέρονται εύκολα από μικρές ομάδες ανδρών, καταστρέφουν συστήματα εκατοντάδων εκατομμυρίων. Ελαφρά αντιαρματικά, μη επανδρωμένες πλατφόρμες και κατευθυνόμενοι πύραυλοι πρακτικά ωθούν στην επανεξέταση των απαρχαιωμένων τακτικών που χρησιμοποίησε η Ρωσία στην Ουκρανία.

• Ούτε το Πάσχα ένωσε Ουκρανούς και Ρώσους:

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο-2

Από την Κυριακή των Βαΐων χάθηκαν πολλοί ακόμη, σύζυγοι, γιοι και εγγονοί, υπερασπιστές πατρίδας, απέναντι στους ομόδοξους εισβολείς που ομνύουν σε αδελφούς αγίους. Οι προσευχές στις εκκλησίες της Ουκρανίας, πολλές με ανοιχτές πληγές από τις βόμβες και ομαδικούς τάφους σε απόσταση αναπνοής, κλιμακώνονται προς το ύψιστο δυνατό θαύμα, την Ανάσταση Εκείνου που κατήργησε «τον το κράτος έχοντα του θανάτου». Πάσχα λύτρον λύπης μα πολυαίμακτο και με τα θυρανοίξια της ειρήνης απρόσιτα διά γυμνού οφθαλμού.

• Ντανιέλα Σβάρτσερ, Τζέφρεϊ Μάνκοφ και Γκίντεον Ράχμαν μιλούν στην «Κ» για την Ουκρανία.

•Αέρας νίκης για Μακρόν και ο γρίφος της επόμενης ημέρας:

Το μέλλον της Γαλλίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιλογή που καλούνται να κάνουν τα 49 εκατομμύρια πολιτών της Δημοκρατίας στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο των προεδρικών εκλογών αυτής της Κυριακής ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και στη Μαρίν Λεπέν. 

• ΑΡΘΡΟ στην «Κ.:

Θεοκλής Ζαούτης,Πρόεδρος του ΕΟΔΥ,  Δημήτρης Παρασκευής, Α΄ αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής
Υγιεινής και Επιδημιολογίας: Η εκτίμηση επίδρασης της πανδημίας στη συνολική
θνησιμότητα του πληθυσμού.

• Χαμογελούσε γιατί ήταν ευχαριστημένος για όσα έκανε: 

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο-3

Ενας άνθρωπος που επάλλετο από ζωή, έμελλε, επειδή αντιστάθηκε στη δικτατορία, να βασανιστεί αγρίως, να μείνει παράλυτος και να πεθάνει νέος. Δεν θα ξεχάσω ποτέ στη δίκη τα άγρια μάτια των αμετανόητων λέει στην «Κ» η σύζυγος του ήρωα αξιωματικού Χριστίνα Δημητρακάκη- Μουστακλή με αφορμή το βιβλίο της «Σπύρος Μουστακλής: Ενας ελεύθερος πολιορκημένος».  Οι Οθων Αναστασάκης και Αντώνης Κλάψης γράφουν στην «Κ» για τη χούντα των συνταγματαρχών.

•Τα «πάθη» της λογοτεχνίας στην εκπαίδευση:

Ο Παλαμάς ή ο Σεφέρης ήταν παλαιότερος; Μαθητές αλλά και φοιτητές δεν είναι σίγουροι ποια είναι η σωστή απάντηση. Για τα «πάθη» της λογοτεχνίας στην εκπαίδευση, τον επιδερμικό τρόπο διδασκαλίας, μιλάει στην «Κ» η καθηγήτρια του ΑΠΘ Βενετία Αποστολίδου, τονίζοντας «σκόρπιες γνώσεις στην υπηρεσία της παπαγαλίας». Η αλλαγή, ο εμπλουτισμός και ο πλουραλισμός των προγραμμάτων σπουδών στοχεύει να «εθίσει» στη διά βίου φιλαναγνωσία.

• Κυβερνήσεις συνεργασίας: υπέρ ή κατά;

Γράφουν στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκός Μιχάλης Σταθόπουλος και ο δημοσιογράφος Αγγελος Στάγκος.

• Γράφουν, μιλούν στην «Κ»: Λένα Διβάνη, συγγραφέας: Η ζωή της Διδώς Σωτηρίου, ήταν σαν ταινία του Χόλιγουντ. Κώστας Κωστής, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: Tο αντισυστημικό 34% αι το φιλορωσικό ρεύμα. Ιωάννης Δαγκλής, Πρόεδρος του ΕλληνικούΚέντρου Διαστήματος: O πόλεμος «περνάει» στο Διάστημα.

• Φαντασία και πολιτική ορθότητα στην Disney:

Παραδοσιακά η Disney απέφευγε να πάρει θέση σε πολιτικές διενέξεις. Εσχάτως όμως η σκληρή πραγματικότητα παρεισέφρησε και στο Μαγικό Βασίλειο. Το περασμένο καλοκαίρι π.χ. η εταιρεία αποφάσισε να αφαιρέσει κάθε αναφορά στο φύλο στις ανακοινώσεις της, όπως το «κυρίες και κύριοι, αγόρια και κορίτσια», που αντικαταστάθηκε από το «ονειροπαρμένοι κάθε ηλικίας». 

• «Χωρις Δικαιοσύνη θα ζήσουμε νέο Μάτι»:

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο-4

Δικαίωση εις μνήμην, αυτό ζητάμε τέσσερα χρόνια τονίζουν σε επιστολή τους προς την «Κ» συγγενείς θυμάτων της εκατόμβης στο Μάτι, μετά το σχετικό βούλευμα στο οποίο στοιχειοθετούνται ενδείξεις κακουργηματικών πράξεων για πέντε πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής. Ωστόσο οι πληροφορίες προθέσεων εισαγγελικής έφεσης επ΄ αυτού, αναζωπυρώνουν σενάρια για νέο κύκλο παράτασης.

• Μετά 47 χρόνια ακόμη δεν επιστρέψαμε:

Στο Γεύμα με την «Κ», η Κερυνειώτισσα -ξεναγός Τιτίνα Λοϊζίδου,η ελληνοκύπρια που το 1996 κέρδισε την προσφυγή κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την στέρηση περιουσίας και παραβίαση του δικαιώματος για «ειρηνική απόλαυση» και χρήση της περιουσίας της. «Ενιωσα ότι δικαίωνα και τον πατέρα μου, τους Κερυνειώτες όλους» λέει και προσθέτει: «Τελευταία φορά βρέθηκα στην Κερύνεια τον Ιούλιο του 1974, μετά 47 χρόνια ακόμη δεν επιστρέψαμε…»

•ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 1922, Τα αναπάντητα ερωτήματα της καταστροφής: Ηταν λάθος η ελληνική προέλαση προς την Αγκυρα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT