Τέχνη από σκουπίδια – Στο περιοδικό «Κ» εκτάκτως το Σάββατο με την «Καθημερινή της Κυριακής»

Τέχνη από σκουπίδια – Στο περιοδικό «Κ» εκτάκτως το Σάββατο με την «Καθημερινή της Κυριακής»

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από 15 χρόνια ο φωτογράφος και καλλιτέχνης Μπάρι Ρόζενταλ ξεκίνησε ένα πρότζεκτ φωτογραφίζοντας τη φύση στο αστικό περιβάλλον της Νέας Υόρκης. Αναζητώντας το λιγοστό πράσινο έπεσε πάνω σε σκουπίδια. «Υπήρχαν άφθονα, μικρά, πλαστικά αντικείμενα που ξεβράζονταν στην ακτή. Ξεκίνησα να τα συλλέγω. Καπάκια, αναπτήρες, κουβαδάκια. Έτσι έστησα την πρώτη φωτογραφία του πρότζεκτ Βρέθηκαν στη φύση», εξηγεί στο Κ.

Εκτός από την πρωτότυπη θεματολογία του, ο Ρόζενταλ φρόντισε οι εικόνες του να έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο και ιντριγκαδόρικο αισθητικό αποτέλεσμα. Η εύρεση των αντικειμένων-σκουπιδιών αποτελεί το πρώτο στάδιο της δουλειάς του, ακολουθεί η ταξινόμηση (ανά χρώμα, μέγεθος, κατάσταση κ.ά.) κι έπειτα η τοποθέτησή τους μπροστά στον φωτογραφικό του φακό. Ο Ρόζενταλ επιλέγει την ομορφιά της συμμετρίας, δημιουργεί μοτίβα, «παίζει» με σχήματα και χρώματα. Από μακριά τα έργα του μοιάζουν με αρχαιολογικά ευρήματα παραταγμένα προς εξέταση.

Το κίνητρό του αρχικά ήταν καθαρά αισθητικό-φωτογραφικό. Όταν όμως συνειδητοποίησε τη δύναμη των εικόνων του, κατάλαβε ότι με αυτό που έκανε περνούσε ένα πολιτικό μήνυμα. Ευαισθητοποιήθηκε και πλέον σκόπιμα αφηγείται μια ιστορία για το πώς έχουμε καταστρέψει τον πλανήτη μας. Είναι μια ιστορία στη γλώσσα των σκουπιδιών.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του περιοδικού «Κ» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 30 Απριλίου μαζί με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή