Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο

Το παρασκήνιο της ξαφνικής εμπλοκής με την Τουρκία - Στρατιωτική επιφυλακή για τους εμπρηστές στα δάση

5' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο-1

* Το παρασκήνιο της ξαφνικής εμπλοκής με την Τουρκία

Συγκεκριμένη ερμηνεία δίδεται από την ελληνική πλευρά στην ξαφνική μεταστροφή της συμπεριφοράς της Τουρκίας, που μετά το άτυπο μορατόριουμ που υπήρχε από τη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές Μαρτίου, έχει επιδοθεί πλέον σε μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Στην Αθήνα θεωρούν πως η Αγκυρα με την προκλητική συμπεριφορά της θέλει να δείξει τη δυσαρέσκειά της προς τις ΗΠΑ, αφενός για την καθυστέρηση στην έγκριση της αγοράς 40 νέων F-16 και αφετέρου για το γεγονός ότι δεν κλείστηκε ακόμη ραντεβού μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα, η αμηχανία που προκαλεί στον κ. Ερντογάν η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, που μειώνει τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, έδωσε την ευκαιρία στην Αγκυρα να επανέλθει στην πάγια προκλητικότητά της στο Αιγαίο.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο-2

* Τζέφρι Πάιατ: Βοηθήσαμε να μην ξεφύγουν τα πράγματα στο Αιγαίο

Το καλοκαίρι του 2020 η Ελλάδα και η Τουρκία έφθασαν στα πρόθυρα σύρραξης και χρειάσθηκε να «ενεργοποιηθούμε έντονα για να βοηθήσουμε ώστε να αποτρέψουμε να ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου», τονίζει στην «Κ» ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σημειώνοντας ότι το σκηνικό ήταν πιο δραματικό απ’ ό,τι προβλήθηκε στα ΜΜΕ .Κάνει λόγο για απαράδεκτες δραστηριότητες, ρητορικές υπερβολές και ανόητες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις των ΗΠΑ για την ασφάλεια της Ελλάδας υποστηρίζει ότι αυτές απορρέουν από το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ.

* Στρατιωτική επιφυλακή για τους εμπρηστές στα δάση

«Αυστηρό» σχέδιο ενόψει της αντιπυρικής περιόδου με τις Ενοπλες Δυνάμεις στην πρώτη γραμμή έχει καταστρώσει το Μαξίμου για την αποτροπή πυρκαγιών στα δάση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στο σχέδιο κομβικό ρόλο παίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώ περιλαμβάνει την αύξηση της επιτήρησης τόσο από αέρος με εναέριες περιπολίες αεροσκαφών της Πολιτικής Προστασίας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα όπου χρειαστεί. Προβλέπεται ακόμη η απαγόρευση πρόσβασης και κυκλοφορίας σε περιοχές αυξημένου κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιάς όπως δρυμούς, δάση, άλση κλπ. και θα ενεργοποιείται ακόμη κι όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο 3, έναντι 4 και 5 που ήταν στο παρελθόν.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο-3

* Ο Στίβεν Φράι, οι 3D εκτυπωτές και η επιστροφή των Γλυπτών

Η καινοτόμος ιδέα έπεσε επισήμως στο τραπέζι σε φημισμένη λέσχη του Λονδίνου, παρουσία πρωταγωνιστών του δημόσιου βίου: πιστά αντίγραφα, μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, των Γλυπτών του Παρθενώνα αντικαθιστούν τα αυθεντικά στο Βρετανικό Μουσείο, τα οποία επιστρέφουν στη γενέτειρά τους σε μεγαλοπρεπή εκδήλωση, με κορυφαία εκπροσώπηση, υπό τη σκέπη του Ιερού Βράχου· αυτή η «σκηνοθεσία» του μέλλοντος ας γίνει γρήγορα γεγονός, ειπώθηκε. Στην καρδιά της επαναστατική αυτή πρωτοβουλία είναι ο ομογενής επιχειρηματίας  Γιάννης Λέφας, ο δημοφιλής ηθοποιός και συγγραφέας Στίβεν Φράι, ο δικηγόρος Τζέφρεϊ Ρόμπερτσον.

* Συνωστισμός στο κατώφλι των Προτύπων σχολείων

Συνωστισμός  υποψηφίων -και πυρετός ιδιαίτερων μαθημάτων- παρατηρείται για μία θέση στα θρανία Πρότυπων σχολείων ενόψει των γραπτών εξετάσεων σε Γλώσσα και Μαθηματικά αλλά και για τα Πειραματικά, όπου η εισαγωγή θα γίνει με κλήρωση. Συνολικά 17.800 αιτήσεις υποβλήθηκαν για 4. 200 θέσεις· πλέον χαρακτηριστική η περίπτωση γυμνασίου στο Κολωνάκι όπου οι ενδιαφερόμενοι είναι 900 για μόλις 17 θέσεις.       

* Το φυσικό αέριο δοκιμάζει την ενότητα της ΕΕ

Προσπάθεια να συμφωνηθεί κοινή φόρμουλα στο θέμα του ρωσικού φυσικού αερίου που να ικανοποιεί όλες τις χώρες της ΕΕ θα καταβληθεί στο Συμβούλιο Υπουργών της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Ωστόσο κάποιες χώρες μέλη που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό αέριο έχουν ήδη κάνει σαφές ότι προτίθενται να ανοίξουν νέους  λογαριασμούς όπως ζητεί ο Πρόεδρος Πούτιν μέσω των οποίων θα πληρώνουν με ρούβλια την ρωσική Gazprom.Νομική κάλυψη για τις ελληνικές εταιρείες που εισάγουν ρωσικό αέριο αναζητά η κυβέρνηση.

* Δόμνα Μιχαηλίδου. Σε δέκα χρόνια κανένα παιδί σε ίδρυμα

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου μιλάει για το έργο που έχει γίνει στον ευαίσθητο τομέα της και παραδέχεται ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της παραμένει ο μικρός αριθμός των αναδόχων οικογενειών στη χώρα. Κι αυτό γιατί οι πολίτες κατανοούν την αποϊδρυματοποίηση κυρίως ως υιοθεσία: θέλουν να πάρουν ένα παιδί μόνο με την προοπτική να το κρατήσουν. Η αναδοχή, λέει, είναι βασικός μοχλός για την πλήρη αποϊδρυματοποίηση και στόχος μας είναι σε δέκα χρόνια να μην υπάρχουν πια ιδρύματα. Να μη συντρέχουν λόγοι να υπάρχουν δηλαδή, εφόσον θα έχουν μείνει άδεια.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο-4

* Αφήστε το κινητό, κρατήστε το χέρι των άλλων

Τα ακούσματα, τα φαγητά, τα βιώματα των προγόνων, μας προκαθορίζουν, η παράδοση είναι πάντα σύγχρονη, λέει στο «Γεύμα με την Κ»  ένα έφηβος ετών 90, ο Λευτέρης Δρανδάκις, ο άνθρωπος που αναμόρφωσε δίνοντας ώθηση και παγκόσμια αίγλη στο Λύκειο των Ελληνίδων. Μία προτροπή του, κυρίως προς νέους: Ας αφήσουν λίγο τα κινητά για να κρατήσουν το χέρι του άλλου.

* Κρίσιμες αποφάσεις για πρόωρες συντάξεις

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους καλείται να αποφασίσει εάν δικαιούνται ή όχι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, σε ηλικία 55-58 ετών, με μειωμένη σύνταξη, εντός του τρέχοντος έτους ή και τα επόμενα χρόνια, εφόσον είχαν συμπληρώσει εικοσιπενταετία κατά την περίοδο 2010-2012. 

* Οι μεγάλες προκλήσεις του Μακρόν

Μετά την άνετη επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική προεδρία, η μεγάλη πρόκληση είναι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναζωογονήσει τη γαλλική οικονομία και να επιταχύνει στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα χωρίς να αφήσει στο περιθώριο τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

* Ο αινιγματικός Ελον Μάσκ

Ποιος είναι ο Ελον Μασκ,ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας με τη νοτιοαφρικανική προφορά, που σήμερα φιλοδοξεί να αγοράσει το Twitter, αλλά το 2001 σε συνέντευξή του στο CNN έλεγε προκλητικά ότι… τον έχει κουράσει λίγο το Ιντερνετ; Γιατί ταξίδεψε την ίδια χρονιά στη Μόσχα για να αγοράσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και γύρισε με άδεια χέρια; Και γιατί χάρηκαν τόσο Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ με την εξαγγελία του για πλήρη ελευθερία έκφρασης στο δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης;

* Οι κάστορες επιστρέφουν για καλό σκοπό

Οι κάστορες, «αρχιτέκτονες της φύσης», ύστερα από μακρά απουσία πρόκειται να δραστηριοποιηθούν εκ νέου στην Ελλάδα, στα χνάρια οικολογικής πολιτικής επανεισαγωγών που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα κορυφαίοι μελετητές του είδους εξαίροντας το ρόλο του πολυμήχανου τρωκτικού στην ανάπτυξη και διατήρηση βιοτόπων, υπέδειξαν τόπους εγκατάστασής τους. Στην Αμερική -εξηγείται πώς- οι κάστορες αποδεικνύονται χρήσιμοι και στην προστασία από δασικές πυρκαγιές.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή