Ένας μικρός ήρωας για τον 21ο αιώνα – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Ένας μικρός ήρωας για τον 21ο αιώνα – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδρομή του Στέλιου Ανεμοδουρά (1917-2000) ξεκινά από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, περιλαμβάνει την έκδοση του θρυλικού περιοδικού Μικρός Ήρως, συνδέεται με την έλευση τίτλων όπως ο Μπλεκ, το Ζαγκόρ, η Περιπέτεια, ακόμα και με την έκδοση επιδραστικών εφηβικών αναγνωσμάτων, όπως η διάσημη Κατερίνα. Η εκδοτική του κληρονομιά είναι σπουδαία, πιστώνεται την καλλιέργεια μιας αναγνωστικής κουλτούρας, με τη διείσδυση των περιοδικών του στην ελληνική κοινωνία να είναι τεράστια – π.χ. ο Μπλεκ πουλούσε για χρόνια σταθερά πάνω από 60.000 τεύχη την εβδομάδα. Οι Εκδόσεις Μικρός Ήρωας είναι ακόμη ζωντανές σήμερα, σε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, με επικεφαλής τον εγγονό Λεωκράτη Ανεμοδουρά, ο οποίος μίλησε στο «Κ» με ίσες δόσεις ρεαλισμού και νοσταλγίας για την ιστορία του οίκου, την πρόκληση της συνέχειάς του, τις απαιτήσεις της σημερινής εποχής. Ο ίδιος μπήκε στον χώρο στα φοιτητικά του χρόνια, στις αρχές των ’00s, έζησε το κλείσιμο της «μαμάς» εταιρείας πριν από περίπου δέκα χρόνια, μια στιγμή που χαρακτηρίζει σήμερα ως «απόλυτη καταστροφή», που «άφησε πίσω της συντρίμμια».

«Τι έγινε τότε;», ρωτάμε τον εγγονό Ανεμοδουρά. «Πολλά χρέη και οικονομικές απώλειες, μια σφοδρή ενδοοικογενειακή κόντρα, ένα απέραντο ψυχολογικό βάρος και μια αποστροφή για τον χώρο των εκδόσεων. Το τραύμα ήταν τόσο ισχυρό που ορκίστηκα να μην ασχοληθώ με τον χώρο. Ωστόσο, το μικρόβιο δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει, απλώς έψαχνε μια αφορμή για να ξυπνήσει. Ίσως ενδόμυχα να ήθελα να δώσω και μια δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό μου, για να αποδείξω ότι μπορώ να τα καταφέρω. Κάπου εκεί λοιπόν, στα τέλη του 2013, μια συνεργασία με μια εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας που έβαλε ένθετο τον Μικρό Ήρωα και η απήχηση που βρήκε μου ξαναθύμισε τη δυναμική όλης αυτής της κληρονομιάς και ξαναφούντωσε την υπερηφάνεια για το έργο του Στέλιου Ανεμοδουρά. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να προσθέσω ότι ο Στέλιος Ανεμοδουράς δεν είναι βιολογικός παππούς μου, καθώς ο πατέρας μου προέρχεται από τον πρώτο γάμο της γιαγιάς μου. Για μένα ωστόσο ήταν και παραμένει το πιο επιδραστικό άτομο στη ζωή μου και του οφείλω πολλά».

Ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς διαχειρίζεται τη σπουδαία εκδοτική κληρονομιά της οικογένειάς του και συζητά με το «Κ» για τη θέση των περιοδικών και των κόμιξ στο παρελθόν και στο μέλλον της ελληνικής ποπ κουλτούρας.

Κυκλοφορεί την Κυριακή 8 Μαϊου μαζί με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή