Ραντεβού σε έναν άλλο κόσμο ή ο κόσμος μέσα από ένα σετ VR – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Ραντεβού σε έναν άλλο κόσμο ή ο κόσμος μέσα από ένα σετ VR – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παρέες όσων ασχολούνται με την τεχνολογία στη Βοστώνη μιλάνε για τις εμπειρίες τους στην εικονική πραγματικότητα σαν μέρος της καθημερινότητας. Εγώ πίσω στην Αθήνα δεν ξέρω κανέναν που να έχει ένα σετ στο σπίτι του και να περνάει λίγο χρόνο με αυτόν τον τρόπο. Αποφάσισα λοιπόν ότι θα ήταν μια καλή ιδέα, αντί να γουρλώνω τα μάτια μου με όλες αυτές τις απίθανες ιστορίες να δανειστώ ένα σετ και να συμμετάσχω κι εγώ στις κουβέντες με μια κάπως πιο συναρπαστική εμπειρία, από αυτές που είχα ήδη στην Ελλάδα.

Βρέθηκα με ένα ζευγάρι Oculus Quest 2 ή, όπως μόλις πρόσφατα μετονομάστηκαν, Meta Quest 2, μετά την εξαγορά της εταιρείας Oculus από τη Facebook (σημερινή Meta). Θεωρείται το καλύτερο σετ που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά και στοιχίζει $299. Μέσα στο 2021 πουλήθηκαν 10 εκατομμύρια τεμάχια (πηγή: The Verge) και, σύμφωνα με τον τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, θεωρείται ο μαγικός αριθμός που θα εκτοξεύσει την αγορά.

Η διαδικασία είναι πιο απλή ακόμα και από το να ανοίξεις έναν υπολογιστή. Έχεις στη διάθεσή σου ένα σετ που προσαρμόζεις στο κεφάλι σου και ένα ζευγάρι χειριστήρια. Κατεβάζεις την εφαρμογή oculus, που μάλιστα σου προσφέρει τη δυνατότητα να δεις ποιοι φίλοι σου στο Facebook έχουν κι αυτοί oculus (εγώ είχα μόνο έναν), και μπορείς να ξεκινήσεις.

Βάζοντας τα γυαλιά απομονώθηκα από το περιβάλλον. Πατώντας το κουμπί on, ο πραγματικός χώρος επανήλθε σε ασπρόμαυρη μορφή. Σαν να ήμουν στρατιώτης σε πολεμική ταινία, έβλεπα το δωμάτιο μέσα από βραδινές διόπτρες. Κρατώντας τα χειριστήρια έπρεπε να καθορίσω τη βάση και τα όρια, ώστε να μην πέσω πάνω σε κάποιο έπιπλο στο δωμάτιο καθώς θα ήμουν απορροφημένη μέσα στον εικονικό κόσμο. Όλο αυτό αύξησε τρομερά την αδρεναλίνη μου. Πάτησα τυχαία τα κουμπιά και βρέθηκα στο περιβάλλον μιας βίλας. Άρχισα να περιστρέφομαι γύρω από τον εαυτό μου χαζεύοντας αυτό το μαγικό ημιυπαίθριο σαλόνι με θέα σε ένα φαράγγι που κατέληγε στη θάλασσα. Παρόλο που ήταν κινούμενα σχέδια (animated), δηλαδή δεν είχε οπτικά σχέση με τον πραγματικό κόσμο, με έπιασε τρόμος ότι κάποιος θα εμφανιστεί ξαφνικά και θα μου πει «τι κάνεις εσύ εδώ;».

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του ανανεωμένου περιοδικού «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 15 Μαΐου μαζί με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή