Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Το αμερικανικό Κογκρέσο και η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένουν δεσμευμένοι για την ασφάλεια της Ελλάδας, δηλώνει σε συνέντευξή της στην "Κ" η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, λίγο πριν τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό αύριο στον Λευκό Οίκο

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

Νάνσι Πελόζι: Δέσμευσή μας η ασφάλεια της Ελλάδας.

Το αμερικανικό Κογκρέσο και η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένουν δεσμευμένοι για την ασφάλεια της Ελλάδας, δηλώνει σε συνέντευξή της στην “Κ” η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, λίγο πριν τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό αύριο στον Λευκό Οίκο, και την ομιλία του τελευταίου σε κοινή συνεδρία της Βουλής και της Γερουσίας την Τρίτη. Η Πρόεδρος της Βουλής – τρίτη στην ιεραρχία εξουσίας μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο – χαρακτηρίζει την Ελλάδα “πολύτιμο εταίρο στην προώθηση των κοινών μας συμφερόντων ασφαλείας”, την περιγράφει ως “καθοριστικής σημασίας” ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη, ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ υπογραμμίζει ότι “οι Έλληνες ήταν εκείνοι που δίδαξαν στον κόσμο ότι η νομιμότητα μιας κυβέρνησης μπορεί να πηγάζει μόνο από τον λαό”

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

  * Τα κρίσιμα τετ α τετ Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

Η διμερής συνεργασία, τα ενεργειακά και οι ελληνοτουρικές σχέσεις θα κυριαρχήσουν στις αυριανές συνομιλίες των κ. Μητσοτάκη και Μπάιντεν. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι κατ’ ιδίαν επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός με προβεβλημένα στελέχη του Κονγκρέσου, καθώς από εκεί «περνάνε» τελικά τα αιτήματα της Αγκυρας για την  αναβάθμιση ή προμήθεια οπλικών συστημάτων, όπως τα F-16. 

  * Αρχίζει το πείραμα της αστυνομίας στα ΑΕΙ.

Με «μοντέλο» ειδικών φρουρών θ’ αναλάβουν καθήκοντα φύλαξης σε τέσσερα μεγάλα ΑΕΙ οι τετρακόσιοι της νεοσύστατης ΟΠΠΙ, που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους και οι οποίοι σε πρώτο χρόνο θα περιπολούν στα κάμπους των πανεπιστημίων. Οσον αφορά την εξάρτυση που θα φέρουν, αρμόδια πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι «δεν θα τους αφήσουμε να εκτεθούν σε κίνδυνο».

  * Στον “γκισέ” της τράπεζας θεμάτων.

Οι μαθητές της Α’ και Β΄ Λυκείου κάνουν ταμείο και από την Τράπεζα Θεμάτων στις προσεχείς προαγωγικές εξετάσεις, με πιο… ευνοϊκούς όρους  καθώς την τελική επιλογή  των Θεμάτων της Τράπεζας θα κάνουν  οι καθηγητές τους. 

  * Αύξηση εως 40% στην χορήγηση αντιβιοτικών. Ο Νίκος Σύψας μιλάει στην “Κ”.

Τεράστια αύξηση -έως 40% -στη χορήγηση αντιβιοτικών στους νοσηλευομένους καταγράφηκε εν μέσω πανδημίας που συνοδεύτηκε από μεγάλη αύξηση λοιμώξεων τουλάχιστον 10%. Ο καθηγητής Νίκος Σύψας τονίζει στην «Κ» την ανάγκη άμεσης λήψης δραστικών μέτρων καθώς 3.000 άνθρωποι χάνονταν στη χώρα μας από λοιμώξεις στην προ COVID εποχή.

  * Πρόωρο τέλος για το φθηνό χρήμα.

Η διαφαινόμενη απόφαση της ΕΚΤ να ξεκινήσει από τον Ιούλιο την  αύξηση των επιτοκίων σηματοδοτεί το πρόωρο, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, τέλος του φθηνού χρήματος και φέρνει την οικονομία αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις. Η αναχρηματοδότηση του χρέους, κυρίως του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου, θα καταστεί ακριβότερη. Οι επιχειρήσεις θα επανεξετάσουν τα σχέδιά τους και τα νοικοκυριά τις δαπάνες τους, με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

  * Είπα μέσα μου, δεν θα “σκάσει” η χώρα στα χέρια μου.

Δέκα χρόνια μετά την ημέρα που ορκίστηκε Πρωθυπουργός ,επικεφαλής της υπηρεσιαακής κυβέρνησης για την δενέργεια εκλογών εν μέσω μνημονίων ο πρωην Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμένος μιλάει στην “Κ” για τις δύσκολες εκείνες μέρες ”Η πιο δύσκολη απόφαση ήταν το πώς θα συμπεριφερθούμε ως προς τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις. Ημασταν μία κυβέρνηση υπηρεσιακή που έπρεπε να κυβερνήσει.” λεέι χαρακτηριστικά.

  * Αζοφστάλ, η χαλυβουργία που έγινε θρύλος.

Τα θεμέλια έβαλαν δύο Σκωτζέζοι, τέλη του 19ου αιώνα. Το Αζοφστάλ, έγραψε παραγωγική ιστορία επί ΕΣΣΔ, καταλήφθηκε από τους ναζί, έζησε λυσσώδεις μάχες, ελευθερώθηκε, εκεί γίνονταν εκπαιδευτικές εκδρομές για να μαθαίνουν οι μαθητές πώς γίνεται το ατσάλι, «οι εργάτες έμοιαζαν από άλλο κόσμο» · τελικά με τη διάλυση της ΕΣΣΔ το αχανές εργοστάσιο πέρασε στους Ουκρανούς για να γίνει οχυρό-θρύλος αντίστασης… 

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

  * “Τα κέντρα των πόλεων χρειάζονται και παιδιά”.

«Τα κέντρα των πόλεων χρειάζονται παιδιά, όχι μόνο ξενοδοχεία και εστιατόρια.Υπέροχη η Αθήνα αλλά μου δίνει την αίσθηση ότι κανείς δεν ζει μόνιμα στο κέντρο της» λέει στην «Κ» ο Ζουσέπ Μποΐγας κορυφαίος αρχιτέκτονας και πολεοδόμος αναλύοντας το «μοντέλο Βαρκελώνης» στην κατοικία και τονίζοντας τα αρνητικά της χωρίς ελέγχους και όρια τουριστικοποίησης. 

  * Με ενοίκιο είμαστε σε Γη και εξουσία

«Ποτέ η Ελλάδα δεν διεκδίκησε τόσο έντονα και τόσο μεθοδικά και διαχρονικά ένα κομμάτι της ταυτότητάς της όπως είναι τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Παρθενώνα».” Οι κοινωνίες μας είναι ανεπτυγμένες αστρονομικά σε τεχνολογικό επίπεδο – δυστυχώς δεν έχουν κατακτήσει την ψυχική ισορροπία.”Στο “Γεύμα με την Κ” ο Νίκος Στμπολίδης, γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης.

  * Οι δύο “φωτογράφοι” της Μαύρης Τρύπας.

«Αν δεν ακούσουμε την επιστήμη θα καταστρέψουμε τον πλανήτη μας» λένε στην«Κ» οι οι καθηγητές αστροφυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο Ελληνας Δημήτρης Ψάλτης και η Τουρκάλα Φεργιάλ Εζέλ -ζευγάρι και στη ζωή- οι «φωτογράφοι» της μαύρης τρύπας του γαλαξία μας. Τι πιο συναρπαστικό όταν ένα κατασκεύασμα του μυαλού αποδεικνύεται ότι υπάρχει; τονίζουν.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

  * Ένας βιότοπος ανάμεσα σε χιλιάδες τόνους πλαστικών.

Δίπλα στη Mεγάλη Δίνη Σκουπιδιών του Ειρηνικού ανιχνεύονται κάθε είδους θαλάσσιοι οργανισμοί: μπλε δράκοι της θάλασσας, κυανές μέδουσες και εκατοντάδες άλλα είδη που ζουν στην επιφάνεια των νερών. Το ανομοιόμορφο σύνολο των μικρών θαλάσσιων ειδών συνιστά αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «νευστόν», δηλαδή ένα τμήμα του πλαγκτόν που ζει κοντά στη θαλάσσια επιφάνεια. Το εύρημα ενδέχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες των περιβαλλοντολόγων για αποκομιδή του τεράστιου όγκου των πλαστικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή