Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Bιβλίο «Η Έξοδος, τόμος ΣΤ’», βιβλίο «Γαστρονόμος Burger στο σπίτι»

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Bιβλίο «Η Έξοδος, τόμος ΣΤ’», βιβλίο «Γαστρονόμος Burger στο σπίτι»

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Έξοδος

Ο έκτος τόμος αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Bιβλίο «Η Έξοδος, τόμος ΣΤ’», βιβλίο «Γαστρονόμος Burger στο σπίτι»-1

Η «Καθημερινή» της Κυριακής, που κυκλοφορεί στις 22 Μαΐου, φιλοξενεί τον έκτο από τους δώδεκα τόμους με μαρτυρίες από τον ξεριζωμό του μικρασιατικού Ελληνισμού.

Οι μαρτυρίες αυτές αποτελούν καρπό μιας ερευνητικής Οδύσσειας του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, η οποία διήρκεσε τέσσερις δεκαετίες.

Στον έκτο τόμο της Εξόδου περιλαμβάνονται μαρτυρίες από επαρχίες του Μεσόγειου Πόντου και συγκεκριμένα τις περιφέρειες Ακdαγμαdέν, Τοκάτης, Νεοκαισάρειας, Σεβάστειας, Ρεσαdιέ, Σεbίνκαραχισαρ και Άρdασας.

Ο ρωσοτουρκικός πόλεμος, η ανακωχή του 1918, η εξορία και τα αμελέ ταμπουρού (τάγματα εργασίας), οι επιδρομές του Τοπάλ Οσμάν και η ανταλλαγή κυριαρχούν στις μαρτυρίες από τις εν λόγω επαρχίες.

«Στο 1918 έγινε η Ανακωχή», αναφέρει ο Ιωάννης Κυριαζίδης, που ζούσε στον οικισμό Έργιαπα. «Ένας ένας γύριζαν απ’ τα αμελέ ταμπουρού οι Χριστιανοί. Σα φαντάσματα ήτανε απ’ την κακοπέραση. Μερικοί δε γύρισαν καθόλου. Έξι εφτά από το χωριό μας πίσω δεν ήρθανε. Είπαμε πως θα ησυχάσουμε. Τα σχολεία πάλι ανοίξανε και αρχίσαμε τη δουλειά. Ένας χρόνος πέρασε δεν πέρασε και τα πράματα χειρότερα από πόλεμο γίνανε. Πήρε ο Κεμάλ την εξουσία κι αυτός είπε Χριστιανός στην Τουρκία δε θα μείνει. Δικός του ήτανε ο Τοπάλ Οσμάν αγάς από την Κερασούντα. Αυτός ήτανε σκύλος. Μάνα δεν τον γέννησε. Φωτιά και τσεκούρι έβαζε.

«Μάιο του 1921 ακούσαμε πως έρχεται στο Νικσάρ. Φοβηθήκαμε πως θα μας κάψει όλους και ανεβήκαμε, το χωριό όλο, στο βουνό. Αυτός στο Νικσάρ έκανε μερικές σφαγές Χριστιανών και σηκώθηκε κι έφυγε και πήγε Έρμπαα κι εκεί σκότωσε όλο τον αντρικό πληθυσμό των Χριστιανών και ύστερα βγήκε και στα χωριά του Έρμπαα κι έκαψε και θέρισε.

Στο χωριό μας δε γυρίσαμε, μείναμε από τότες στο βουνό και γλιτώσαμε την εξορία που πήγανε οι άλλοι. Κι από το δικό μας χωριό κάτι λίγοι, ίσως καμιά δεκαπενταριά οικογένειες, γυρίσανε στο χωριό και τους πιάσανε και τους εξορίσανε με τους άλλους. Εμείς στο βουνό, ένα χρόνο ύστερα, ακούσαμε πως έγινε Ανταλλαγή και μπορούμε να πάμε σε λιμάνι, να μπούμε σε πλοίο και να φύγουμε».

Ο Σταύρος Κοτσαρίδης, από τον οικισμό Κιλαβούζ, θυμάται: «Ιανουάριο του 1921 βγήκε η εξορία. Όλα τα χωριά αδειάσανε. Άνθρωπος δεν έμεινε μέσα. Τ’ αφήσανε όλα και φύγανε. Τους πήγανε Νικσάρ, χώρισαν τους άντρες όσοι ήτανε στρατεύσιμοι και γυναικόπαιδα και γέρους τους στείλανε εξορία στο εσωτερικό της Τουρκίας. […] Τότε το μεγάλο κακό και η συφορά. Μανάδες χάσανε τα παιδιά τους, τα παρατήσανε στην τρέλα τους επάνω, στο δρόμο αρρωστούσανε, πεθαίνανε, λιποτακτούσανε και τους πιάνανε και τους σκοτώνανε επί τόπου. Πενήντα οικογένειες ήμαστε στο χωριό. Ζήτημα είναι αν βρίσκονται εδώ στην Ελλάδα είκοσι οικογένειες. Εγώ ήμουνα στο βουνό τότες και γλίτωσα την εξορία. Από το βουνό κρυφά έφυγα, πλήρωσα Τούρκο κατιρτζή και με πήγε στο Σαμψούν. Εκεί έμεινα δέκα πέντε μέρες. Φορούσα όλο κουρέλια να μη με καταλάβουνε στο δρόμο. Βρήκα πλοίο που ήρθε, μπήκα με πληρωμή μέσα και ήρθα Θεσσαλονίκη στο 1921. Οι δικοί μου δεν ήξερα τι απέγιναν».

Μια πολύτομη έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών από τη Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής».

Αναζητήστε τον έκτο τόμο την Κυριακή 22 Μαΐου με την «Καθημερινή».

 

Βurger στο σπίτι: το νέο βιβλίο του Γαστρονόμου είναι γεγονός! – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Bιβλίο «Η Έξοδος, τόμος ΣΤ’», βιβλίο «Γαστρονόμος Burger στο σπίτι»-2

Το νέο βιβλίο του Γαστρονόμου είναι μια ευκαιρία για γιορτή. Ευκαιρία να ανοίξουμε τις βεράντες, τις αυλές και τα μπαλκόνια μας και παρέα με τους οικείους μας να ανάψουμε το BBQ. Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τα καλύτερα μπέργκερ της ζωής μας! 

Συνταγές από τους εξπέρ του είδους

Σε ψησταριές γκαζιού ή στα κάρβουνα, ακολουθώντας απλές και εύκολες οδηγίες, θα ετοιμάσουμε ίσως το πιο διασκεδαστικό σκηνικό με πρωταγωνιστές τα ασυναγώνιστα μπέργκερ. Με μοσχαρίσιο κιμά και μανιτάρια, με καραμελωμένα κρεμμύδια, με σιγοψημένα κρέατα και γλάσο μπέρμπον, με παστράμι και τηγανητά αυγά, με σάλτσα ροκφόρ και τραγανές φέτες μπέικον: αυτά είναι μόνο λίγα από τα μπέργκερ που θα βρείτε στην ειδική αυτή έκδοση. Ποιος υπογράφει αυτές τις συνταγές; Ορισμένα από τα καλύτερα μπεργκεράδικα της πόλης μας έδωσαν τις συνταγές τους αλλά και μυστικά για να τα ετοιμάσουμε εύκολα στο σπίτι. Οι σεφ του Γαστρονόμου, επίσης, ετοίμασαν απολαυστικές συνταγές από κλασικό τσίζμπεργκερ και τσίλι μπέργκερ μέχρι ελληνικό με κάππαρη και φέτα, αλλά και με κεφαλογραβιέρα και γαλέτες πατάτας. Θα βρείτε ακόμα και μπέργκερ κόκορα, μπέργκερ με προβατίνα αλλά και με φραγκοσυριανό λουκάνικο! 

Τα εναλλακτικά μπέργκερ 

Βέβαια το κρέας δεν είναι μονόδρομος. Μέσα στα αφράτα ψωμάκια μας θα βάλουμε μυρωδάτα ψαρομπιφτέκια, γαριδομπιφτέκια  αλλά και ολόκληρα φιλέτα ψαριού μαζί με μυρωδάτα λαδολέμονα.

Επίσης, θα βρούμε συνταγές για βίγκαν και για χορτοφάγους που τρώνε αυγά (ovo-vegetarian): τα μπέργκερ με όσπρια και λαχανικά είναι απλώς τέλεια! Ζηλευτά και για όσους δεν έχουν αυτές τις διατροφικές προτιμήσεις! 

Ένα βιβλίο, 100 σελίδες, 46 συνταγές για τα καλύτερα μπέργκερ της ζωής μας. 

Κυκλοφορεί την Κυριακή 22 Μαΐου με την «Καθημερινή».

 

Στον δρόμο, με την Έλενα Τοπαλίδου – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Bιβλίο «Η Έξοδος, τόμος ΣΤ’», βιβλίο «Γαστρονόμος Burger στο σπίτι»-3

Μια συνέντευξη καθ’ οδόν, στον «σκαραβαίο» της πρωταγωνίστριας της πολυσυζητημένης ταινίας Μαγνητικά πεδία, που χώρεσε μέσα χαρές, απογοητεύσεις, μπρος-πίσω και τον ενθουσιασμό του μπαμπά, που της είπε ότι το road trip του Γιώργου Γούση είναι το ωραιότερο πράγμα που έχει κάνει στη ζωή της μετά τη Μήδεια του Δημήτρη Παπαϊωάννου, πίσω στο 1994.

Λίγους μήνες πριν από την «πρεμιέρα» της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, περπατάμε στην Ελευσίνα των αρχαίων και βιομηχανικών ερειπίων, που αλλάζει πρόσωπο.

Tην περασμένη Κυριακή, το ελαιόλαδο Pamako βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως ένα από τα τρία υψηλότερα φαινολικά ελαιόλαδα στην Ελλάδα. Συναντάμε τον άνθρωπο πίσω από ένα ακόμα κρητικό successs story που μάλιστα σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες συνταγογραφείται από γιατρό!

Οδηγώντας σήμερα, εκατό χρόνια πριν: η Σόφι και ο Ντάνιελ διάλεξαν μια Morgan 4/4 για να γυρίσουν τη Βρετανία. Παρακολουθούμε την περιπέτειά τους σε απαράμιλλης ομορφιάς μέρη και τοπία που μας μυούν στη μαγεία της παραδοσιακής, εξερευνητικής αυτοκίνησης.

Από το μεγάλο μας αφιέρωμα στο αυτοκίνητο επιλέγουμε το θέμα για το μέλλον της αυτοκίνησης: η αυτόνομη οδήγηση, η τεχνολογία αμφίδρομης φόρτισης, το υδρογόνο, τα συνθετικά καύσιμα αλλά και η τρισδιάστατη εκτύπωση εξαρτημάτων αποτελούν τα μεγάλα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει η σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία τα επόμενα χρόνια.

Κυκλοφορούν την Κυριακή 22 Μαΐου την «Καθημερινή»

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή