Γεμίζουμε τα ποτήρια μας με ροζέ

Γεμίζουμε τα ποτήρια μας με ροζέ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Προβηγκία, περιοχή στη Γαλλική Ριβιέρα, είναι η νούμερο ένα περιοχή παραγωγής ροζέ κρασιών στη Γαλλία, ενώ παράγει 4,3% των ροζέ κρασιών παγκοσμίως. Η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με τους καλοκαιρινούς μήνες, το όλο χαλαρό κλίμα των διακοπών, τον μεσογειακό τρόπο ζωής, που όλοι θέλουν να γευτούν όπου και αν βρίσκονται.

Το πάρτι των ροζέ ξεκινά το 2006 με τον Sacha Lichine και το όραμά του για τη δημιουργία της luxury κατηγορίας των ροζέ κρασιών στη λογική της σαμπάνιας. Παντρεύοντας την πείρα του από το Μπορντό με το αμερικανικό ένστικτό του, δημιουργεί το Whispering Angel και το Garus αλλάζει τα δεδομένα. Η επιτυχία του προσελκύει τους επωνύμους του Χόλιγουντ και η κατηγορία των ροζέ παίρνει φωτιά. Το επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή είναι τεράστιο και η απόβαση των σταρ του Χόλιγουντ ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος της γης, αλλά επηρεάζει ανοδικά και την κατανάλωση. Όλοι θέλουν να επενδύσουν στην «κότα με τα χρυσά αυγά».

Το πρώην ζεύγος Brad Pitt και Angelina Jolie με το Château Miraval, ο John Legend με το ροζέ LVE (Legend Vineyard Exclusive), η Jessica Parker, η Kylie Minogue και άλλοι πολλοί, και φυσικά ο οίκος σαμπάνιας Roederer, που έχει στην ιδιοκτησία του τα δύο τρίτα του Domaine Ott. Το λαϊφστάιλ που εκφράζεται με τα ροζέ της Προβηγκίας τα κάνει ιδιαίτερα ελκυστικά στους νεότερους καταναλωτές, που δημιουργούν τις τάσεις και τη ζήτηση, με αποτέλεσμα το στιλ αυτό να κυριαρχεί παγκοσμίως.

Rosé à la Greque

Η παγκόσμια επιφυλακτικότητα για τα ροζέ κρασιά επικρατούσε μέχρι πρόσφατα και στην Ελλάδα. Από τα πρώτα δείγματα που έσπασαν τις προκαταλήψεις ήταν ο Λαμπαδίας του Κτήματος Μερκούρη, ο Ερωδιός του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου, το ροζέ αφρώδες Ξινόμαυρο του Συνεταιρισμού Αμυνταίου, ο Βυσσινόκηπος του Παλυβού. Αρχίσαμε να χαμογελάμε με το Petite Fleur του ευπατρίδη Θανάση Παρπαρούση, είδαμε τις Πεταλούδες να έρχονται και να οδηγούν το Κτήμα Χαρλαύτη σε ροζέ μονοπάτια και τις Αμυγδαλιές να ανθίζουν στην Εύβοια του Απόστολου Μούντριχα. Οι Ακακίες του Κτήματος Κυρ-Γιάννη παίζουν δυνατά και γαστρονομικά με το Ξινόμαυρο, το Ειδύλλιο του Αχινού βάζει το La Tour Melas στο ψηλότερο βάθρο των νικητών και τα ροζέ της Γαίας προτείνουν εκχυλίσεις 4-6 ώρες ή 14-18h. Οι ροζ ορίζοντες είχαν ανοίξει.

Διαβάστε περισσότερα στο αφιέρωμα για τα ροζέ στον Οινοχόο που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 5 Ιουνίου με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή