Τι μαγειρεύουν τα οινοποιεία της Σαντορίνης;

Τι μαγειρεύουν τα οινοποιεία της Σαντορίνης;

Δοκιμάσαμε τρία δυνατά μενού που ετοιμάζονται στις κουζίνες των οινοποιείων και σερβίρονται με τα ταιριαστά κρασιά τους, λίγα βήματα μακριά από τα βαρέλια παλαίωσης ή δίπλα στους αμπελώνες.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Κτήμα Σιγάλα ο Στέλλιος Μπουτάρης επιμελείται πλέον τα κρασιά, ο Σπύρος Λεμάνης φροντίζει για τη φιλοξενία και η σεφ Κυριακή Φωτοπούλου για το μενού. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη εμπειρία από μια μεγάλη, συμπαγή ομάδα που λειτουργεί ρολόι. Το γεύμα μας στις παρυφές του αμπελώνα ήταν από τα ωραιότερα που απολαύσαμε στο νησί. Με δικά τους ψωμιά και –ανάλογα με την εποχικότητα και τη διαθεσιμότητα– ζαρζαβατικά δικής τους καλλιέργειας, όπως κατσούνι, λευκή μελιτζάνα και σαντορινιό ντοματάκι, η κουζίνα βγάζει ένα σύγχρονο μενού με κυκλαδίτικες πρώτες ύλες. Από τα κυρίως τους, πολύ δυνατός ο μπακαλιάρος φρικασέ και ο μουσακάς με σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι και κρέμα καπνιστής μελιτζάνας.

Στο Vassaltis Vineyards το μενού που σερβίρεται στο σούπερ ντιζαϊνάτο οινοποιείο είναι οινοκεντρικό και διαμορφωμένο έτσι ώστε να πλαισιώνει ιδανικά τα κρασιά που επιμελούνται οι οινολόγοι του κτήματος, Γιάννης Παπαοικονόμου και Ηλίας Ρουσσάκης. Μοιραία λοιπόν το φαγητό του Αλέξανδρου Αντωνόπουλου μυρίζει θάλασσα, αφού τα γαστρονομικά κρασιά του Βασάλτη ταιριάζουν γάντι με ψάρια και θαλασσινά. Εμείς επιλέγουμε σεβίτσε με λαβράκι, φρικασέ με στήρα και παπουτσάκι με κρέμα παστινάκι. 

Στο Anhydrous Winery τρώμε διαλεχτά τοπικά προϊόντα και τυριά από τις Κυκλάδες. Εδώ ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης χτίζει ένα μενού εμπνευσμένο από τα κρασιά του οινοποιείου. Το φαγητό σερβίρεται στην εσωτερική αυλή και στον χώρο με τις ωοειδείς δεξαμενές και τα άφουρα, ή κατόπιν συνεννόησης, και στο υπόγειο κελάρι, για μια πριβέ εμπειρία. Ο διευθυντής του οινοποιείου και υπεύθυνος της φιλοξενίας, Βαγγέλης Μπελτζενίτης, μας πρότεινε τον απίθανο αλμυρό λουκουμά με φέτα και σορμπέ πιπεριάς, που ταίριαξε άψογα με τη Σαντορίνη τους, τους ντοματοκεφτέδες με ελιές μαζί με ένα ποτήρι Afoura, ενώ και τις μαύρες ταλιατέλες με μύδια και αυγοτάραχο τις σέρβιραν με το ιδανικό ταίρι, ένα δροσερό ροζέ Grace. 

Διαβάστε περισσότερα για τους αμπελώνες των Κυκλάδων στο αφιέρωμα του Οινοχόου, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 5 Ιουνίου με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT