Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

* Διορθώσεις στις τιμές ζώνης ακινήτων

Σε επανεξέταση των περιπτώσεων στις οποίες έγιναν υπερβολικές αυξήσεις των τιμών ζώνης, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ, θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Τις διορθώσεις προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αστυπάλαια. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι «είμαστε στη φάση της διερεύνησης και αξιολόγησης όλων των περιπτώσεων όπου φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα. Μετά την αξιολόγηση θα αποφασισθεί και ο τρόπος που θα γίνει η επανεκτίμηση των τιμών ζώνης». Αν και στη συντριπτική πλειονότητά τους οι ιδιοκτήτες πλήρωσαν μικρότερο ΕΝΦΙΑ, φαίνεται ότι υπήρξαν αστοχίες στον προσδιορισμό των τιμών ζώνης σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν συμβόλαια και ο προσδιορισμός της αξίας έγινε με βάση αγγελίες ή συναλλαγές σε όμορες περιοχές.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο-1

* Πρωτιά Ν.Δ. και σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης

Με τον χρόνο προς τις προσεχείς -κατά πάσα βεβαιότητα «διπλές» κάλπες- να μετράει αντίστροφα είτε διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας είτε νωρίτερα και με τη Ν.Δ. να διατηρεί σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, η «Κ» καταγράφει όλα τα πιθανά και λιγότερο πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

* Τι προβλέπουν οι ειδικοί για την τιμή της βενζίνης

Το σοκαριστικό σενάριο, με την τιμή της αμόλυβδης να φθάνει τα 3 ευρώ το λίτρο, δεν είναι εκτός του εύρους των εκτιμήσεων των αναλυτών της αγοράς για την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Όλοι συμφωνούν ότι φέτος δύσκολα θα πέσει κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, πολλοί βλέπουν να παραμένει για αρκετό διάστημα στα επίπεδα των 120 δολαρίων και κάποιοι εκτιμούν πως θα ανέλθει ακόμη και στα 140 δολάρια. Σε αυτή την περίπτωση, η μέση τιμή της βενζίνης θα φθάσει τα 2,6 ευρώ και στις παραδοσιακά ακριβές περιοχές, όπως οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, θα φθάσει τα 3 ευρώ το λίτρο.

* Η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία ήταν λάθος

Η μονομερής εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία ήταν λάθος. Το αναγνωρίσαμε και τώρα διαφοροποιούμε τις πηγές ενέργειάς μας, προκειμένου να είμαστε μελλοντικά πιο ανεξάρτητοι, παραδέχεται στην «Κ» ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ ο οποίος προσθέτει ότι η ελληνική οικονομία είναι πλέον πιο ανθεκτική.

*Η ασφάλεια μιας χώρας δεν ανατίθεται στους άλλους

«Καμία χώρα δεν πρέπει να βασίζεται στον έναν ή στον άλλον φίλο για να την υπερασπιστεί σε μια περίοδο κρίσης, ακόμη και αν πρόκειται μόνο για αποτροπή», τονίζει στην «Κ» ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι.

* Ο Πούτιν «καίει» τον στρατό του

Ο Πούτιν «καίει» τον στρατό του. Χάνει πολύ εξοπλισμό και ικανό προσωπικό. Πετυχαίνει μεν πλήγματα στις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά με δυσανάλογο κόστος. Πιθανόν σε έξι μήνες από τώρα να δούμε σημαντικές ανατροπές για τη Ρωσία, ειδικά όταν ο εξοπλισμός από τη Δύση μπει για τα καλά στο παιχνίδι. O Αλεξάντερ Βίντμαν, πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, μιλάει στην «Κ».

* Στη μάχη με τις πυρκαγιές και το «αντιπύρ»

Η μέθοδος κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών «αντιπύρ», με δυο λόγια σβήνω ή περιορίζω τη φωτιά με ελεγχόμενη φωτιά, θ’ αρχίσει να εφαρμόζεται αυτό το καλοκαίρι και στην Ελλάδα. Οι επικεφαλής των 590 δασοκομάντος αναχωρούν στην Ισπανία για ταχύρρυθμη εκπαίδευση. Στην έγκαιρη πρόγνωση εκδήλωσης πυρκαγιών πολύτιμη είναι η συνεισφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μεταξύ άλλων αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη.

* Αυτή η θάλασσα τσιμέντου μπορεί να αλλάξει

Αυτή η ιστορική πόλη, μια θάλασσα από τσιμέντο και μικρές νησίδες πρασίνου, με την υψηλότερη αναλογία ιδιοκτησίας αυτοκινήτου σε όλη την Ευρώπη και την αφόρητη πυκνή δόμηση, βρίσκεται απέναντι σε τέσσερις προκλήσεις που μπορεί να αλλάξουν την εικόνα της. Τις αναλύει στην «Κ» ο Ρίκι Μπαρντέτ, καθηγητής Αστικών Σπουδών, μιλώντας για την «ακτινογραφία» της Αθήνας από το LSE.

* Τα δολώματα των απατεώνων με λεία το e-banking

Στήνουν τα δολώματά τους με λεία e-banking, ψυχολογούν τα θύματα τους μέσω τηλεφώνου, επιστρατεύουν το «κόλπο του λογιστή» και… εισπράττουν χιλιάδες ευρώ από ανυποψίαστους και αδαείς. «Σε μία στιγμή μπορεί να χάσεις τον κόπο σου» λένε θύματα ηλεκτρονικής απάτης, με τα κρούσματα να έχουν εκτιναχθεί. Ιστοσελίδες – κλώνοι και άνθρωποι – «μουλάρια» μεταφοράς χρημάτων στις μεθόδους των απατεώνων.

* Το κορίτσι της Ναπάλμ, 50 χρόνια μετά

Το σώμα της στιγματίστηκε, η ψυχή της προικίστηκε ν’ αντέξει. Ακριβώς πενήντα χρόνια χωρίζουν τη φωτογραφία που πάγωσε τη ματιά και δόνησε την καρδιά του κόσμου, με το κάτισχνο, ολοφυρόμενο κοριτσάκι, στο κέντρο του κάδρου άλλης μιας αποκάλυψης: φυγή από τις ναπάλμ. Η Κιμ Φουκ Φαν Τι, με κλειδωμένο χαμόγελο και βλέμμα εγχάραχτο, συναντήθηκε με αυτόν που την απαθανάτισε, τον Βιετναμέζο συμπατριώτη της Νικ Ουτ , βραβείο Πούλιτζερ για εκείνο το «κλικ». Ήταν φορές που τον μισούσα για χρόνια, εξομολογείται, ντρεπόμουν για τη γύμνια μου, κι αμέσως τον ευγνωμονούσα, γιατί αυτός με τύλιξε με μια κουβέρτα…

* Με απασχολεί το παρόν, όχι το μετά

Το μόνο που με απασχολεί για το «μετά θάνατον» είναι να έχει γίνει η κόρη μου καλός άνθρωπος, να είναι υγιής και ευτυχισμένη. Στην πανδημία υποφέραμε, όμως σε δύσκολες περιόδους οι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη ανάγκη να δημιουργήσουν . Στο γεύμα με την «Κ» ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς .

* Μια αυτοβιογραφική περιδίνηση ζωής

Μια εξομολογητική συνέντευξη του συγγραφέα Απόστολου Δοξιάδη για κρυμμένα μυστικά, τραύματα, μεγαλομανίες και ματαιοπονίες. Μια αυτοβιογραφική περιδίνηση ζωής, «μελέτη της βαθιάς παθολογίας του ανικανοποίητου», όπως καταγράφεται στο τελευταίο βιβλίο του «Το τηλεφώνημα που δεν έγινε».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή