Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διπλωματικό συναγερμό προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία εστίας μεγάλης έντασης στην περιοχή προκάλεσε η συνεχής κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει δημόσια, αλλά κυρίως παρασκηνιακά, τους κινδύνους που διαγράφονται

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

* Διπλωματικός συναγερμός για μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Διπλωματικό συναγερμό προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία εστίας μεγάλης έντασης στην περιοχή προκάλεσε η συνεχής κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει δημόσια, αλλά κυρίως παρασκηνιακά, τους κινδύνους που διαγράφονται. Είναι ενδεικτικό ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε κινητοποίηση της Ουάσιγκτον και μέσω επαφών που είχαν ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, η Άγκυρα αποδέχθηκε να δρομολογηθεί η προσπάθεια «αποφόρτισης» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που αποτυπώθηκε στο σύντομο τετ α τετ Παναγιωτόπουλου – Ακάρ και στη συμφωνία να διαμορφωθεί δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Στο σκηνικό «παραινέσεων» προς την τουρκική πλευρά μετέχουν επίσης, κατά πληροφορίες, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και το Βερολίνο. Επιδίωξη της Αθήνας παραμένουν τα «ήρεμα νερά» το καλοκαίρι, χωρίς μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις, παράνομες NAVTEX και «εξόδους» ερευνητικών πλοίων. 

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2
Φωτ. INTIME NEWS

* Η αμυντική μας σχέση είναι από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη.

Ως μια από τις ισχυρότερες αμυντικές σχέσεις της Αμερικής στην Ευρώπη χαρακτηρίζει τη σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Τζόρτζ Τσούνης στην συνέντευξή του στην «Κ». Περιγράφει αναλυτικά την προσωπική δέσμευσή του, αλλά και την ευρεία διακομματική συναίνεση που υπάρχει στην Ουάσιγκτον για τη διατήρηση και την περαιτέρω ενίσχυση της εξαιρετικής σχέσης και συνεργασίας των δύο χωρών. Αναφερόμενος στην Τουρκία, επαναλαμβάνει με σαφήνεια την πάγια θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται και πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται, όπως και η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία όλων των χωρών. Προτρέπει να αποφεύγεται η ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις και λέει ότι σε αυτή τη συγκυρία απαιτείται ψυχραιμία, ενότητα και αυτοσυγκράτηση σε ηγετικό επίπεδο.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

* “Μάθαμε να ζούμε με τις παραβιάσεις”.

Ο σφυγμός του Αιγαίου χτυπάει με καρδιά κι αντοχή ακρίτα στο Αγαθονήσι, νησάκι στη βόρεια εσχατιά των Δωδεκανήσων που μοσχοβολά φασκόμηλο, με τους κατοίκους –το απογραφικό ψυχομέτρημα τους έβγαλε 180– να λένε «κρατάμε γερά», το άγχος εδώ είναι εξόριστο, πόρτες δεν κλειδώνουμε, άντε να πέσει κανένας σοβάς όταν τα τουρκικά F-16 περάσουν πάνω από τις στέγες μας. Aπό την άλλη φίλοι στα ουζοτσουγκρίσματα οι απέναντι που έρχονται στα ταβερνάκια μας· αλλά φαρμάκι η ακρίβεια.

* Παγίδα στον ΕΝΦΙΑ η διασύνδεση Taxis-Κτηματολογίου.

Η διασύνδεση των βάσεων δεδομένων του Κτηματολογίου και του Ε9 που προωθεί η ΑΑΔΕ θα δώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της πραγματικής περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, αλλά τη δυνατότητα να γίνουν διασταυρώσεις των στοιχείων. Στις περιπτώσεις που προκύψουν διαφορές, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις και θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί καθώς και τις προσαυξήσεις.

* Ακίνητα: αυξήσεις εως 60% στο κόστος κατασκευής.

Οι ανατιμήσεις των δομικών υλικών έχει εκτοξεύσει το κόστος κατασκευής κτιρίων, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στις τιμές των νεόδμητων κατοικιών. Το μέσο κόστος για μια τυπική κατασκευή διαμορφώνεται πλέον στα 1.500 – 1.700 ευρώ/τ.μ. από 1.000 έως 1.200 ευρώ/τ.μ. (αύξηση 50% – 60%) πριν από την ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

* Κίνδυνος για σημαντικές ελλείψεις σε γάλα.

Ακόμη και την παραγωγή γάλακτος επηρεάζει πλέον το κύμα των αυξήσεων τιμών παγκοσμίως. Οι κτηνοτρόφοι μειώνουν τον αριθμό των ζώων τους, καθώς οι τιμές των ζωοτροφών έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Οι γαλακτοβιομηχανίες «βλέπουν» σημαντικές ελλείψεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

*Τι είδαν Ισραηλινοί επενδυτές στην Ελλάδα.

Έξι επιφανείς Ισραηλινοί παράγοντες μίλησαν στην «Κ» με αφορμή ο πρώτο Ισραηλινο-Ελληνικό Συνέδριο, εξηγώντας γιατί η χώρα τους επενδύει πολλαπλώς στη συνεργασία με την Ελλάδα. Τουρισμός, real estate, άμυνα, ενέργεια, περιβάλλον και αγροτεχνολογία είναι οι τομείς στους οποίους οι δύο πλευρές ανοίγουν νέες λεωφόρους, με εξαιρετικά ευοίωνες προοπτικές και αποτύπωμα σε όλη την Ευρώπη.

* Αντιμέτωποι με μία Λερναία Ύδρα.

Στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μιλούν στην «Κ» για τον αγώνα εξιχνίασης υποθέσεων πορνογραφίας ανηλίκων. Κομβική χρονιά για τη χώρα μας στην αναζήτηση δραστών θεωρείται το 2013, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Hydra». Έχοντας τη σχετική έγκριση που απαιτείται από τις εισαγγελικές αρχές, Έλληνες αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στο Διαδίκτυο για περισσότερο από επτά μήνες, καταφέρνοντας να εντοπίσουν 78 δράστες, τα ηλεκτρονικά ίχνη των οποίων αντιστοιχούσαν σε 32 χώρες.

* Γκάζι από ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις.

Λιγότερες από 70 ημέρες απομένουν προκειμένου ο ΕΦΚΑ να μηδενίσει το στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Πρόκειται για έναν υπερ-φιλόδοξο στόχο που μπορεί στην αρχή της χρονιάς να φάνταζε άπιαστος, όμως πλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι όλα μπορούν να συμβούν. Ήδη, το πρώτο 5μηνο του έτους ο Φορέας έχει προχωρήσει στην απονομή 113.000 νέων, κύριων συντάξεων με τις εκτιμήσεις να θέλουν στο τέλος του έτους, οι απονομές να ξεπερνούν ακόμη και τις 300.000. Με βάση τα στοιχεία Μαϊου, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για την λήψη κύριας σύνταξης, ανέρχονται σε 67.000 και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, έως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του συνόλου των αιτήσεων αυτών.

* Ψηφιακή κάρτα για κάθε υπάλληλο.

Ατομική κάρτα, η οποία θα περιέχει το πλήρες υπηρεσιακό προφίλ κάθε δημοσίου υπαλλήλου , αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος του επόμενου χρόνου. Η κάρτα αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιείται για τη διαχείριση των αναρρωτικών απουσιών, των αδειών και την παρακολούθηση του ωραρίου των υπαλλήλων. 

* “Καμπανάκι” ύφεσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν συντονισμένα σε αυξήσεις επιτοκίων για να ανακόψουν έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο αντιδρούν με κραδασμούς που θυμίζουν την τελευταία παγκόσμια κρίση, δύσκολα κρύβεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο ύφεσης. Οι ιθύνοντες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αρχίζουν να αναφέρονται ανοικτά στον κίνδυνο που είναι πλέον ορατός τόσο για την υπερδύναμη όσο και για την Ευρωζώνη. Εστω κι αν η Ευρωζώνη έχει καθυστερήσει έως τώρα τη στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική στην προσπάθειά της να μην τορπιλίσει την ανάκαμψη.

* Η απώλεια σου δίνει τεράστια δύναμη.

Ο άδικος χαμός του δεκάχρονου Μιχαήλ από λάθος χειρισμό οδηγού σκάφους στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου το 2014 και ο αγώνας να μπει τάξη στις ψυχαγωγικές δραστηριότητες της θάλασσας .”Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια, διαπιστώσαμε ότι περισσότερες από το 80% των επιχειρήσεων εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ δεν ήταν αδειοδοτημένες” λέει στο γεύμα με την “Κ” ο Παναγιώτης Πασχαλάκης, ιδρυτής της Safe Water Sports.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-5

* Οδοιπορικό σε πόλεμο και ειρήνη.

Το μόνο της ζωής τους ταξίδι. Μικρά Ασία, οδοιπορικό σε πόλεμο και ειρήνη»: το πέμπτο βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη κυκλοφορεί την ερχόμενη Πέμπτη (εκδ. Μεταίχμιο). Ταξιδιωτικό οδοιπορικό, ρεπορτάζ, οικογενειακή αφήγηση και ιστορική έρευνα πάνω στη Μικρασιατική εκστρατεία, συνοδεύεται από αρχειακό και φωτογραφικό υλικό της περιόδου και από φωτογραφίες που τράβηξε ο συγγραφέας σε δικό του πέρασμα από τους ίδιους τόπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή