Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Η’», «Ταξίδια», ένθετο «Επαγγέλματα του Μέλλοντος», «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Η’», «Ταξίδια», ένθετο «Επαγγέλματα του Μέλλοντος», «Κ»

5' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «Ταξίδια» Aυγούστου σαλπάρουν για Αιγαίο!

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Η’», «Ταξίδια», ένθετο «Επαγγέλματα του Μέλλοντος», «Κ»-1

Το Αιγαίο είναι τα καλοκαίρια μας και αυτόν τον μήνα το συναντούμε στα πολλά πρόσωπα της Πάρου -από τη Μάρπησσα της παράδοσης μέχρι τη Νάουσα της νυχτερινής ζωής. Απολαμβάνουμε μια Κίμωλο απλή, με ανάπτυξη ήπια, που φυλάει Θερμοπύλες διατηρώντας το άρωμα και την ταυτότητα μιας παλιά εκδοχής των Κυκλάδων. Εξερευνούμε την Τήλο του βιώσιμου τουρισμού, που υιοθετεί «πράσινες» λύσεις στην καθημερινότητα των ανθρώπων της, ταξιδεύουμε ως την Ικαρία των πανηγυριών, των μονοπατιών και της εξωτικής ομορφιάς και ολοκληρώνουμε το οδοιπορικό μας στην καλοκαιρινή Ελλάδα μέσα από 15 περιφερειακά φεστιβάλ, που φέρνουν δράσεις πολιτισμού στους τόπους διακοπών μας.

Στα «Ταξίδια» Aυγούστου έχουμε και επιλογές για καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη. Παίρνουμε το αεροπλάνο για το Μιλάνο, τη μητρόπολη όπου το ιστορικό μεγαλείο και οι βιομηχανικές καταβολές συναντούν το σύγχρονο design και το εκλεπτυσμένο lifestyle και χανόμαστε σε ένα Παρίσι αισιόδοξο και εξωστρεφές, που μοιάζει να ξαναγεννιέται μέσα από μια σειρά από δυνατές αφίξεις στον χώρο της φιλοξενίας, των τεχνών και της γαστρονομίας. Οργώνουμε τα στενά, την παραλία και τις γειτονιές του Μπράιτον, συνθέτοντας τον δικό μας οδηγό για βόλτες, ποδηλατάδες, καφέ ή μπίρα.

Τέλος, παρασυρόμαστε σε μια άγνωστη Βραζιλία με χίλια πρόσωπα, ένα ψηφιδωτό μικρόκοσμων πέρα από τα στερεότυπα του Ρίο και του ποδοσφαίρου.

Τα «Ταξίδια» κυκλοφορούν την Κυριακή 17 Ιουλίου με την Καθημερινή.

 

Η Έξοδος

Ο όγδοος τόμος αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Η’», «Ταξίδια», ένθετο «Επαγγέλματα του Μέλλοντος», «Κ»-2

Η «Καθημερινή» της Κυριακής, που κυκλοφορεί στις 17 Ιουλίου, φιλοξενεί τον όγδοο από τους δώδεκα τόμους με μαρτυρίες από τον ξεριζωμό του μικρασιατικού Ελληνισμού.

Στον όγδοο τόμο της Εξόδου περιλαμβάνονται μαρτυρίες από την Τραπεζούντα, μητρόπολη του ποντιακού Ελληνισμού από την εποχή της αυτοκρατορίας των Κομνηνών, και από άλλες περιοχές του ανατολικού παράλιου Πόντου.

Οι μαρτυρίες, τμήμα μιας εκτεταμένης -στον χώρο και τον χρόνο- ερευνητικής προσπάθειας του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, η οποία διήρκεσε τέσσερις δεκαετίες, παρουσιάζουν την εθνογραφία της περιοχής, φωτίζουν τους μηχανισμούς και τους θεσμούς συγκρότησης της ταυτότητας του ελληνικού ποντιακού πληθυσμού και αναδεικνύουν τις σχέσεις της περιοχής με τη Ρωσία. Εξάλλου, από το 1916 έως τον Φεβρουάριο του 1918 η περιοχή είχε καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.

Από τις 6.720 οικογένειες που ζούσαν στην Τραπεζούντα το 1913-14, οι 3.500 ήταν τουρκικές, οι 2.500 ελληνικές και οι υπόλοιπες αρμενικές. Το ελληνικό στοιχείο ήταν συγκεντρωμένο στις εννέα ενορίες της πόλης, οι οποίες έπαιρναν συνήθως την ονομασία τους από τον ναό που βρισκόταν σε καθεμιά απ’ αυτές.

«Μάιος του ’21 ήτανε», αφηγείται ο Γεώργιος Τσελεπίδης, περιγράφοντας την εμπειρία του από τα διαβόητα αμελέ ταμπουρού (τάγματα εργασίας), «και ήρθε διαταγή και στο δικό μας χωριό και στ’ άλλα χωριά της Γαλίαινας να παρουσιαστούνε όλοι οι άντρες από 14 χρονώ μέχρι 70 στο Τζεβισλούκ. Αναβολή, γνωριμία, χρήματα, τίποτα δε χωρούσε. Ήσουνα υποχρεωμένος να παρουσιαστείς. Μαζευτήκαμε απ’ όλα τα χωριά και μας κλείσανε σ’ ένα παλιό χάνι έξω απ’ τη Λιβερά που το είχανε για στάβλο. Ένα μήνα μείναμε εκεί μέσα και μας σήκωσαν ένα πρωί και ξεκινήσαμε. Δώδεκα μέρες πορεία κάναμε και φτάσαμε στο Ερζερούμ. Τέσσερις-τέσσερις μας πηγαίνανε και τον ένα δεμένο με τον άλλο μας είχανε να μην μπορούμε να φύγουμε. Τζανdάρμες από δίπλα μας ήτανε με τα ντουφέκια. Άμα πολυμιλούσες σε κοπανούσανε με το όπλο.

»Σε κακό χάλι φτάσαμε στο Ερζερούμ. Πείνα, ψείρα, πυρετός, βρομιά. Κόσμος και κοσμάκης χάθηκε τότε. Πέθαναν στο δρόμο, πέθαναν στο Ερζερούμ. Θέρισε ο εξανθηματικός τύφος. Εκεί μείναμε 18 μήνες. Δουλεύαμε στους δρόμους, σε κτίρια που κτίζανε. Από κει μας μεταφέρανε στη Χόπα. Είχαμε μείνει καμιά εκατοστή νομάτοι.

»Το 1923 πήραμε φύλλο πορείας να φύγουμε. Από τα βουνά πάλι βαδίσαμε και πήγαμε Τραπεζούντα. Στο Τσαγκάρ πήγα κι έμεινα μια βραδιά, άλλαξα τα ρούχα μου και ξαναγύρισα στην Τραπεζούντα κι έπιασα δουλειά μαραγκός, την τέχνη μου. Δεκέμβριος του ’23 κατέβηκαν όλοι απ’ το χωριό μου στην Τραπεζούντα. Λίγοι λίγοι μπήκανε στα πλοία και φύγανε».         

Μια πολύτομη έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών από τη Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής».

Αναζητήστε τον όγδοο τόμο την Κυριακή 17 Ιουλίου με την «Καθημερινή».

 

Επαγγέλματα του Μέλλοντος – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Ένα πρωτότυπο βιβλίο για όσους ψάχνουν τον δρόμο της δικής τους επιτυχίας.

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Η’», «Ταξίδια», ένθετο «Επαγγέλματα του Μέλλοντος», «Κ»-3

Το βιβλίο Επαγγέλματα του Μέλλοντος που προσφέρει η Καθημερινή την Κυριακή 17 Ιουλίου ΔΕΝ είναι ένας τυπικός οδηγός σπουδών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας, ούτε ένας κατάλογος εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σχολών και κέντρων κατάρτισης. Είναι ένα παράθυρο στο μέλλον της επιστήμης και της αγοράς εργασίας, που έχει σκοπό να δώσει στους νέους και τις νέες, είτε υποβλήθηκαν στη δοκιμασία των Πανελληνίων Εξετάσεων είτε όχι, κάτι που δυστυχώς σπανίζει στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα: μια ευρεία αντίληψη για το τι συμβαίνει «εκεί έξω». Για τους νέους δρόμους που ανοίγει η ραγδαία τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη – δρόμους που μπορεί να οδηγήσουν σε μια λαμπρή, δημιουργική και προσοδοφόρο σταδιοδρομία, και την ύπαρξη των οποίων οι περισσότεροι αγνοούν. Οπως και για τις ευκαιρίες που συνοδεύουν τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας, όπως π.χ. η περιβαλλοντική και η ενεργειακή κρίση – πόσοι άραγε συνειδητοποιούμε πόσο περιζήτητη μπορεί να είναι στο εγγύς μέλλον η εξειδίκευση στην αξιοποίηση της βιομάζας, ή το επάγγελμα του μηχανικού περιβάλλοντος και αειφορίας;

Τα Επαγγέλματα του Μέλλοντος είναι ένα συλλογικό έργο που φέρει τη σφραγίδα εγκυρότητας της Πρωτοβουλίας για την Παιδεία και Ανάπτυξη (ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α) και καταγράφει τις τελευταίες εξελίξεις και προοπτικές σε 20 διαφορετικά πεδία απασχόλησης, από τη Φυσική Αγωγή μέχρι τη… Φυσική, από τη Ναυτική Τεχνολογία μέχρι τη Ρομποτική, από την Περιβαλλοντική Μηχανική μέχρι τη Βιοπληροφορική. Τα κείμενά του είναι γραμμένα από έγκριτους επιστήμονες, ανθρώπους που διαθέτουν γνώσεις και μακρά εμπειρία, έχοντας υπηρετήσει για δεκαετίες αυτά τα επαγγέλματα στο ανώτατο επίπεδο.

Το βιβλίο Επαγγέλματα του Μέλλοντος απευθύνεται σε μαθητές του γυμνασίου και κυρίως του λυκείου που προβληματίζονται για την ακαδημαϊκή και εν συνεχεία την επαγγελματική τους πορεία, σε γονείς, αλλά και σε πρόσφατα αποφοιτήσαντες που προσπαθούν να επιλέξουν πιο συγκεκριμένες διαδρομές, ακαδημαϊκές ή επαγγελματικές, όπου πλέον η διεπιστημονικότητα διαδραματίζει ρόλο σημαντικό. Είναι μια έκδοση που ενημερώνει, εμπνέει αλλά και στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα: Την επιτυχία του ο καθένας την κρατάει στα χέρια, στο μυαλό και στην ψυχή του!

Κυκλοφορεί την Κυριακή 17 Ιουλίου με την «Καθημερινή»

 

Παιχνίδια μεταμορφώσεων – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Η’», «Ταξίδια», ένθετο «Επαγγέλματα του Μέλλοντος», «Κ»-4

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης εξηγεί στο «Κ» τι κινητοποιεί τη φαντασία του και κάνει μια μικρή επίδειξη του τρόπου που «μεταμορφώνεται», λίγο πριν από την πρεμιέρα της νέας του παράστασης, Τουρνέ, στη Μικρή Επίδαυρο. 

Επίσκεψη στο Θραψανό, το μικρό χωριό της Κρήτης, ή αλλιώς το χωριό των αγγειοπλαστών, τα πιθάρια των οποίων εξάγονται σε όλο τον κόσμο, από την Αμερική ως την Αυστραλία.

Παρακολουθώντας τα νέα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το «Κ» φιλοξενεί ένα πρότζεκτ σε εξέλιξη, γεμάτο μαρτυρίες Ελληνίδων για το πώς έζησαν, σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά, τη διαδικασία μιας άμβλωσης – όχι μόνο σήμερα, αλλά και πριν από μισό αιώνα.

Γνωριμία με πέντε ταλαντούχους νεαρούς μουσικούς που κινούνται έξω από τις συμβάσεις της παραδοσιακής δισκογραφίας, επενδύοντας στα όνειρά τους όλο τον ενθουσιασμό και το ταλέντο τους.

Ο πρωταγωνιστής της σειράς Moon Knight, Όσκαρ Άιζακ, ένας από τους πιο δραστήριους ηθοποιούς του Χόλιγουντ τα τελευταία χρόνια, μιλάει στο «Κ» για την πρόκληση του κομίστικου σύμπαντος της Marvel και το ρίσκο ενός τέτοιου ρόλου.

Κυκλοφορούν την Κυριακή 17 Ιουλίου με την «Καθημερινή»

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή