Είναι τα audiobooks το νέο «διάβασμα»;

Είναι τα audiobooks το νέο «διάβασμα»;

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από περίπου δέκα χρόνια υπήρχε μια μεγάλη προσδοκία ότι τα e-books θα προκαλούσαν βαθιές αλλαγές στον εκδοτικό χώρο αλλά και στις αναγνωστικές μας συνήθειες. Εκδότες, συγγραφείς και άνθρωποι της αγοράς του βιβλίου μπήκαν –μάλλον διστακτικά και ασυντόνιστα– στη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρονικών βιβλίων, η οποία όμως σύντομα κάπου «κόλλησε». Ο κύριος στόχος δεν επετεύχθη. Οι αναγνώστες δεν εμφανίστηκαν στο ραντεβού. Στην ουσία, δεν δημιουργήθηκε ποτέ αγορά ικανή να συντηρήσει την τεχνολογική αυτή καινοτομία. Το κεφάλαιο δεν έχει βέβαια κλείσει, αλλά συγχρόνως έχει ανοίξει ένα άλλο. Αυτό των audiobooks, τα οποία σιγά σιγά μπαίνουν στη ζωή μας.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμα μακριά από το να αποτελέσουν παράγοντα στην αγορά, ωστόσο παρατηρείται κινητικότητα. Μικρότερη βεβαία από ό,τι, για παράδειγμα, στη Σουηδία, όπου το 2020 οι πωλήσεις e-books και audiobooks ξεπέρασαν μαζί τις πωλήσεις των τυπωμένων βιβλίων, κι αυτό οφείλεται στην εξέλιξη των audiobooks. Την ίδια χρονιά, η  Ένωση Εκδοτών Ηχητικών Βιβλίων των ΗΠΑ κατέγραψε μια αύξηση 12% στις πωλήσεις, ενώ το 2021 το ποσοστό διπλασιάστηκε και έφτασε το 25%. Μιλάμε για μια κανονικότατη έκρηξη.

Οι δύο εφαρμογές που επωφελήθηκαν παγκοσμίως από το «μπουμ» των audiobooks ήταν το Audible της Amazon και το σουηδικό Storytel. Αμφότερες οι πλατφόρμες λειτουργούν μ’ ένα συνδρομητικό μοντέλο, όπου πληρώνοντας ένα μηνιαίο αντίτιμο έχεις τη δυνατότητα να ακούσεις ή να κατεβάσεις έναν ορισμένο (Audible) ή έναν απεριόριστο (Storytel) αριθμό ηχητικών βιβλίων.

Τα ερωτήματα είναι πολλά, η φόρμουλα αναζητείται, η κουλτούρα μένει να καλλιεργηθεί. Το ρεπορτάζ του «Κ» κατάγραψε αυτήν την τάση, μαζί με τις απόψεις και τις προβλέψεις ανθρώπων της αγοράς.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί στις 24 Ιουλίου μαζί με την Καθημερινή της Κυριακής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή