Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

• Σχέδιο SOS για την ενέργεια:

Πρόγραμμα συσκότισης σε δημόσιους χώρους – Εξοικονόμηση στον φωτισμό δρόμων, μνημείων – Πώς θα μειωθεί το φορτίο στη βιομηχανία.

Από τους δημόσιους χώρους ξεκινάει πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που δρομολογεί η κυβέρνηση από τον Αύγουστο για να αντιμετωπίσει το ενεργειακό έλλειμμα από τη μείωση του φυσικού αερίου κατά 15%. Ετσι, μεταξύ άλλων, θα σβήσει τη μία στις 10 λάμπες του οδοφωτισμού και τα φώτα στα μνημεία μετά τις 3 π.μ. Παράλληλα, εξετάζεται δυνατότητα αποζημίωσης της βιομηχανίας, ενώ το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ «παγώνει» για 2 ή 3 χρόνια. Κώστας Σκρέκας στην «Κ»: Υστατο μέτρο οι διακοπές σε οικιακούς καταναλωτές.

• Τι σχεδιάζει πάλι ο Ερντογάν στην Αν. Μεσόγειο – Βγάζει νέο γεωτρύπανο:

Σε περιοχή ανοιχτά της Κύπρου με συνοδεία πλοίων του τουρκικού ναυτικού αναμένεται να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», το οποίο απέκτησε πρόσφατα η Τουρκία. Στις 9 Αυγούστου ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει ομιλία, στην τελετή απόπλου του γεωτρύπανου από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης, και θα ανακοινώσει την περιοχή όπου θα εκτελεστούν οι πρώτες εργασίες

• 8 στις 10 επιχειρήσεις σε καραντίνα από τις τράπεζες – Αποκλεισμένες λόγω χρεών, αλλά και «γκρίζων» βιβλίων:

Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, παρά το ρεκόρ νέων χορηγήσεων το α΄ εξάμηνο, που έφτασαν τα 4,2 δισ. ευρώ. Συνολικά από τις 250.000 μόνο οι 50.000 εμφανίζουν υγιή στοιχεία και μπορούν να σταθούν αξιόπιστα μπροστά στον τραπεζικό γκισέ για να διεκδικήσουν δάνειο. Στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός τους σε 100.000. Βασικό εμπόδιο είναι η κακή οικονομική κατάσταση ή και η μη εμφάνιση των πραγματικών οικονομικών τους στοιχείων, υποστηρίζουν οι τράπεζες.

• Ξαναχτίζοντας τη ζωή στη Βόρεια Εύβοια:

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

Ενα χρόνο μετά τη δήωση φυσικού πλούτου και κόπων μιας ζωής από τις φλόγες, φυτρώνει ελπίδα με το δειλό ξεμύτισμα πράσινου στη σταχτιά γη· κάτοικοι μιλούν στο οδοιπορικό της «Κ» για τις εκεί ρίζες τους, «παίρνουμε δύναμη από τις μνήμες». To εγχείρημα ανάταξης «Εύβοια Ξανά» εκκινεί ένα παρατεταμένο σπριντ υλοποίησης 127 έργων και δράσεων, με εμπόδιο εστίες καχυποψίας.

•Τα μυστικά του Predator – Το λογισμικό παρακολούθησης και τα ίχνη του στην Ελλάδα:

Σε μια νέα γενιά λογισμικού παρακολούθησης, που «καταλαμβάνει» τη συσκευή χωρίς να χρειάζεται να σπάσει την κρυπτογράφηση των εφαρμογών, ανήκει το Predator, μέσω του οποίου είχε επιχειρηθεί να παγιδευτεί το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ποιος ανέπτυξε και εμπορεύεται το πρόγραμμα; Πώς ανιχνεύθηκε η λειτουργία του στην Ελλάδα και πού αλλού έχουν εντοπιστεί θύματά του; Η «Κ» ξετυλίγει το νήμα της υπόθεσης από την αρχή.

• Ακίνητα αξίας 1,3 δισ. πωλούν οι τράπεζες:

Πάνω από 3.000 ακίνητα συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ αναμένεται να μεταβιβάσουν το επόμενο χρονικό διάστημα οι Τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank, διαμορφώνοντας νέες ισορροπίες στην αγορά ακινήτων στη χώρα.

•Πανελλαδικές εξετάσεις – Πώς έχουν αλλάξει οι προτιμήσεις των υποψηφίων:

Οι κλάδοι πληροφορικής και οικονομίας κυριάρχησαν στις επιλογές των υποψηφίων ΑΕΙ, με υποχώρηση του κλάδου ανθρωπιστικών σπουδών, όπως συνάγεται από τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Κ». Ειδικοί μιλούν για το «χρηματιστήριο των επαγγελμάτων», με το Δημόσιο να ξεθωριάζει στα όνειρα.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

• Η ελληνική «βιομηχανία» των influencers και η διαφήμιση στο Ιντερνετ:

Στην αρχή όλη η διαφημιστική δαπάνη των κοινωνικών δικτύων κατευθυνόταν στους αστέρες με τους εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους. Οχι πια. Τώρα υπάρχει η εναλλακτική της φθηνής διαφήμισης μέσω influencers που έχουν μικρό, αλλά στοχευμένο και πιστό κοινό.

•Εγκλημα, τιμωρία και αμφιλεγόμενη αποζημίωση – Η απόφαση του ΣτΕ για τη Μυρτώ:

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να επιδικάσει αποζημίωση από το Δημόσιο για την υπόθεση της Μυρτώς, η οποία έφηβη κακοποιήθηκε αγρίως, μένοντας ανάπηρη, από Πακιστανό στην Πάρο, προκαλεί νέο κύκλο νομικής διελκυστίνδας που δεν αγγίζει βεβαίως τη διάσταση του αποτρόπαιου.

•Η καραντίνα ωφέλησε σοβαρά τα οικοσυστήματα – Το παράδειγμα της καρέτα καρέτα:

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

Η «ανθρωπόπαυση» λόγω καραντίνας ωφέλησε πολλά είδη του ζωικού βασιλείου σε ξηρά και θάλασσα, που βρίσκοντας την ησυχία τους από επισκέπτες, είδαν τους αναπαραγωγικούς τους κόπους να μην καταγράφουν απώλειες. Κορυφαίο παράδειγμα, η χελώνα καρέτα καρέτα στη Ζάκυνθο.

• Ακτινογραφία των λοιμώξεων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ:

Tα στοιχεία από την «ακτινογραφία» των λοιμώξεων, μάστιγα του ΕΣΥ, σε δέκα μεγάλα νοσοκομεία οδηγούν σε επιχείρηση καθαρά χέρια, καθώς μόνο το 43% των επαγγελματιών υγείας τηρούσε τους κανόνες υγιεινής πριν από την επαφή με ασθενή. 

• Μπαίνουν μπουλντόζες τον Αύγουστο στα Εξάρχεια:

Μπουλντόζες μπαίνουν τον Αύγουστο στην περιοχή των Εξαρχείων για την κατασκευή του μετρό στην πλατεία και στον λόφο του Στρέφη για έργα ανάπλασης, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι θα καμφθούν οι «αντιρρήσεις» μερίδας κατοίκων.

• «Το κορίτσι μου έτρωγε μόνο μαρούλι και δεν μπορούσε να ανέβει ούτε τα σκαλιά»

Οι διατροφικές διαταραχές εφήβων και τα σήματα κινδύνου για τους γονείς.

• Ιχνηλατώντας τις ρότες του εμπορίου

Η καθηγήτρια του Χάρβαρντ Μυρτώ Καλουπτσίδη μιλάει στην «Κ».

• Η δικαστική «οδύσσεια» της φέτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή