Γαστρονόμος: Τα αυγά του Αυγούστου – Σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»

Γαστρονόμος: Τα αυγά του Αυγούστου – Σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»

Βουτιά στις πιο εύκολες και λαχταριστές συνταγές του καλοκαιριού

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλοι λαμπεροί κρόκοι, σαν τον ήλιο του καλοκαιριού, κατά προτίμηση μελάτοι, για να βουτήξουμε με λαχτάρα, μετά τις βουτιές στη θάλασσα, μια μπουκιά πυκνό προζυμένιο ψωμί. Σε 9 εκδοχές, παρακαλώ. Μα υπάρχουν 9 τρόποι για να τηγανίσεις ένα αυγό μάτι; Κι όμως! Και είναι όλοι πανεύκολοι, με 2-3 υλικά και εξόχως καλοκαιρινοί!

Ή μήπως λιγουρεύεστε καγιανά; Τον παραδοσιακό με μελωμένη ντομάτα ή ένα πιο πληθωρικό, με σύγλινο, ολόγλυκα κρεμμύδια και θυμάρι; Με σπανάκι και κοτόπουλο ή με μελιτζάνα, ντομάτα και τυρί; Ή μήπως μόνο με ασπράδια; Και εσείς πώς τον λέτε τον καγιανά; Καγιανά ή στραπατσάδα; Ή μήπως μενεμένι όπως στην Πόλη;

Είναι φυσικά και το παταταύγουλο, οι πατάτες με αυγά της παιδικής μας ηλικίας, που φτιάχνονται με τόσους τρόπους όσα και τα ελληνικά νοικοκυριά: με τραγανές τηγανητές πατάτες και τα αυγά από πάνω με σπασμένους κρόκους, με μαλακωμένες στο λάδι πατάτες και τα αυγά ανακατεμένα άτσαλα με το πιρούνι, με, με…

Αλλά είναι και οι ομελέτες! Αχ, αυτές οι ομελέτες, από την κλασική γαλλική, σχεδόν λευκή και διπλωμένη σε ρολό για να μείνει ζουμερή στο εσωτερικό της, μέχρι τα ελληνικά νησιωτικά σφουγγάτα, αφράτα και πλούσια, συνήθως με τριμμένο κολοκύθι και τυρί.

Είναι και τα αυγά χωριανά της Μυκόνου, με αυγά μάτια σερβιρισμένα με σάλτσα ντομάτα, αλλά και η «τσουχτή» η μανιάτικη μακαρονάδα με την καμένη με βούτυρο μυζήθρα και αυγό μάτι. Τα αυγά σακσούκα με την πικάντικη σάλτσα και ένα διαφορετικό κροκ μαντάμ με γραβιέρα ντόπια, παλαιωμένη. Τα σαντορινιά αυγά με τον πελτέ και ο ποντιακός μουχλαμάς, μια στραπατσάδα με κιμά.

Δεν ξεχνάμε τα διάσημα scrambled eggs με τις αέρινες δίπλες και το ζουμερό εσωτερικό. Τα μαγειρέψαμε με 6 διαφορετικούς τρόπους και σας προτείνουμε να τους δοκιμάσετε όλους προτού καταλήξετε στα αγαπημένα σας (κομματάκι δύσκολο). Αλλά και τα βραστά, που έχουν τα κόλπα τους για να πετύχουν.

Το κερασάκι: 5 απίθανες συνταγές για αυγοφέτες, το πιο ταπεινό, το πιο τρυφερό γλυκάκι των παιδικών μας χρόνων.

50 συνταγές με τα αυγά του Αυγούστου, στον Γαστρονόμο των διακοπών μας. Ένα συλλεκτικό τεύχος-οδηγός για τις μαγειρικές των αυγών.

Στον «Γαστρονόμος Αυγούστου» που κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή