5 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τα αυγά

5 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τα αυγά

Με αφορμή το μεγάλο αφιέρωμα του Γαστρονόμου Αυγούστου στα αυγά, απαντάμε σε 5 βασικές ερωτήσεις για την πολύτιμη πρώτη ύλη.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χίλιες δυο λαχταριστές μαγειρικές με αυγά. Καγιανάδες, φρουτάλιες, σφουγγάτα, απίθανοι τρόποι για αυγά μάτια, σκραμπλ, ποσέ και βραστά. Μια πανδαισία με συνταγές εύκολες, απλές και απολύτως καλοκαιρινές. Για το πρωί, το μεσημέρι, το βράδυ, όλες τις ώρες της ημέρας. Αυτά έχει μαγειρέψει ο Γαστρονόμος Αυγούστου που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 13 Αυγούστου με την Καθημερινή της Κυριακής. Με αφορμή αυτό το αφιέρωμα, είπαμε να λύσουμε μερικές απορίες μας. Τις ακόλουθες:

1. Πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο αυγό;

Με δύο τρόπους:

  • Αφού το σπάσουμε: Το ασπράδι του πολύ φρέσκου αυγού (έως 9 ημερών) θα είναι συμπαγές και δεν θα απλωθεί καθόλου στο πιάτο. Το ασπράδι του φρέσκου 10 – 28 ημερών θα είναι επίσης αρκετά συμπαγές, αλλά θα απλωθεί κάπως στο πιάτο. Το ασπράδι του μπαγιάτικου θα είναι απολύτως υγρό και θα απλωθεί πολύ στο πιάτο.
  • Χωρίς να το σπάσουμε: Το βυθίζουμε σε ένα ποτήρι νερό. Το πολύ φρέσκο αυγό (έως 9 ημερών) θα βυθιστεί στον πάτο του ποτηριού οριζοντίως. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αεροθάλαμος είναι ακόμη πολύ μικρός και το αυγό δεν περιέχει σχεδόν καθόλου αέρα. Το αυγό 10 – 28 ημερών θα βυθιστεί επίσης στον πάτο του ποτηριού, αλλά θα σταθεί όρθιο, σε κλίση. Το μπαγιάτικο θα σταθεί εντελώς όρθιο.

2. Ποια είναι η διαφορά του αυγού «ημέρας» από το «φρέσκο»;

Ο νόμος θεωρεί έξτρα φρέσκα ή ημέρας τα αυγά που βρίσκονται στο ράφι από 1 έως 4 μέρες μετά την ημέρα παραγωγής τους και φρέσκα όσα βρίσκονται στο ράφι έως και 28 μέρες μετά την παραγωγή τους. Τα ημέρας ή έξτρα φρέσκα, όπως και τα βιολογικά αυγά, πιστοποιούνται από την Agrocert, που είναι ο πιστοποιητικός φορέας του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναζητούμε το σχετικό σήμα στη συσκευασία.

5 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τα αυγά-1

3. Τι περιέχει ένα μεσαίου μεγέθους αυγό 55 γρ.:

  • 6 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 1 γραμμάριο υδατανθράκων
  • 4 – 5 γραμμάρια λίπους (εκ των οποίων 2 γραμμάρια μονοακόρεστο), 0 – 5 γραμμάρια πολυακόρεστο και 1 – 5 γραμμάρια κορεσμένο λίπος
  • 213 mg χοληστερόλης

4. Πόσες θερμίδες έχει ένα αυγό;

  • Αυγό ολόκληρο, βραστό ή ποσέ, τεμάχιο 55 γρ. 92 kcal
  • Αυγό ομελέτα με 1/2 κουτ. σούπας λάδι, μερίδα 55 γρ. περίπου 160 kcal
  • Αυγό ομελέτα με 1 κουτ. σούπας λάδι, μερίδα 55 γρ. 227 kcal

5. Ποια είναι τα ωφέλιμα συστατικά του;

  • Αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεϊνών που περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, αυτά που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός και πρέπει να τα προσλάβει από τα διάφορα τρόφιμα.
  • Βιταμίνη Α, βιταμίνη D, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο, σίδηρο και χολίνη. Η σχετικά υψηλή περιεκτικότητα των αυγών σε βιταμίνη D είναι αξιοσημείωτη, καθώς λίγα τρόφιμα αναγνωρίζονται ως καλές πηγές της βιταμίνης.
  • Καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στον κρόκο του αυγού και πιστεύεται ότι βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που προκαλείται με την αύξηση της ηλικίας, μια κύρια αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Ευχαριστούμε για τις επιστημονικές πληροφορίες, την κ. Έρρικα Παπαβενετίου, γενικό – οικογενειακό ιατρό, διατροφολόγο – ομοιοπαθητικό, Μsc Προαγωγής της Υγείας.

Ο Γαστρονόμος Αυγούστου με θέμα «Τα αυγά του Αυγούστου» κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 13 Αυγούστου με την Καθημερινή της Κυριακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή