«Η τέχνη μου θα πεθάνει μαζί μου» – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

«Η τέχνη μου θα πεθάνει μαζί μου» – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διασημότερος εν ζωή καλλιτέχνης εγκαινιάζει μια νέα εντυπωσιακή έκθεση στη Βενετία και μιλάει για την πανδημία, τα NFT και τη νέα «σκοτεινή εποχή» της Κίνας.

Το νέο έργο που θα παρουσιάσει ο Άι Γουέι Γουέι στη Βασιλική του Σαν Τζόρτζιο Ματζόρε στη Βενετία είναι ένας μεγάλος γυάλινος πολυέλαιος που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με το στούντιο Μπερένγκο, ένα από τα κορυφαία εργαστήρια υαλουργίας. Τιτλοφορείται Η ανθρώπινη κωμωδία (La Commedia Umana) και είναι μια χίμαιρα, ένα μυθικό τέρας από γυαλί και κόκαλα, ένα τεράστιο, πολύπλοκο γλυπτό με 6,5 μέτρα πλάτος και 9 μέτρα ύψος, φτιαγμένο από 2.000 κομμάτια κατάμαυρου γυαλιού. Ζυγίζει 4 τόνους.

«Ο θάνατος είναι, αν όχι το πιο σημαντικό, τότε το δεύτερο σημαντικότερο πράγμα στη ζωή, σε κάθε ζωή», λέει διάσημος καλλιτέχνης. «Στη λογοτεχνία, στη μουσική, σε κάθε παλαιά τέχνη, είναι κάτι τρομακτικό ή άγνωστο, μια εμπειρία που οδηγεί στην αβεβαιότητα». Εκείνος σκέφτηκε ότι ο θάνατος άξιζε να εκπροσωπηθεί από κάποια «φυσική παρουσία». Και γιατί όχι από έναν τερατώδη πολυέλαιο;

Ο «αντικαθεστωτικός καλλιτέχνης» που το 2011 συνελήφθη, φυλακίστηκε και βασανίστηκε, που είδε τα ατελιέ του να καταστρέφονται και ζει σε μόνιμη εξορία, μιλά και για τους ακτιβιστές του πληκτρολογίου που τουιτάρουν χάσταγκ και υψώνουν με «θάρρος» τη φωνή τους για κάθε λογής αδικία. «Δεν αρκούν τα λόγια, χρειάζονται και πράξεις» λέει και ομολογεί ότι βρίσκει άσχημη  τη λέξη ακτιβιστής. «Πρέπει να είσαι αγρότης και ακτιβιστής μαζί ή καλλιτέχνης και ακτιβιστής. Πρέπει να κάνεις κάτι. Αν είσαι μόνο ακτιβιστής, δεν σε εμπιστεύομαι».

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 28 Αυγούστου μαζί με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή