Αποστολή Γουργούθακας – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αποστολή Γουργούθακας – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι ένα χρόνια μετά την τελευταία εξερεύνηση, οι σπηλαιολογικοί σύλλογοι της Ελλάδας ένωσαν τις δυνάμεις τους για μια κατάδυση στο βαθύτερο σπηλαιοβάραθρο της χώρας, που βρίσκεται στην Κρήτη. Αυτή είναι η περιπέτειά τους.

Στις 30 Ιουλίου, σαράντα άτομα από όλους τους σπηλαιολογικούς συλλόγους της Ελλάδας έδωσαν ραντεβού και ξεκίνησαν την ανάβαση στα Λευκά Όρη, λαμβάνοντας μέρος στην εξερευνητική αποστολή του Γουργούθακα, του βαθύτερου σπηλαιοβάραθρου της Ελλάδας, που το βάθος του φτάνει τα 1.208 μέτρα. «Δεν ήταν μια απλή εξερευνητική αποστολή, όπως πηγαίνουν οι ορειβάτες στο βουνό. Υπήρξε μια δομημένη αποστολή, αποτελούμενη από εξερευνητές σπηλαιολόγους και επιστήμονες», αναφέρει ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος, διδάκτωρ Γεωλογίας που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας και αρχηγός της αποστολής.

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1990 από Γάλλους εξερευνητές της ομάδας Catamaran από το Μονμπελιάρ της Γαλλίας. Για οκτώ συναπτά έτη πραγματοποιούσαν αποστολές μέσα στον Γουργούθακα. Το 1996 προσέγγισαν τα 452 μ. κάτω από τη γη, το 1997 άγγιξαν τα 1.000 (985 μ.) και τον Αύγουστο του 1998 έφτασαν στον πυθμένα του σπηλαιοβάραθρου, στα 1.208 μ. Σύμφωνα με τον Κώστα Αδαμόπουλο, μέλος της οργανωτικής ομάδας της αποστολής και σπηλαιολόγο, ήταν το 2001 που οι πρώτοι  Έλληνες επιχείρησαν να κατέβουν στα βάθη της Γης.

Στόχος της φετινής αποστολής ήταν να γίνει μια εξερευνητική βουτιά στα 700 μέτρα και να συλλεγούν γεωλογικά δείγματα, να καταγραφεί η μικροπανίδα του σπηλαίου και να διαμορφωθεί ο γεωλογικός χάρτης του με νέα μέσα.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου μαζί με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή