Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος #197», «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος #197», «Κ»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γαστρονόμος Σεπτεμβρίου: Τα χωριά της Αθήνας – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Στο νέο τεύχος του «Γαστρονόμου» μαθαίνουμε τι παράγεται και τι μαγειρεύεται μισή ώρα μακριά από την πρωτεύουσα.

 Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος #197», «Κ»-1

Ξέρατε ότι μερικά χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα επιβιώνουν αρχαίες καλλιέργειες; Ότι υπάρχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι που επιμένουν παρά την αστικοποίηση; Ότι στις κατσαρόλες τους μαγειρεύουν φαγητά θεσπέσια με υλικά που παράγονται σε μικρή ακτίνα από τα σπίτια τους; Στο νέο τεύχος του «Γαστρονόμου» που κυκλοφορεί στις 11 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή της Κυριακής» εξερευνούμε το αγροτικό παρελθόν της πρωτεύουσας στα χωράφια και στις κατσαρόλες μας.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα πάλλεται η σφύζουσα αγροτική ζωή των αττικών χωριών. Σταροχώραφα με παλιές ντόπιες ποικιλίες, μποστάνια και θερμοκήπια με ό,τι σαλατικό και μποστανικό φτάνει στις αθηναϊκές λαϊκές, ορεινά βοσκοτόπια με εκατοντάδες χιλιάδες γιδοπρόβατα υπαίθριας βοσκής που δίνουν εκλεκτό γάλα και σπουδαία τυριά και γιαούρτια.

Στον Μεσογείτικο κάμπο αυτές τις μέρες μαζεύονται τόνοι βασιλικά σύκα και κελυφωτά φιστίκια που τυποποιούνται και ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη. Οι ελαιώνες και οι αμπελώνες που συνθέτουν το εμβληματικό αττικό τοπίο παράγουν κορυφαίους οίνους και ελαιόλαδο και φτάνουν στο τραπέζι μας μετά από ελάχιστα τροφοχιλιόμετρα.

Στις κουζίνες της Αττικής, Αρβανίτισσες και Σαρακατσάνες μαγειρεύουν ακόμη και σήμερα τα παμπάλαια παραδοσιακά τους φαγητά και γλυκά και συλλέγουν από τα γύρω βουνά άγρια χόρτα και μανιτάρια.

Φημισμένα κουρμπάνια με στιφάδο ψημένο στα ξύλα, προβατίνες και αρνιά μελωμένα για ώρες σε γιγάντιους γάστρους πάνω από τη φωτιά, πελαγίσια ψάρια από τα νερά του Ευβοϊκού και Σαρωνικού που βγαίνουν κάθε ξημέρωμα από καΐκια σε Λαύριο και Φώκαια!

Η Αττική δεν είναι απλά ένας τόπος με σπουδαία -πλην όμως άγνωστη- κουζίνα. Είναι ένα τόπος με το τέλειο κλίμα για σπουδαία αγροτικά προϊόντα που φτάνουν στην πόρτα μας μέσα σε λίγες ώρες. Τον γνωρίσαμε, εκτιμήσαμε την αξία του και διαπιστώνουμε πόσο τυχεροί είμαστε -ακόμα- που χαιρόμαστε κορυφαία προϊόντα στο πιάτο μας, από την πίσω αυλή της Αθήνας.

Στον «Γαστρονόμο» που κυκλοφορεί την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή της Κυριακής»

Ιστορίες εκπαίδευσης – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος #197», «Κ»-2

Το παράδειγμα του μικρού Χρήστου, του μοναδικού μαθητή των Αρκιών, και άλλες περιπτώσεις σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας που η σχολική εκπαίδευση δεν είναι καθόλου δεδομένη.

Η εξομολόγηση του Ρίτσαρντ Μπράνσον. Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος περιγράφει πώς η δυσλεξία έγινε η «υπερδύναμη» που τον βοήθησε να προοδεύσει και πώς όταν παράτησε το σχολείο στα δεκαπέντε του κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξή του.

Επίσκεψη σε ένα δημοτικό σχολείο της Λάρισας όπου μια 26χρονη δασκάλα υποστηρίζει με κέφι το πρόγραμμα ενίσχυσης της συμμετοχής των Ρομά στο ελληνικό σχολείο. 

Τι τρώνε τα παιδιά στο σχολείο; Η περίπτωση μιας «κυρίας του κυλικείου» που περιγράφει την καλή και την κακή περίπτωση της διατροφής των μαθητών.

Αγορά εργασίας στην Ελλάδα του 2030: Ο σύγχρονος κόσμος χρειάζεται ειδικότητες που οι προηγούμενες γενιές δεν είχαν καν φανταστεί, αλλά και οι σημερινοί νέοι πιθανότατα να μην έχουν ξανακούσει.

Κυκλοφορούν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή