Μαθητές χωρίς συμμαθητές – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Μαθητές χωρίς συμμαθητές – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι ίσως έχουν ακούσει την ιστορία του μοναδικού μαθητή στο σχολείο. Είναι άλλωστε το ετήσιο ρεπορτάζ με το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και αργότερα σε κάθε εθνική εορτή. Ο Χρήστος στους Αρκιούς, ο Τάσος στο Μαθράκι, ο Σάββας στην Τέλενδο. Ντύνονται τσολιάδες, κρατούν πασχαλινά αυγά στα χέρια ή κάθονται δίπλα δίπλα στο θρανίο με τη δασκάλα, σε μια κενή σχολική αίθουσα. Οι μικροί ώμοι τους σηκώνουν το βάρος ενός σύγχρονου ελληνικού ηρωισμού αλλά και παραδόσεων που φθίνουν. Ντοκουμέντα που παραπέμπουν σε εξωτισμό, παρά αφορμή για την ανάληψη της κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης απέναντι στα τελευταία παιδιά της υπαίθρου.

Με αφορμή του ντοκιμαντέρ της Ιταλίδας Τζούλια Αμάτι για τον τελευταίο μαθητή των Αρκιών («Kristos the last child»), το «Κ» παρατηρεί τις συνθήκες και καταγράφει τα δεδομένα της σχολικής εκπαίδευσης σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, εκεί όπου η τυπική καθημερινότητα της τάξης δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που έχουμε στο μυαλό μας οι περισσότεροι. 

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου μαζί με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή