Σερ Μπαζίλ Ζαχάρωφ – Ο μυστηριώδης άνδρας της Ευρώπης

Σερ Μπαζίλ Ζαχάρωφ – Ο μυστηριώδης άνδρας της Ευρώπης

Ένα αποκαλυπτικό βιβλίο αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Καθημερινή» της Κυριακής, που κυκλοφορεί 18 Σεπτεμβρίουφιλοξενεί ένα αποκαλυπτικό ιστορικό αφήγημα για μια προσωπικότητα που επηρέασε καταλυτικά την ευρωπαϊκή και την ελληνική ιστορία.

Ζαχαρίας Βασίλειος Ζαχάρωφ (1849-1936). Ο σημαντικότερος από πλευράς διεθνούς επιρροής Έλληνας μετά την Επανάσταση. Ο μόνος Έλληνας που τοποθετείται από τους ιστορικούς πλάι σε προσωπικότητες της παγκόσμιας οικονομίας όπως οι Ρότσιλντ, Κρουπ και Χένρι Φορντ, ή της πολιτικής όπως ο Μακιαβέλι ή ο Μέτερνιχ.

Στο πρόσωπό του συνοψίζονται όλες οι αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τις εξέχουσες φυσιογνωμίες που σφράγισαν την ανθρώπινη ιστορία: κερδοσκόπος ολκής και φιλάνθρωπος, κοσμοπολίτης και φιλόπατρις, ιδεαλιστής και ρεαλιστής, που άλλαζε θέση ανάλογα με τις περιστάσεις.

Ως έμπορος όπλων, έγινε γνωστός από τα τέλη του 19ου αιώνα για τον τρόπο προώθησης και πώλησής τους –το λεγόμενο «σύστημα Ζαχάρωφ»–, που περιλάμβανε τις σχέσεις με πολιτικούς και κρατικούς παράγοντες, τον επηρεασμό της Κοινής Γνώμης μέσω του ελέγχου του Τύπου, ακόμη και την πώληση όπλων σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Ο τρόπος που κινούνταν και η προσωπική του ζωή καλύπτονταν, εντούτοις, από πέπλο σιωπής και μυστηρίου – αν όχι από την αχλύ του θρύλου.

Φιλόδοξος, με πάθος για κοινωνική ανάδειξη, συνομιλητής των Λόιντ Τζορτζ και Κλεμανσό και του τσάρου της Ρωσίας, και παράλληλα ο άνθρωπος που, μεταξύ άλλων, χρηματοδότησε το ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, συντηρούσε ως υποτρόφους Έλληνες φοιτητές στο Παρίσι, πρόσφερε ένα μεγαλοπρεπές μέγαρο για να στεγαστεί η ελληνική πρεσβεία στη γαλλική πρωτεύουσα και, το κυριότερο, στήριξε τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στρατιωτικού εξοπλισμού από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις προσπάθειες προώθησης της Μεγάλης Ιδέας.

Υποστήριξε τον Βενιζέλο στη Μικρασιατική Εκστρατεία, αλλά όταν αυτός ηττήθηκε στις εκλογές του 1920 υποστήριξε τον βασιλιά ως μοναδικό πλέον εκφραστή των ελληνικών σχεδίων για ενσωμάτωση της Μικράς Ασίας.

Το φθινόπωρο του 1920, το όνομά του είχε συζητηθεί για την ανάληψη ανώτατου πολιτικού αξιώματος, μετά την καταστροφή όμως απέσυρε το ενδιαφέρον του για τα ελληνικά ζητήματα.

Κυκλοφορεί την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή